“Bine yakın ilaç yok”

“Bine yakın ilaç yok”

ABONE OL
2 Şubat 2022 13:25
“Bine yakın ilaç yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

İYİP Samsun Milletvekili Bedri Yaşar son dönemde kura dayalı fiyat güncellemesi öncesi yaşanan ilaç krizini meclis gündemine taşıdı.

Nöbetçi eczanelerde yaşanan kuyrukların çoğunun, çocuklar ile yetişkinlerde artan grip vakaları ve bulunamayan ilaçlardan kaynaklandığı söyleyen Bedri Yaşar, bine yakın ilacın bulanamadığı belirtti.

Özellikle Sağlık Bakanlığı ile yabancı ilaç firmaları arasında yaşanan kur farkı anlaşmazlığının ilaçların teminini derinden etkilediğini ifade eden Bedri Yaşar; konuyu verdiği soru önergesi ile meclis gündemine taşıdı.

İYİP’li Yaşar konuya ilişkin Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

1-    Bakanlığınız nezdinde piyasada bulunmayan ilaçların tedariğine yönelik çalışmalarınız bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise izlenen yol ne şekildedir?

2-    Piyasada bulunmayan ilaç sayısı kaç adettir?

3-    Son 1 yıl içerisinde ilaç temininde sorun yaşanması sebebiyle Bakanlığınıza bizzat, telefon ya da internet üzerinden kaç şikâyet ulaşmıştır? Bunun ne kadarı çözüme kavuşturulmuştur?

4-    Hayati önem taşıyan ilaçlara ulaşımda sorun yaşayan vatandaşlarımız için acil eylem planınız mevcut mudur? Mevcutsa nasıl bir yol izlenmektedir?

5-    Yabancı firmalara ait olan ilaçların Euro kuru üzerinde Sağlık Bakanlığı ile anlaşamadığı söylentileri doğru mudur?

6-    Bakanlığınız nezdinde; Kur farkı sebebiyle kaç ilaç firmasının ülkemize ilaç vermediğinin tespiti yapılmış mıdır? Yapıldı ise kaç firma vardır  ve bu kaç ilaç için geçerlidir?

7-    Bakanlığınız nezdinde hammaddesi yurt dışından gelen ilaçları üreten yerli ilaç firmalarının kur farkı nedeniyle üretemediği ilaç sayısı tespit ediliyor mu? Ediliyorsa bu sayı kaçtır?

8-    İlaç kurunda yaşanan oynaklığı ve anlaşmazlığı önlemek adına izlediğiniz bir acil eylem planı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise nasıl bir acil eylem planı mevcuttur?

9-    Hayati önem taşıyan ilaçların yokluğu sebebiyle yaşanan mağduriyetin giderilmesi adına Bakanlığınız nezdinde bir alo hattı; ya da acil iletişim merkezi kurmayı düşünüyor musunuz?

10- Dışa bağımlı ilaç sorunlarını çözmek adına yerel ilaç politikalarını teşvik etmek adına Bakanlığınız nezdinde bir çalışma bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu çalışmalar nelerdir?

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP