“Basın özgürlüğü yok sayılıyor”    

 “Basın özgürlüğü yok sayılıyor”   

ABONE OL
5 Mart 2022 10:01
 “Basın özgürlüğü yok sayılıyor”    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizde basın ve düşünce özgürlüğü konusunda yaşanan yok saymanın her geçen gün arttığına dikkat çekti.

BİK’in eleştirel yayın yapan basın kuruluşlarına ‘Resmi ilan kesme cezasını’ bir kalkan gibi kullandığına dikkat çeken Gürer, pandemi süreci ve ekonomik krizin arttığı bu süreçte resmi ilanları kesilen basın kuruluşlarının ciddi mağduriyet yaşadığına işaret etti.

Düşünce özgürlüğü denildiğinde ilk akla gelenin basın özgürlüğü olduğuna vurgu yapan CHP’li Gürer, şunları söyledi:

“Uluslararası sözleşme ve bildirgelerde ifade özgürlüğü güvence altına alınırken, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 28’inci maddesinde, ‘Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır’ denilmektedir.

Basın konseyi tarafından yayınlanan 2021 yılı basın özgürlüğü raporuna bakıldığında, demokratik yapının çok uzağında kalındığı görülmekte olup bu durum ülkemizin uluslararası alanda, basın özgürlüğü sıralamasında alt sıralarda yer almasına neden olmuştur. Basının, olayları haber verme hakkı yanında, denetim ve eleştiri hakkının olduğu da unutulmamalıdır.

Kanun çerçevesinde belirlenen BİK’in görevlerine bakıldığında, basın yayın kuruluşlarına ve basın yayın sektöründe çalışanlara destek olma görevi verilmiştir. Ancak verilen cezalar pandemi ile yaşanan süreçte ekonomik açmaz ve çeşitli zorluklarla mücadele eden basın kuruluşlarına ciddi zarar vermekte olup, bu durum kurumun, halkın haber alma hakkına ve basın özgürlüğüne karşı sergilediği olumsuz tutumun somut göstergesidir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP