“Dilimle satılan karpuz tarlada çürüyor”      

“Dilimle satılan karpuz tarlada çürüyor”  

ABONE OL
18 Ağustos 2022 11:22
“Dilimle satılan karpuz tarlada çürüyor”      
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  pazarda markette dilimle satılan, kilosu beş lira dolayında olan, yurttaşın almakta zorluk yaşadığı karpuzu, Altunhisar ilçesinde üreticisiyle konuştu, anlattıklarını dinledi.

Karpuzda verim olmasına karşın satış yapamadıklarını anlatan karpuz üreticisi Nuh Çiftçi, Niğde’nin yanı sıra Konya, Şanlıurfa ve Adıyaman  -Bismil’de dahil tarlada karpuzun kilogramının 60 kuruştan bile satılamadığını anlattı.

12-13 kilogramlık karpuzların tanesini 5 liraya dahi tüccarın almadığından yakınan karpuz üreticisi, mazotun litresinin 23 liraya çıkmasının bundan etkili olduğunu belirtti. Üretici Nuh Çiftçi,“ Büyükşehirlerden Niğde’ye gelip karpuz almak zorlaştı. Çünkü nakliye ücretleri çok arttı” dedi.

Üretimdeki maliyet artışına da dikkat çeken karpuz üreticisi, ilacın yüzde 300, gübrenin ise yüzde 400’lere varan oranda arttığını belirterek, CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’den bu sorunu Meclis’te  bir kez daha gündeme getirmesini, hatta konuyu Cumhurbaşkanına kadar iletmesini istedi.

CHP’li Gürer, üreticiyi dinlemesinin ardından şunları söyledi:

“Üretici sürekli ürün deseni değiştirip para kazanabileceği ürünü arıyor. Bunun sonucu ürün rekoltesi de değişkenlik gösteriyor. Planlı tarım ile ürün desenleri ve üretim süresi doğru bir noktaya erdirilebilir. Son yıllarda Niğde Altunhisar ve Çukurkuyu bölgesinde karpuz ve kavun ekim alanları arttı. Çukurova ve Akdeniz sonrası Niğde karpuzu son turfanda. Doğal olarak piyasa doygunluğu sonrası ürün hasat ediliyor. Büyük kentlere olan uzaklık, nakliye fiyatlarındaki artışla beraber ürünün pazarlama sorununu artırıyor.

Karpuz Türkiye’de domatesten sonra en çok yetiştirilen ikinci sebzedir. Türkiye’de Mayıs-Eylül ayları arasında yapılan karpuz üretimi pek çok bölgede yapılmasına karşın yoğunluk olarak Çukurova ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır. Ekim alanı ülke genelinde daralsa da verim artışı da açığı azaltmaktadır. Karpuz sürekli değişiklik gösteren taleplerle her yıl üretici için bilinmeyen ürünler içindedir. Bir yıl üreticisine para kazandıran diğer yıl tarlada kalan ürünlerdendir. Türkiye’ye hibrit çeşitlerin girmesi ile üretimde standart çeşitlere oranla 2-3 kat verim artışı çiftçiyi karpuzda ekime yöneltmiştir. Üretim alanlarındaki daralma  üretim miktarlarında çok fazla dalgalanmalar oluşturmaktadır. 3 -4 milyon aralığında ülkemizde karpuz yetişirken % 90 İran’dan alınan ithal karpuz,  yerli karpuz pazara çıkmadan  marketlerde yer bulmaktadır. Bu yıl karpuz turfanda kilosu 20 TL’ye kadar çıkmış ve marketlerde dilimle satılmıştır. Dilimi 35 TL’yi bulan karpuzun tanesi 250 TL kadar çıkmıştır. Halen büyük kentlerde dilimle karpuz satan marketler varken nakliye artışı ve mazot zamları karpuzun tarlada kalmasına neden olmuştur. Meyve suyu fabrikaları  da çok düşük fiyatlar ile ürün almaktadır.

Yerli ürün başlamadan sezon başında  İran’dan ithal  getirilen karpuzlar, ülkemizde iç piyasaya sürülüyor. Mevsiminde ürün tüketin diyen iktidar ithal karpuza da izin veriyor. İthal karpuz yüksek fiyatla piyasa da yer buluyor. İhracaat ise maliyet nedeni ile sınırlı kalıyor. Bizim üreticimiz  ürün bollaştığı dönemde talep düşünce tüccar eline kalıp perişan oluyor.  Bu nedenle düşük fiyat ile karpuz tarlada kaldı çürüyor; seneye ekim daha da düşecek gibi görünüyor. Bunları planlamak gerekiyor. Planlamadan bu işler yürümüyor. Üretici de  perişan, ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyor. Verdiği parayı alamıyor.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP