Çoban ateşi Bergama’dan yakıldı

 Çoban ateşi Bergama’dan yakıldı

ABONE OL
8 Ocak 2022 12:13
 Çoban ateşi Bergama’dan yakıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Anakent Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla başlatılan Mera İzmir projesinin tanıtım toplantısı Bergama’da yapıldı. Projenin ilk etabı kapsamında 258 çobanla ürün alım sözleşmesi imzalayan Başkan Soyer, “Bugün, kıvılcımlarının ülkemizin dört bir yanına yayılacağından emin olduğum çoban ateşimizi Bergama’da yakmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

İzmir Anakent Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla oluşturulan, kuraklık ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen İzmir Tarımı stratejisi doğrultusunda Bergama Örenli Mahallesi’nde Mera İzmir projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin ilk etabı kapsamında 258 çobanla ürün alımı sözleşmesi imzalayan Başkan Tunç Soyer, şunları söyledi:

“Çoban ateşini İzmir Bergama’dan yakıyoruz. Bugün Mera İzmir projemizin ilk etabında Bergama ve Kınık’tan 258 çoban kardeşimizle ürün alım anlaşması imzalıyoruz. Nisan ayında temin edeceğimiz sütler için üreticimize şimdiden 2 milyon 538 bin 240 lira avans yatırıyoruz. Kısa sürede, diğer anlaşmalarımızı da yapacağız.
Piyasada sekiz lira olan koyun sütüne 11, altı lira olan keçi sütüne ise 10 lira ödüyoruz.

Bu da bir danada 750 lira üzerinde, kuzuda ise 100 liradan fazladan desteğe tekabül ediyor. Aldığımız et ve sütler, Baysan’ın Bayındır ve Ödemiş’teki süt ve et tesislerinde işlenecek. Buradan, Başka Bir Tarım sertifikası ile şehrimizdeki milyonların kullanımına sunulacak. Hem doğanın hem de milyonlarca vatandaşımızın sağlığını koruyacak. Üreticimizin doğduğu yerde doymasını sağlayacak.

Ülkemizde 2006’da kabul edilen Tohumculuk Kanunu, Türkiye tarımına vurulan büyük bir darbe oldu. Bu kanun ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı yasaklandı. Binlerce yıl boyunca bu topraklarda yaşayan insanları doyuran tohumlarımız ve yerli ırklarımız bir günde tasfiye edildi. 2012’de ise Cumhuriyet tarihimizin en talihsiz kararlarından biri alındı. 16 bin 220 köy kapatılıp mahalleye dönüştürüldü. O yıllarda, Teos Antik Kenti Tarihi Parlamentosu’nda yüzlerce köy muhtarıyla bir araya gelerek, Büyükşehir Yasası ile kapatılan köylere karşı tepkimizi haykırdık ve mücadelemizi başlattık.

İzmir Tarımını, küçük üreticilerin oluşturdukları birlikleri destekleyerek inşa ediyoruz. Ürünlerimizin sadece katma değerine değil öz değerine de yatırım yapıyoruz. Zaten değerli olan ürünlerimizi çok daha iyi anlayarak ve anlatarak küçük üreticimizin satış ve pazarlama kabiliyetini arttırıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bütünü korumak için onu oluşturan tüm bağları güçlendirmemiz ve korumamız gerekiyor.

Bugün bizleri bir araya getiren Mera İzmir Projesi ve İzmir’in çobanlarına sunduğumuz destek sistemi işte bu vizyonumuzun bir sonucu.

Hedefimiz önümüzdeki dönemde 7.5 milyon litre koyun sütü ve 5 milyon litre keçi sütü, toplamda 12.5 milyon litre küçükbaş sütü alımı yapmak. Bu kapsamda kooperatiflerimiz aracılığıyla yaklaşık bin 500 çobanımızla sözleşmeli süt üretim anlaşması yapacağız. Ayrıca 5 bin 300 bin karasığır ve 50 bin koyun satın alacağız.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP