40 bin kamu yüklenici iflasın eşiğinde…

40 bin kamu yüklenici iflasın eşiğinde…

ABONE OL
20 Ocak 2022 13:06
40 bin kamu yüklenici iflasın eşiğinde…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İYİP Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR, kamu yüklenicilerinin (=müteahhit) sorunlarının geçen hafta çıkan yasa ile önlenemeyeceğini, kamu müteahhitlerinin iflasın eşiğinde olduğunu, belirtti.

Konuşmasının başında TBMM’de önerisi ile gündeme gelen, yasalaşma yolunda olan aşamalı doğalgaz kullanımına değinen Yaşar, gelecek olan yasa önerilerinde mutlaka gelir durumu ile coğrafi faktörlerin dikkate alınması gerektiğini söyledi.

İYİP’li Yaşar öneride olması gereken uygulamaya ilişkin şunları söyledi:

“Antalya’da gaz kullananla Erzurum’da gaz kullananın arasında iklim koşulları gereği fark bulunmaktadır. Erzurum’da hava şartları biraz daha farklı olduğu için orada daha yüksek miktarda gaz kullanacaktır, Antalya’da belki daha az miktarda gaz kullanacaktır. Ancak burada önemli olan, bu iklim koşulları ve vatandaşın geçim durumu dikkate alınarak; asgari geçim şartlarına haiz olan birinin, devlet ona dokunmayacak şekilde sübvanse edilmelidir.

Tasfiye hakkı ile firmaların bugüne kadar ülkemiz için yapmış oldukları ve yapacakları yatırımlar göz önünde bulundurularak batmadan ve şalter indirmeden işleri tasfiye etmelerinin önü açılmış olacaktır. Aksi hali devlete daha pahalıya mal olacaktır.

Mayıs 2020’den Aralık 2021 tarihine kadar girdi maliyetleri yüzde 277 artmıştır. Demir, çimento gibi inşaat sektörü için olmazsa olmaz olan ürünlerin fiyatlarında Yüzde 300-400 oranında artış yaşanmıştır. Demir fiyatı bundan yedi sekiz ay önce 3 bin liraydı; şu an 12 bin liraya çıktı. Dolar kuru 18 lirayken demir fiyatı 13 bin liraydı, şu an kur 13’e düşmesine rağmen demir fiyatı hâlâ 12 bin liradadır. Aynı şekilde, çimento ton fiyatları bugün 500 TL civarında, beton fiyatları yine 500 liraların üzerindedir. Tüm bu ağır maliyetler altında ;5’li firma hariç; diğer müteahhitler için fiyat farkı uygulaması devam ettirilmelidir. Tüm bu talepleri tekrar gözden geçirelim yoksa bunun sonu uçurum, bunu bilmek için müneccim olmaya gerek yok.”

İYİP’li Yaşar, batma noktasına gelen yüklenicilerin artan maliyetler nedeniyle iflasın eşiğinde olduklarını belirterek, inşaat sektörünün yan sanayisi olan pek çok sağlayıcının da bu durumdan etkileneceğini, kepenk kapatmak durumunda kalacağını vurguladı.

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP