Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde son durum…     
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde son durum…    

Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde son durum…    

ABONE OL
21 Ekim 2022 10:31
Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nde son durum…     
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OLAYNET– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak “Endüstri Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa önerisinin 3. Maddesi” üzerinde bir konuşma yaptı.

İlgili yasa önerisinin farklı maddelerinin birbiriyle çeliştiğini söyleyen Gürer, farklılık gösteren maddeler üzerinde yeniden bir değerlendirme yapılması gerektiğini dile getirdi. Endüstri Bölgeleri Yasasında Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasa önerisinin 3’üncü maddesi yatırımcının “irtifak hakkı” ya da kullanım iznini içerdiğine dikkat çeken CHP’li Gürer, beş yıl sürede yatırım gerçekleşmezse bir yıllık bir uzatma sonunda bu hakkın iptal edileceği belirterek şunları söyledi:

“Kamulaştırma bedeli yönetici şirket veya yatırımcı tarafından karşılanmış ise yönetici lehine bedelsiz olarak bağımsız ve sürekli irtifak hakkı tesis edilebilir.

2015 yılında Niğde ili Bor ilçesi Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulacağı duyuruldu; Resmî Gazete’de ihale dahi yayınlandı, 2.500 teknik eleman istihdam edileceği de açıklandı, seçim önceleri de sık sık gündeme getirildi. O dönem için 9 milyarlık yatırımla GES üssünün Niğde olacağı ifade edildi. Bor ilçesi Seslikaya, Emen ve Badak köyleri arasında 2.539 hektarlık alan bu nedenle ayrıldı. 2018’de devreye alınacaktı, o günden bu yana hiçbir şey yapılmadı; ot bitiyor hayvan otluyor, Niğde’ye verilen bu söz bugüne kadar gerçekleştirilmedi.

Yüzde 100 yerli güneş paneli altı ayda bitecek, 1.500 kişi çalışacak, beş yılda 5.000 kişiye iş olanağı sağlanacaktı. 600 milyon dolar değerinde teşvikle yapılacağı duyurulan bu yatırım da temel olarak kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına bir soru önergesi verdim, Sayın Bakanım temel attın, ne olacak bu? dedim, bana verdiği yanıtta “Sanayi Bakanına sor.” diye belirtti. Sanayi Bakanı da “Çalışma devam ediyor.” dedi, aradan geçen dört yılda orada temel duruyor, yatırım yapılmadı. Seçim yaklaşıyor, belki yine bir bakan gelir, bir temel daha atar. Bu anlamda, Niğde’nin makûs talihini bir türlü yenemediği ve verilen sözlerin tutulmadığının iki somut örneği bu.

Bakan yardımcısı Bu şekilde konuşarak tarımı küçümseyen ve bu bağlamda, sanayinin tercih edilmesi için gerekli olan bir argümansunuyor. Oysa bu yanlış bir sunum çünkü tarım olmadan insan yaşamı olmayacağını görmek gerekir. Demek ki tarımda yapılmayan yatırımların bir nedeni de bu düşüncelerden kaynaklanıyor. Sanayiye yatırım yapsanız da sonunda tarımın olmadığı yerde yaşam olmayacağı için o sanayinin sürdürülebilirliği yok. Dünyada, tarımda katma değerli ürün üretebilen, marka yaratan, bu bağlamda da yurt dışına ürün satarak gelir sağlayan konuma ermiş ülkemizde ne yazık ki tarım, tarihinin en sorunlu dönemlerine evrilmiş durumda. Bu bakıştan, bu anlayıştan sıyrılmadan da bu tür değerlendirmeler olduğunda da tarımın geleceğinin sorunlu olacağını düşünüyorum. Eğer siz tarımı yok sayarsanız, dışarıdan ürün almakta oluşacak sorunlarla, bir gün gelir, yaptığınız, ürettiğiniz sanayi yatırımlarıyla yurt dışına göndereceğiniz makinalarınızı gönderecek ülke de bulamazsınız çünkü temel olarak size dayatılan koşullara mecbur kalırsınız.

Eli nasırlı, alnında teriyle ekmeğinin parasının peşinde olan ve üreten insanlara karşı duyarsız davranmanın ülkenin faydasına olmadığını düşünüyorum. O anlamda ülkemiz ithalatçı bir kafayla yönetildiğini de bir kez daha vurgulamak isterim. 21 üründe arz açığı olan ülkemizde “Hububatta stoklarımız yeterli, 1999’dan beri en çok stok yaptığımız dönem.” denilip arpa ve buğday ithal ediliyor, bunu da Genel Kurulun takdirine sunuyorum.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP