“Bu zamların çok daha fazlası gelecek…”

“Bu zamların çok daha fazlası gelecek…”

ABONE OL
2 Ocak 2022 12:57
“Bu zamların çok daha fazlası gelecek…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, yeni yılla gelen zamların daha çoğunun geleceğini, ülkenin tüketemeyecek durumu göreceğini, cebinde parası olan yurttaşın da tüketecek ürüne ulaşamayacağı bir noktaya varılacağını ileri sürdü.

BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş Meltem TV’de Ahmet Erimhan’ın sunduğu yılbaşı özel yayınında soruları yanıtlarken gerek gündemdeki konuları, gerekse ekonomide yaşanan çıkmazlara ilişkin soruları yanıtladı.

Baş’ın sorulara verdiği yanıtların önemli başlıkları şöyle:

*Yeni yılın ilk haberi zamlar oldu. Elektriğe yaklaşık yüzde 50, doğalgaza yüzde 25, akaryakıta 1 lira bilmem kaç kuruş zam geldi. Ekonomik tablo ortada.

*Bu zamların çok daha fazlası gelecek. Tüketemeyecek noktaya geleceğiz. Bu büyük bir sefalet tablosu. Diğer bir acı tablo da şu, bundan sonra tüketme kabiliyeti olan yani cebinde parası olan vatandaşımız da tüketecek ürüne ulaşamayacağı bir noktaya gelecek.

*Tüketme kabiliyetinin durmasının yanı sıra üretme kabiliyetimiz de elimizden alınıyor. Böyle bir süreci ben Türkiye Cumhuriyeti tarihinde okumadım.

*40 milyar dolar diye bir çıkış yaptım. Bu bir matematiktir. Hiç ispatına girmeyeceğim. Eğer bu böyle olmadıysa nasıl yaptıklarını çıksın açıklasın.

*Bu kadar faiz konuşmak, indireceğiz, ayet, nas vs diyerek piyasayı korkutmak… Bu bilinçsiz bir hareket değil. Bunu bilinçsiz yapıyorlarsa devlet yönetmeyi bırakmaları lazım.

*Bu bilinçli bir şekilde yükseltildi. Sonuç olarak Türkiye’de ekonomik krizin ötesinde bir de siyasi kriz var. Siyasi kriz bizi bu günlere getirdi.

*Serbest piyasa dediğiniz şey piyasayı serbestleştiren bir şey değil. Bu piyasayı tekelleştiren bir kavram. Serbest piyasa adı altında hırsız, yolsuz, uyanık veya geçmişten parası olan birisi piyasadaki zenginliğin yüzde 20-30’unu tek başına alıp piyasayı tekelleştirebiliyor.

*Piyasada para eksildiyse ben emisyonla birlikte bu parayı piyasaya vermekle mükellefim. Çözümü de burada aramak lazım. Çözüm burada sadece 3-5 sayfasını anlatabildiğimiz Prof. Dr. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modeli’dir.

*Biz bir Kalkınma Bakanlığı kuracağız. Bu kalkınma Bakanlığı ile birlikte ülkenin en az 100 ilçesinde tematik fabrikalar kuracağız. Mesela Tunceli Çemişgezek bot ilçesi, Afyon’un bilmem ne ilçesi mont ilçesi olacak. Bu ne olacak? Şimdi şehirler yoğun, köylerdeki nüfus bitti. Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Türkiye’nin en az 100 ilçesinde istihdam alanları yeni küçük şehirler kuracağız.

*Yatırım Bakanlığı bu ülkenin en büyük eksikliklerinden biridir. Düşünsenize 1980 yılında Türkiye Apple hisselerinin yüzde 15’ini almış. Bugün GSMH’mizin iki katı değeri olan bir firmadan bahsediyoruz.

*Türkiye’de inanılmaz beyinler var. Kendi yerli işletmecimize de, gençlerimize de yatırım yapacak bir bakanlık bu. Bütün işi bu olacak. 3 – 5 sene sonra meyvelerini yemeye başlıyorsunuz ve onun da ötesinde belki 50 yıl boyunca ülkenizi ayakta tutacak sermayeyi barındırmış oluyorsunuz. Mesela şu anda yatırım dediğimiz şey nereye yapılıyor.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP