Özdağ’dan “Türkiye’yi soyuyorlar” açıklaması…
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Özdağ’dan “Türkiye’yi soyuyorlar” açıklaması…

Özdağ’dan “Türkiye’yi soyuyorlar” açıklaması…

ABONE OL
12 Ocak 2022 17:33
Özdağ’dan “Türkiye’yi soyuyorlar” açıklaması…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ #TürkiyeyiSoyuyorlar etiketiyle, sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu.

Özdağ, paylaşımında yap-işlet-devret yöntemiyle işleyen sisteme eleştirilerde bulunurken şu sözlere yer verdi:

“Yap-İşlet-Devret” modeli çerçevesinde gerçekleştirilen Osmangazi Köprüsü, sistematik bir SOYGUN aracına dönüşmüş ve “Çal-Soy-Zengin et” halini almıştır.

2013 itibarıyla başlayıp 7 yılda tamamlanması öngörülen ve Mart 2020’de işletmeye açılması beklenen köprünün yapımı, beklenenden 3 yıl 9 ay önce bitmiştir. Böylece açılışı 1 Temmuz 2016’da yapılmıştır.

Sözleşmeye göre işletme süresi 14 yıl 4 ay olan Osmangazi Köprüsü’nün yapımı beklenenden 3 yıl 9 ay önce bitmesine rağmen, işletme süresinden bu fark düşülmemiş; aynı oranda kısaltılması gerekirken neden korunmuştur?

1 Temmuz 2016’dan 1 Mart 2020 tarihine kadarki 2 milyar 160 milyon dolar fazla ödeme, halkın cebinden alınıp kimlerin cebine konulmuştur?

3996 sayılı kanunun 6. maddesince “idarenin uğrayacağı zararın tazmininde, işletmeci şirketin öz riski kapsamında kendi tarafından karşılanması” gerekirken ihaleyi alan konsorsiyuma önce kanun ve ihale sözleşmesine aykırı olarak kamu bankalarından kredi kullandırılmış, bu da yetmemiş gibi yurt dışı borçlanma için “Borç Yüklenim Anlaşması” imzalanıp, Hazine’den 5 milyar 400 milyon dolar kefalet çıkarılmış; yurt dışı borçlanmasına “DEVLET GARANTİSİ” verilmiştir.

O halde, tüm zarar ve riskleri işletmeci şirketin yüklenmesi gerekirken, neden devlet ve dolayısıyla Türk Halkı yüklenmiştir? Türk halkının kaynakları, kimleri zengin etmek için kefalet gösterilmiştir? (Bu borç hala devlet borç kütüğünde kayıtlıdır.

Öte yandan, Osmangazi Köprüsü’nü hemen hemen aynı uzunlukta olan Golden Gate ile karşılaştırdığımızda, Osmangazi tek yön geçiş ücreti: 42,5 dolar, Golden Gate tek yön geçiş ücreti: 6,5 dolardır. 50 km’lik Manş Tüneli’nde, kilometresi en pahalı tarifeden bile hesaplansa 2 dolardan az iken, 2.6 km’lik Osmangazi Köprüsü’nün kilometresi 16,35 dolardır. Bu 8 kat fark, soygun değilse nedir?

3 yıl 9 ay erken bittiğini ve 14 yıl 4 ay da işletme süresi bilgileri ışığında ve 1.3 milyar dolara mal olan Osmangazi Köprüsü, 2034 yılına kadar tek yön geçiş ücreti işletme süresince ortalama 55 doların altına inmeyecektir. 

O halde, 18 yıl 1 ay boyunca her yıl 730 milyon dolar ödenerek, toplam net ödeme bugünkü değerle 13,1 milyar dolar olacak. Arada ki 10 KAT FARK’ı halkın cebinden almayı hükümet nasıl izah edecektir?

Osmangazi Köprüsü’nü devlet kendi yaparak 10 yılda parasal geri dönüşü amaçlasaydı, garanti edilen araç sayısı için (14 milyon 600 bin) sabit olarak 15 dolar yeterli olacak, 20 yıllık geri dönüş süresi beklentisi için ise 6-8 dolar arasında geçiş süresi yeterli olacaktı.

Özetle; zam, vergi ve hatta Iban numarası vererek halkın cebindekini alan, yastık altındakine göz diken hükümet, “yap-işlet-devret” adı altında aslında sistematik soygunlarla ülkeyi bir aile şirketine çevirmekle kalmamış; yandaşlarını da zengin etmiştir.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP