Şeker dışalımı iş bilmezlik!

ABONE OL
1 Haziran 2022 13:01
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yıllardır Çarşamba Şeker Fabrikasının açılması için alanda, TBMM’de, KİT Komisyon toplantılarında verdikleri çabayı dile getiren İYİP Milletvekili Bedri Yaşar, Çarşamba Şeker fabrikasının Türkiye’nin en genç fabrikalarından biri olduğunu, burasının en önemli özelliğinin ham şeker üreten tek fabrika olduğunu ve buranın hayata geçirilmesi ile 1000 kişiye istihdam sağlanabileceğini bir kez daha yineledi.

İYiP’li Yaşar açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Çeyrek asır sonra Türkiye 400 bin ton şeker ithal ediyor.400 bin ton şeker yaklaşık 3,3 milyon ton pancardan üretilmektedir. Bu en az 10 bin çiftçimizin üretim yapamaması demektir. Söz konusu pancar orta ölçekli 6 adet şeker fabrikamızın 1 yıl üretim yapmaması kapalı kalması anlamını taşımaktadır. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz tarım girdilerinde astronomik artışlara sebep olmuştur. Pancar çiftçileri artan maliyetlerden dolayı pancar üretiminden vazgeçmeye başlamıştır. 2022 yılında pancar üretiminde en az %20 düşüş beklenmektedir. Yıllık şeker ihtiyacının 2 milyon 500 bin ton olduğu düşünüldüğünde 500 bin ton şeker açığı oluşacaktır. Şeker ithali bu açığa çözüm olmaktan uzaktır. Aksine şeker ithali devam ettiği takdirde çiftçi pancardan uzaklaşacak ve bu açık her sene katlanarak artacaktır.”

Bedri Yaşar, 400 bin ton şeker dışalımı için 320 milyon dolar bedel ödeneceğini belirtirken, Kırşehir Şeker Fabrikasını 48 milyon dolara, Niğde Bor Şeker Fabrikasını 49 milyon dolara, Çorum Şeker Fabrikasını 76 milyon dolara, Turhal Şeker Fabrikasını 82 milyon dolara, Erzurum ile Erzincan şeker fabrikalarını 65 milyon dolara özelleştirildiğini anımsattı.

Yıllık 170 bin ton şeker üretebilme kapasitesi olan Çarşamba Şeker Fabrikasının çalıştırılması ile şeker açığının 3’te 1’ini tek başına karşılayabilme kapasitesine sahip olduğunu belirten İYİP’li Yaşar, iktidarın Çarşamba Şeker Fabrikasına 130 Milyon TL ayıramamasını iş bilmezlik olarak değerlendirdi.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP