Ahırlar boşalıyor…

Ahırlar boşalıyor…

ABONE OL
31 Temmuz 2022 10:35
Ahırlar boşalıyor…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ilçe, belde ile köylerde esnaf, çiftçi, üretici, yurttaşlarla birebir görüşerek sorunları dinledi.

Geçen yıl 75 ila 100 liraya aldıkları 50 kiloluk yemin torbasının bu yıl 345 liraya aldığını üreticiler, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvanlara yem vermeyi kıstığını belirtti. Her bir hayvan için yaklaşık ortalama  20 kilo yem vermesi gerektiğini vurgulayan üreticiler, sabah akşam ortalama  8 kilo yem verebildiğini, bunun da süt verimini düşürdüğünü vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yaptığı açıklamada, hayvancılık sektörünün her yıl biraz daha kan yitirmeyi sürdürdüğünü ileri sürdü.

AHIRLAR BOŞ

Küçük aile tipi işletmelerin büyük sorunlar yaşadığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, 10-20 büyükbaş hayvan bulunan ahırların büyük bölümünün artık boş kaldığına işaret ederek, süt ineklerinin bile kesime gönderildiğine dikkat çekti. Gürer, hayvancılığın kırsalda küçük aile tipi işletmelerde yaygın yapıldığını yem ve diğer gider maliyetleri nedeni ile 10-20 aralığında çok sayıda  ahırın artık boş olduğunu belirtip orta boyutta işletmelerde sorunların etkisi ile hayvancılığı sürdürmekte zorlandığını belirtirken “Hayvancılık zor bir iş, 24 saat emek ister. Bu işi yapanları korumak ve desteklemek gerekir. Ulusal Süt Konseyi girdileri dikkate alarak tavsiye fiyatını besiciyi mağdur etmeyecek biçimde güncellemelidir. Hayvancılık için verilen emek ve desteklerin heba olmaması için hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak adına başta yem olmak üzere girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik önlemler alınmalıdır. Alanlarda görüyoruz; gebe, damızlık ve süt inekleri kesime gönderiliyor. Bu durum hayvancılıkta derinleşen krizin habercisidir” diye konuştu.

Gürer, hayvancılık sektörüyle ilgilenen yurttaşların, yem başta olmak üzere girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönündeki taleplerini de yetkili kesimlere ulaştırmaya devam edeceklerini de  sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP