“Diyalog yaşanma olasılığı çok az!”

“Diyalog yaşanma olasılığı çok az!”

ABONE OL
20 Ağustos 2022 13:52
“Diyalog yaşanma olasılığı çok az!”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriyeli Gazeteci Kassarjian’in “Suriye-Türkiye arasında bir süreç olduğundan emin değilim. Belki de bir diyalog atmosferi demek daha doğru olur. Diyalogun müzakere sürecine dönüşmesi için zaman gerekli” açıklamasında bulunduğu belirtildi.

Evrensel’den Şerif KARATAŞ’ın haberine göre, Suriyeli Gazeteci Sarkis Kassarjian gelişmeler için “diyalog atmosferi” sözünü kullanarak atmosferin müzakereye dönüşmesi için zamana geresinim olduğu vurgusunu yaptı.

Kassarjian, açıklamasında şu sözler yer aldı:

“Bir süreç olduğundan emin değilim. Belki de bir diyalog atmosferi demek daha doğru olur. TSK, Suriye’nin askeri noktasını vurdu. 3 Suriye askeri öldü, 6 asker de yaralandı. Suriye kamuoyunda çok büyük bir şok ve tepki yarattı. O nedenle bir süreç başladı demek çok doğru olmaz. Ama bu atmosferin olması bile bence çok önemli.

TSK’nin Suriye’ye yönelik askeri operasyonu diyalogdan rahatsız olan taraflar tarafından sobote ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kurumları kontrol altına aldığı için böyle bir şeyin yaşanma olasılığı çok az.

Ankara’nın ‘Normalleşmeye gitmezsek, askeri adımlarımızı da tırmandırırız’ mesajı da olarak görüyorum” dedi. Kassarjian’a göre Şam ile Ankara arasındaki herhangi bir iletişim Suriye’nin kuzeyindeki baskının artması demek. Kassarjian, “Ankara ile Şam arasındaki normalleşme, Kuzey Suriye’deki durumun eski durumuna dönme ihtimalini gündeme getiriyor. Böyle bir durum Fırat’ın doğusundaki yapıları da Suriye Demokratik Güçlerini de (SDG) Şam’la daha yakın bir diyalog kurmaya teşvik edecek bir durum olabilir.

SDS’yi Suriye’ye karşı baskı unsuru olarak kullanmak, uluslararası hukuka karşı gelme ve Suriye’nin iç işlerine karışma durumunu taşıyor. Bu nedenle Mevlüt Çavuşoğlu’nun dediği gibi SDG’ye karşı birlikte savaş için askeri destek vermesi söz konusu değil.

Çünkü Batı ittifakında olan ama Rusya’yla ilişkilerini kesmedi Türkiye. Rusya’ya yaptırım uygulamayan tek NATO ülkesi Türkiye. Ayrıca Akdeniz ve Karadeniz’deki jeopolitik konumu sebebiyle da Rusya Türkiye’ye daha ihtiyaç durumuna geldi. Ama öte yandan Türkiye’nin de ekonomisi kötü. Ekonomik şartlar Türkiye’yi de Rusya’ya çok bağlı bir ülke duruma getirmiş oluyor. Onun için Şam’la Ankara uzlaşması aslında Rusya’nın elindeki siyasi ve askerî açıdan elini güçlendirmiş olacak. Bu Moskova’nın yalnızca Ukrayna savaşında değil, genel bu doğu- batı açıdan Rusya’ya bir avanta sağlamış olacak.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP