Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Anıl Tanburoğlu, Mutlak Butlan yönetiminin görevden alma kararının duyurulması üzerine CHP Adana İl Başkanlığı binası önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Alınan bu kararın meşruiyetini tanımadıklarını kesin bir dille belirten Tanburoğlu, seçilmiş kadrolar olarak görevlerinin başında kalmayı sürdüreceklerini açıkladı.
Tanburoğlu, parti içi egemenliğin yalnızca örgütün, delegenin, üyelerin iradesiyle şekillenebileceğini şu sözlerle dile getirdi:
“Biz seçilmiş kadrolarız. İl başkanlığındayız, görevimizin başındayız. Egemenlik kayıtsız şartsız örgütündür, delegenindir, üyenindir.”
45 gün içinde kongre çağrısı
Konuşmasında yasal sürece de değinen İl Başkanı Tanburoğlu, 45 gün içerisinde kongrenin toplanması yönünde açık bir çağrıda bulundu. Demokrasi, hak arayışı mücadelesini sokaklarda sürdürmekten geri durmayacaklarını vurguladı. Yoğun sıcak havaya karşın görevden alma kararına karşı tepki koymak üzere parti binası önüne toplanan tüm partililere, Adana halkına teşekkürlerini iletti.
Geniş katılımlı demokrasi siperi
Basın açıklaması, kentteki ilerici güçleri, sivil toplum örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini bir araya getiren kitlesel bir dayanışmaya dönüştü. Görevden alma kararına karşı omuz omuza duranlar arasında şu isimler, kurumlar yer aldı:
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut
CHP PM Üyeleri Erhan Adem, Emre Yılmaz
Niğde, Osmaniye il başkanları
Yumurtalık, Karataş, Aladağ Belediye Başkanları
15 ilçe başkanı, CHP’li meclis üyeleri
Halkevleri, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP)
Eğitim Sen, Eğitim İş, Adana Tabip Odası yöneticileri

Başkan Tanburoğlu’nun açıklaması:
“Bu mücadele herkesin anlattığı gibi, herkesin gördüğü gibi ve sizlerin varlığıyla ispatladığınız gibi parti içi bir mücadele değildir. Bu mücadele, iktidara yürüyen bir partinin yoluna engel konulmasına karşı verilen demokrasi, hukuk ve gelecek mücadelesidir. 4 Mayıs 2026 günü saha çalışmalarımıza başladık. İlçe başkanlarımız burada. Her biri kendi ilçelerinde programlar yaptı. Haftada üç kez sokaklara indiler, kahvelere gittiler, pazarı dinlediler. Orada çok net bir tablo vardı. Vatandaşımız geçim sıkıntısı çekiyor. Hayatını idame ettirmekte zorlanıyor ve artık iktidar değişikliğinden sonra yepyeni bir başlangıç istiyordu. Saha hazırdı. Sahayı gezecek aktörler hazırdı. Sandık görevlileri hazırdı. Program hazırdı. Hükümet programı hazırdı. Tam da bu hızla iktidara giden bir partinin önüne engel koymak amacıyla 21 Mayıs’ta butlan kararıyla karşılaştık.
Ardından çok acı süreçler yaşadık. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi’nin polis marifetiyle ele geçirilmesi ve sonrasında dokuz milletvekilimizin ihraç istemiyle disipline sevk edilmeden önce Yargıtay tarafından üyeliklerinin düşürülmesi gibi gelişmeler yaşandı. Bizler ise bu süreçte sürekli “Kurultay” dedik. 74 il başkanımız dün genel merkezimize 830 fiziki imzayı, posta yoluyla gelen üç imzayla birlikte toplam 833 noter tasdikli imzayı teslim etti. Ayrıca dışarıda bırakılan İstanbul kurultay delegelerinin 170 irade beyanını ve 34 hukukçunun kurultayın neden yapılması gerektiğine ilişkin mütalaalarını da sunduk.
Seçilmiş genel başkanımızla yaptığımız il başkanları toplantısında bir haber geldi. Altı il başkanımız görevden alındı. Dördü ihraç istemiyle disipline sevk edildi. Biz de Adana İl Başkanı ve İl Yönetimi olarak, butlan yönetiminin mahkeme kararı sonucu atanmış parti sözcüsünün açıklamasıyla “partinin kurumsal kimliğine zarar verdiğimiz” gerekçesiyle görevden alındığımızı öğrendik.
Şunu çok açık söylemek isterim. Bizim partinin kurumsal kimliğine katkımızı şu an yanımızda bulunan Yumurtalık Belediye Başkanından sorabilirsiniz. 65 yıldır CHP’nin yönetmediği Yumurtalık Belediyesi’ni kazanmak partinin kurumsal hafızasına zarar mı vermiştir? 35 yıl sonra Aladağ’ı kazanmak, Yüreğir’i kazanmak, Adana’da AKP’ye hiçbir belediye bırakmayarak ikinci kez Adana Büyükşehir Belediyesini almak partiye zarar olarak mı görülmüştür?
Adana çok zor dönemler geçirdi. 31 Mayıs günü Oya Tekin ve Kadir Haydar gözaltına alındı. 5 Temmuz günü Zeydan Karalar gözaltına alındı. Daha yakın zamanda Ali Demirçalı görevinden uzaklaştırıldı. Adana, yerel seçim başarısıyla, örgütsel birliğiyle ve demokrasi mücadelesindeki kararlılığıyla öne çıkmıştır. Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığı sürecinde 550 bin oy kullanılan bir şehir olmuştur. Belediye başkanları için yüzlerce gün boyunca her gün eylem yapan bir şehir olmuştur.
Eğer partinin uğradığı haksızlıklara karşı ses çıkarmak, eylem yapmak, örgüt olmak ve demokrasi güçleriyle bir araya gelmek kurumsal kimliğe zarar vermekse; Evet, kurumsal kimliğe zarar verdik. Ama eğer kurumsal kimliğe zarar vermek partiyi polis marifetiyle ele geçirmekse, başarılı kadrolarını FETÖ’cü olmakla itham etmekse, Cumhuriyetin temel ilkelerini tartışmaya açmaksa; biz bu zararın ortağı olmayacağız.


