20 yılda nüfus arttı, çiftçi sayısı azaldı!

20 yılda nüfus arttı, çiftçi sayısı azaldı!

ABONE OL
16 Eylül 2022 11:31
20 yılda nüfus arttı, çiftçi sayısı azaldı!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OLAYNET– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem tarım alanlarının hem de üretici sayısının giderek azalmasına dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığında konuyla ilgili 2 farklı yazılı soru önergesi verdi.

CHP’li Gürer önergesinde şu soruları da yöneltti:

“Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 tarihi itibariyle ülkemizde ÇKS kayıtlı çiftçi sayısını 2 milyon 264 bin 90 olarak açıklamıştı. 2021 ve 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçi sayısı kaç olmuştur?

Ürününü TARSİM’e sigorta ettiren çiftçi sayısı kaçtır?

Lisanslı depoculuktan yararlanıp ürününü depolayan çiftçi sayısı kaçtır?

Lisanslı depoda ürünü muhafaza edip ürün karşılığı bankalardan kredi kullanan çiftçi sayısı kaçtır?”

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, ÇKS’ye 2021 yılında 2 milyon 173 bin kayıtlı çiftçi varken, 2022 üretim yılında Ağustos ayı itibariyle 2 milyon 34 bin 571 çiftçi olduğunu açıkladı.

Bakan Kirişçi’nin yanıtını değerlendiren Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Ekonomik kriz, girdi maliyetlerinde artışı her geçen gün çiftçiliğin yapılmasını zorlaştırıyor. Son 20 yılda ülke nüfusunun 20 milyona yakın artmasına rağmen, çiftçi sayısının 700 binden fazla azalması, ülkemizde tarımın geldiği olumsuz noktanın somut bir gösteresidir. Kırsalda 55 yaş üzeri ve kredi bulabilenler zorunlu bir şekilde çiftçiliğe devam ediyor. Tarım makinası var. Arazi var. Borç harç bulup ekmeye devam edenlerle tarım sürdürülüyor. Küçük  aile tipi dediğimiz kesimlerde artan ekonomik sorunlar çiftçiyi topraktan koparıyor. Son çiftçi sayısı da giderek azalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 tarihinde Ülkemizde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısını 2 milyon 264 bin 90 olarak açıklamıştı. 2021 yılında 2 milyon 173 bin kayıtlı çiftçi varken, 2022 üretim yılında Ağustos ayı itibariyle 2 milyon 34 bin 571  Çiftçi sayısı ile  son iki yılda ÇKS kayıtlı çiftçi sayısı  230 bin azalma oluşması durumun vahametini gösteriyor. Artan nüfusa rağmen çiftçi  sayısı azalması kaygı vericidir. SGK kayıtlı prim ödeyen çiftçi sayısında da  gerileme devam ediyor. 2009 yılında, SGK’ya kayıtlı aktif çiftçi (4b) sayısının 1 milyon 16 bin 692 kişiden  2021 yılında 551 bin 610 kişiye kadar düşmesi, Ziraat Odalarına kayıtlı 4 milyona varan üyeden ise ÇKS alarak çiftçiliği sürdüren yarı yarıya azalması bu bağlamda dikkat çekici verilerdir. Çiftçilik cazip kılıp gençleri tarıma yöneltecek çalışmalar yapılması şarttır. Artan nüfusu giderek düşen çiftçi sayısı ile beslemekte zorlaşacak ve ithalatçı kafaya tarım teslim edilmesi ile sorunlar katlayacaktır.

2020/2021 yılında  sözleşmeli şeker pancar üretimi yapan çiftçi sayısı  93.812 çiftçi iken 2022-2023  yılında sözleşmeli çiftçi sayısı  78 bin 755  çiftçi sayısına kadar düşmesi de dikkate değerdir.

Bakanların mutlu dediği çiftçi sayısı sürekli azalıyor. İnsanlar tarımda uzaklaşıyor, tarım alanları artık ekilmiyor. Bu durum, ülkemizde tarımsal üretimin düşmesine neden oluyor, böylece ülkemiz ihracata yöneliyor.

ÇKS kayıtlı her çiftçi TARSİM sigortası kapsamında olmalıdır. Bazı arazi sahipleri  ÇKS yaptırıp arazisi ekmeyip  kiralamaktadır. Destekler çiftçiye değil, arazi sahibine verildiği için bu yolla destekten yararlanmak amacı ile ÇKS yaptıran olmaktadır. Esas olan destekler doğrudan tarlayı eken çiftçiye verilmelidir. Tarlanın sahibi ÇKS yaptırıp desteği alırken esas üretimi sağlayan yani kiralayıp üretim yapan destekten mahrum kalmaktadır.  ÇKS olmadığı için TARSİM yaptıramadığından   afetlerde de  ciddi mağduriyet yaşamaktadır. Bu bağlamda da düzenleme sağlanmalı ve destekler doğrudan ekim yapana verilmelidir. ”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP