İlhan KARAÇAY
Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör’ün, öteden beri üzerinde durduğu “Hollanda Türk toplumunun uzun zamandır hasret kaldığı örnek bir etkinlik” nihayet gerçekleşti. Gerçekleşen bu muhteşem etkinlik, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın da katıldığı “Dünya Türk İş Konseyi DTİK’in Hollanda Buluşması” başlıklı etkinliğiydi.
Dile kolay, dünyanın yedi bölgesinden, yani Avrupa Bölge Komitesi (29 ülke), Avrasya Bölge Komitesi (11 ülke), Asya Pasifik Bölge Komitesi (7 ülke) Amerika Bölge Komitesi (7 ülke), Afrika-Ortadoğu-Körfez Komitesi, Balkanlar Bölge Komitesi (15 ülke) temsilcilerinin de katılmış oldukları bir etkinlikten söz ediyorum.
Dünya İş Konseyi Avrupa Komitesi Başkanı Turgut Torunoğulları’nın Corendon Oteli’nde organize ettiği etkinliğe, başta Ticaret Bakanı Ömer Bolak, Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal, DEİK-Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı, Nail Olpak, Rotterdam Başkonsolosumuz Sevgi Kısacık, Amstedam Başkonsolosumuz Mahmut Burak Ersoy, Deventer Başkonsolosumuz Muammer Hakan Cengiz, THY Hollanda Müdürü Şerafettin Ekici olmak üzere, 500 kadar davetli katıldılar.
Yıllar önce yurtdışına, çoluk çocukları için ekmek parası kazanmak için çıkan ve daha sonra becerilerini harekete geçirerek işadamı olan onbinlerce Türk’ü çatısı altında toplayan Dünya Türk İş Konseyi DTİK’in etkinliğine gelenler, tanıdık simalarla karşılaştıkları sırada kucaklaştılar ve “Oh be, hasret kaldığımız bir etkinliğe nihayet kavuştuk” diye memnuniyetlerini dile getirdiler.
Corendon Oteli’nin sahibi Atilay Uslu’nun talimatı ile, leziz atıştırmalar ve içecekler ile başlayan toplantının ilk konuşmasını Turgut Torunoğulları yaptı. Yazıya döktüğü konuşmasını okurken zaman zaman duran ve esprili sözler ile katılımcıları neşeye boğan Torunoğulları’nın konuşma metni şöyle:
“Sayın Bakanım, Sayın Büyükelçim, Sayın Başkanım, Sayın Başkonsoloslarım, kıymetli misafirlerimiz, değerli basın mensupları, hepünize sevgi ve selamlarımı arz ederim. hoş geldiniz.
Geçtiğimiz 16 Eylül’de, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yapılan toplantıda, oy birliğiyle tekrar DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı seçilip, uzun zaman sonra sizlerin karşısında olmak beni oldukça heyecanlandırıyor.
2024 Ocak ayının sonuna kadar 29 Avrupa ülke temsilcisi arkadaşlarımla, daha iyi olabilmek için eksiklerimizi belirleyeceğiz. Bu eksikleri, sayın büyükelçilerimiz, konsoloslarımız, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak rapor hâline getireceğiz.
Avrupa’da yaşayan bizler, kültürel faaliyetlerimizi daha da genişleterek, gençlerimizi siyasete ve iş dünyasına daha fazla katılmaya teşvik edeceğiz. Girişimcilerimizle ortaklıklar kurarak, birlikte çalışmayı daha da artırmalıyız. Artık şartlar, bunu gerektiriyor. Edelstaal Grubu olarak 20 yıldır bunu yapıyoruz ve yabancılarla ortaklığı başardık. Hem Avrupa’da hem de Türkiye’de.
Türkiye’den Avrupa’ya yatırım yapacak kuruluşlarımız, artık ortaklığı Hans’la değil, Hasan’la yapsınlar. Çünkü Hasan, her iki ülkenin de yapısını çok iyi biliyor ve sonuca gidiyor.
Biz, yaşadığımız ülkelerle ülkemiz arasında köprü görevi yapıyoruz. Sayın Bakanım, bizim yaşadığımız ülkelerde ve ülkemize ekonomik ve kültürel olarak katkımız çok büyük.
Evet, olduğumuz yer iyi ama daha iyi olmasını istiyoruz. “Daha iyi olabilmek için neler yapabiliriz” diye kafa yoracağız. Artık marka olmanın zamanı geldi. Ocak sonunda bu raporlarımız hazır olacak. DEİK Yönetim Kurulu’na ve Sayın Başkanımızın bilgilerine arz edeceğiz.
İkinci aşamamız, 1 Nisan’a kadar eyalet ve şehir temsilcilerimizi belirleyeceğiz. DTİK’in önemini anlatarak üye kayıtlarımızı yapacağız ve temsilciler kurulu ile 2 ayda bir toplantılar düzenleyeceğiz. Fikirlerimizi tartışarak en iyi ve en hızlı yolu bulacağız. Sayın Bakanım, biz büyük bir aileyiz; Avrupa’nın birçok ülkesinden ekonomi ve nüfus olarak da büyüğüz. Bunun farkındayız ve bu farkındalığı daha çok hissettireceğiz.
Edelstaal Grubu olarak 43 yıldır yüzlerce kadınla birlikte çalışıyoruz. Kadınlarımızın ne kadar cesur olduğuna şahidim. Kadınlarımızı da DTİK’e üye olmalarını rica ediyorum.
Hanım kardeşlerim, sizden daha çok destek ve katılım bekliyoruz. Hedefimiz ve amacımız belli; hayalimize ulaşmak için hepınizin desteğine ihtiyacımız var. Tabi ki Nail başkanımızın da ekstra desteğine ihtiyacımız var.
Üçüncü aşamamız, turizmci olduğum için biraz da turizmi anlatmak isterim. 80 milyon nüfusumuz var. 80 milyon insanı misafir olarak tatil beldelerinde ağırlamalıyız. Kişi başı gelirimizi 1.200 euro’ya çıkartmalıyız. Amacımız bu olmalı. Ottellerimiz çok yeni, personelde sıkıntı varsa da her gün eğitimli personel çoğalıyor. Turizmden çok iyi anlayan ve destek olan bakanımız var.
Şimdi dikkatinizi tekrar turizme çekmek istiyorum: Görünmeyen 3 büyük güç, yurt dışında yaşayan gurbetçi diye anılan, ancak hiçbir zaman gurbetçiliği kabul etmeyerek iki ülkenin de asli vatandaşı olanların, ekonomiye ve ortak yaşamaya katkısı çol büyüktür. Ülkesi için en çok parayı harcayan da bu kesimdir.
Son olarak, Sayın Bakanım, Avrupa’daki Türklerin sizden bir ricaları var: Daha önceki hükümetimizle yapılan çalışma sonucu, Türkiye’ye çıkartılan araçların iki sene kalması uygun görüldü. İnsanlarımız iki senede bir arabasını yurt dışına çıkartmak zorunda kalıyorlar ve büyük mağduriyet yaşıyorlar. Bizler daha çok ülkemizde yaşamak istiyoruz. Herkesin isteği, araçlarının 5 sene Türkiye’de kalması. Bu yurt dışındaki vatandaşlarımız için önemli. Hatta vergisini, sigortasını Türkiye’de ödeyelim, memleketimize ilave gelir olsun.
Emekli vatandaşlarımız Türkiye’deki TOKİ konutlarından yararlansın.
Tekrardan saygılarımı sunar, hepinize teşekkürler ederim. Hedefe ulaşmak için salondaki dostlarım, kendimizi alkışlayalım. Hayal kurmaya ve hedeflere ulaşmaya devam…”
Torunoğulları’nın, Bakan’a sunduğu, yurtdışındaki Türklerin anavatanda iki yıl bırakabildikleri otomobillerin süresini beş yıla çıkarma teklifi ayakta karşılandığı gibi, “ Beş yıl da değil, Suriyeliler’e verildiği gibi, plaka verilmeli” sesleri çıktı.
Torunoğlulları’nın konuşmasından sonra mikrofonu alan Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal, 60 yıl önce Hollanda’ya gelmeye başlayan Türkler için, “İnsanlarımız 60 yıl önce bu ülkeye işçi olarak geldi. Bugün ise işveren konumuna yükseldi. Bu hiçbir zaman gözardı edilebilecek bir vakıa değildir.” Sözleriyle dikkat çekti.
Büyükelçimiz Selçuk Ünal daha sonra şöyle konuştu:
“Sayın Bakanım, Sayın Bakan Yardımcım, DEİK ve DTİK Başkanım Sayın Nail Olpak, DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı ve DTİK Hollanda Temsilcisi Sayın Turgut Torunoğulları, Saygıdeğer iş insanlarımız ve sivil toplum temsilcilerimiz, Hollanda Türk toplumunun değerli mensupları,
JETCO Toplantısı’na katılım için Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Prof. Dr. Sayın Ömer Bolat’ın (ve DEİK Başkanı Sayın Nail Olpak’ın) Hollanda’yı teşrifleri vesilesiyle düzenlediğimiz Dünya Türk İş Konseyi Hollanda buluşmasında sizlerle bir arada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz.
Bugünkü buluşmamızın ülkemiz ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin daha da ileri seviyelere taşınması ve iş insanlarımızın Hollanda ekonomisine yaptıkları katma değerin daha iyi anlaşılmasına imkan sağlayacağına ve hayırlara vesile olacağına inanıyorum.
Neredeyse 500 yıla dayanan Türkiye-Hollanda ticari ilişkilerinin durumunu, iş insanlarımızın ve firmalarımızın Hollanda pazarındaki konumlarını ve önümüzdeki döneme ilişkin öngörülerini hep beraber dinleyeceğiz.
Genel olarak toplumumuzun, özelde iş insanlarımızın Hollanda’daki durumu ve elde ettikleri mevzi çok kıymetlidir.
Bundan yaklaşık 60 yıl önce, iki ülke arasında imzalanan iş göçü anlaşmasıyla Hollanda’ya gelmeye başlayan işçilerimizin çocukları ve torunları bugün yarım milyonluk Hollanda Türk toplumunun temellerin oluşturmuştu. İşçilerimiz, kıymetli emekleri ve helal alın terleriyle Hollanda’nın bugün ulaşmış olduğu refah devletinin oluşmasında çok önemli katkılarda bulundu.
İnsanlarımız 60 yıl önce bu ülkeye işçi olarak geldi. Bugün ise işveren konumuna yükseldi. Bu hiçbir zaman gözardı edilebilecek bir vakıa değildir.
Erişilen bu başarı, siz müteşebbislerimiz ve sivil toplum önderlerimizin her daim Hakkı ve hukuku savunan, adaleti ve eşitliği, barışı ve güveni, birlikteliği ve kapsayıcılığı hedefleyen duruşunuzun ürünüdür. Sizlerin bu başarısıyla her zaman gurur duyuyoruz.
Lahey Büyükelçiliği olarak çalışmalarınızda yanınızda olmaya ve sizlere ihtiyaç duyacağınız her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.
Sayın Ticaret Bakanımız, Sayın Bakan Yardımcımız, Sayın DEİK Başkanımız ve Sayın DTİK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanımız başta olmak üzere, bu buluşmanın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor ve Dünya Türk İş Konseyi ailesini saygıyla selamlıyorum.”
Büyükelçimizin konuşmasından sonra kürsüye gelen Dış Ekonomik İlişkiler DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi DTİK Başkanı Nail Olpak, DEİK çatısı altında kurdukları DTİK’in, dünyanın 7 bölgesinde
komiteler oluşturduğunu ve bu komitelerin yaptıkları işlerin önemini dile getirdi.
Diasporayı “beyin göçü” değil, “beyin gücü” olarak gördüğünü belirten Olpak, “Yurt dışında yaşayan Türk toplumunu da ‘göçten güce dönüşen Türk diasporası’ olarak nitelendiriyorum. Onların başarılarıyla gurur duyuyor, gönülden tebrik ediyorum. Aramızda iş dünyasından eğitime, sanattan spor ve siyasete kadar birçok alanda başarılı üyelerimiz var. Başarılarıyla ana vatanımız ile yaşadıkları ülkeler arasında köprüler kuruyorlar. DEİK olarak, ülke iş konseylerimizle ticaret, yatırım ve dostluk köprüleri kurarken, Dünya Türk İş Konseyi’mizle de diasporamız arasındaki network’u güçlendiriyoruz.
Bizim için ‘diaspora diplomasisi’ ikincil değil, asli bir faaliyettir. Çünkü bu faaliyetlerin bizler gibi sivil toplum eliyle yürütülmesi çok önemli. Bu sebeple DTİK; yurt dışındaki Türk kökenli STK’lerin ve diaspora temsilcilerinin ilişkilerini geliştirmeyi, daha çok ticaret ve yatırım yapmalarını, her birinin daha güçlü olmasını amaçlayan bir platform. 2 önemli hedefimiz var. Birincisi, yurt dışında yaşayan Türk toplumunun ekonomik, siyasi ve sosyal gücünü artırmak ve ana vatanımıza da katkıda bulunmalarına destek olmak. İkincisi ise diaspora temsilcilerimizin katkısıyla ülkemizin tanıtımına ve stratejik iletişim faaliyetlerine destek olmak. DTİK çalışmalarımızı, dünya üzerinde 6 bölge komitesi altında faaliyet gösteren ülke temsilcilerimiz ve onların altındaki şehir temsilcilerimizle gerçekleştiriyoruz. Her ülkenin, üyelerinden oluşan bir yürütme kurulu, her bölgenin de ülke temsilcilerinden oluşan bir yürütme kurulu var.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, etkinliğin son konuşmacısıydı.
40 yıl önce Hollanda’ya gelip eğitim görmüş olan Bolat, 40 yıl sonra geldiği aynı Hollanda’da, iki devlet arasında ticari sözleşmeler imzalayacağını hiç düşünmemişti bile…
Bolat’ın Hollanda’daki çalışmalarına değinmeden önce, öenemi çok büyük olan DTİK etkinliğinde yaptığı konuşmaya bakalım.
Bakan Bolat, konuşmasının büyük bölümünde, Avrupa ile ticaretin Türkiye açısından önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bolat, Türk firmalarının tedarik zincirlerinde önemli ağırlığı olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin parça ve makine üreten bir ülke olmasının yanı sıra, coğrafi konumu sayesinde, ürünleri çok kısa sürede Avrupa’ya ulaştırabilecek lojistik güce sahip olduğunu söyledi.
Türk sanayisinin rekabetçiliğinin ve dünya çapında üretim kapasitesinin yanı sıra AB ile gümrük birliği ve ticari ilişkilerde kendini yenilemesiyle başarılar elde ettiğini vurgulayan Bolat, şöyle devam etti.
“Avrupa, Türkiye için çok önemli. Bu pazarı kaybedemeyiz. Biz bu pazarlarda kalıcıyız, olmak zorundayız. Geçen yıl itibariyle 200 milyar dolar ticaretimiz var ve dengede bir ticaret. Geçen sene bizim 9 milyar dolar fazlamız vardı. AB’nin turizmde yüzde 65, ihracatımızda yüzde 41, ithalatımızda yüzde 26 ve Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımda yüzde 65 paya sahip olduğu için ilişkilerimizi düzenli ve yapıcı bir şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Hükümetlerimiz de hep bu politikaları izlediler.”
Pek çok ülkenin, Türkiye ile iş yapmak istediğini ve Türkiye’ye yatırım yapmayı arzuladığını kaydeden Bolat, AB Komisyonunun “AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu” başlıklı raporunda da, AB liderlerine Türkiye ile ticaretin geliştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulduğuna dikkati çekti.
Raporda Türkiye ile gümrük birliğinin hizmetler sektörünü de kapsayacak şekilde yenilenmesi için müzakerelerin başlatılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve Türk vatandaşlarına vize için kolaylık sağlanması gibi hususların yer aldığını ifade eden Bolat, Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilere değindi.
Bakan Bolat, Hollandalıların da Türkiye ile ticari ilişkinlerini başta turizm, enerji ve hizmet sektörü gibi alanlarda geliştirmek istediğini ve üçüncü ülkelerde işbirliği yapılmasına yönelik görüşmeler yapıldığını dile getirdi.
Hollanda ile ilişkilerin, Osmanlı dönemini de içine alan yaklaşık 500 yıllık bir tarihi olduğunu belirten Bolat, “Hollanda ile resmi diplomatik ilişkilerin başlamasının üzerinden de 99 yıl geçmiş. Önümüzdeki yıl 100. yıl olacak ve bunun için iki tarafta da özel programlar olacak.” diye konuştu.
Bolat, Hollanda-Türkiye ilişkilerinin siyasi ve ekonomik alanda büyük ölçüde sorunsuz ilerlediğini anlatarak, geçen yıl Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin 12,5 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ve bu rakamların 3,5 milyar dolarının Türkiye lehine olduğuna dikkati çekti.
Türkiye’nin başta turizm olmak üzere hizmet sektöründe önemli atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Bolat, “Bu yıl ağırladığımız turist sayısında 56-58 milyon dolaylarına geliyoruz. 2030 yılı hedefimiz 100 milyon turist, 100 milyar dolar.” diye konuştu.
Turgut Torunoğulları’nın Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan ve Avrupa Başkanı seçilen kurultayında, ‘Yumuşak Gücümüz:Türk Diasporası’ peneline katılan ve konuşma yapan Veyis Güngör, Amsterdam’daki toplantıda da en çok dikkat çeken isimlerden biriydi.
Bakan Bolat’ın Hollanda’da yaptığı görüşmelere ve sözleşmelere değinmeden önce,
Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör’ün analizini okuyalım:
Buluşma, içerik ve katılım olarak Hollanda Türk toplumunun uzun zamandır hasret kaldığı örnek bir etkinlik oldu. Toplumumuzun her kesiminin temsil edildiği bu güzide ve anamlı organizasyona DTIK Hollanda Temsilcisi ve DTIK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı olarak imza atmasından dolayı Turgut beyi tebrik ediyorum. Alkışlıyorum.
Türkün küresel vizyonu
DTİK’in hazırladığı tanıtım videosunda Türkün küresel vizyonu sunuldu adeta. “Sen doğunca Doğuda, Bozkırın kucağında duyuldu Türkün sesi Kuzey, Güney ve Batıda… Senin sırrın sabırdır, kimseyi sömürmedin, yüzün aktır, sözün ok…” cümleleriyle başlayan görsel “Türk dediğin tohumdur toprak altında yatan, odur bizim sırrımız… beklenensin, bekletme, kurtul ataletinden…” ifadeleriyle devam etti. “Menziliniz Fezadır, göklere iyi bakın…” sözleriyle, Türklerin dünyaya iyilik yapmaya devam etmesinin altı çizildi.
Avrupa Türklerinin
Yapılan konuşmalarda dünyada 7,5 milyon Türk diasporasının bulunduğunu ve bunun 6,5 milyonunun Avrupa’da bulunduğu ifade edildi. 60 yıl önce işçi olarak gelen Avrupa Türklerinin bugün Avrupa’da sayılı iş insanı arasında yer aldıklarının örnekleri verildi. Avrupa Türklerinin Türkiye’nin ihracat potansiyeline katkısı, istihdam sağlaması ve Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmasının Ticaret Bakanımız Ömer Bolat tarafından takdir edilmesi anlamlı bir jest oldu.
Ahde Vefa örneği
DTİK Hollanda Buluşması, uzun bir zamandır Hollanda Türklerinin hasret kaldığı, katılımcı ve kapsayıcı bir toplantı olma özelliğini ortaya koydu. Böyle anlamlı bir toplantıya, Hollanda Türklerinin yakından tanıdığı ve onlardan biri olan Turgut Torunoğulları’nın imza atması, başlı başına takdir edilecek bir harekettir. Öyle ki, Hollanda Türk toplumuna on yıllarca hizmet etmiş ancak, son bir kaç yıldır hemen hemen hiç bir toplantıya katılamayan isimlerin, DTİK Hollanda Buluşmasına katılmaları, ahde vefadan daha ileri bir erdemli davranışa verilen cevaptır.
Türkiye-AB ilişkileri
DTİK Hollanda Buluşması’nda, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumu ve bundan sonraki süreçte hangi alanlarda adım atılması gerektiğine ilişkin raporunun açıklandığı da duyuruldu. 2019 ve 2020 yılllarında Ankara-Brüksel arasında yaşanan, özellikle Doğu Akdeniz geriliminden sonra, 29 kasım günü yeni bir tavsiye raporunun yayınlanması, üye ülkelerin liderlerince onaylanması halinde yeni bir dönemin başlayacağı müjdelendi.
Hollanda Türklerine mesaj
Ekonomi Bakanı Prof. Ömer Bolat‘ın konuşmasında, Türkiye’nin 2022 yılında Hollanda’ya 8 milyar dolar ihracat, Hollanda’dan da 4,5 milyar dolarlık ithalat yaptığının altını çizmesi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ne denli intensif olduğuna dikkat çekti. Bu ifadeler bir noktada, Hollanda’daki Türk iş insanlarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet iken, diğer taraftan da, iş dünyasının Türkiye’nin kalkınmasına katkılarını ortaya koymaktaydı.
Göçün 60’ncı Yılı
Hollanda Türk tarihinin önemli bir dönüm noktası olan Türk iş gücü göçünün 60’’ncı yılı, DTİK Hollanda Buluşması ruhuyla yapılmalıdır. Birlik ve beraberlik, dışlanma yerine kucaklaşma, ayrışım yerine uyum yapılacak etkinliklerde ortak noktayı teşkil etmelidir. Kurumsal hafıza yok sayılmadan, ortak sorunlar etrafında birlikte çalışma kültürünün geliştirilmesi 2024 yılının olmazsa olmazları arasında olmalıdır.
Eylül ayında, İstanbul’da yapılan Dünya Türk İş Konseyi esnasında yapılan seçimlerde DTIK Hollanda Temsilcisi ve DTIK Avrupa Temsilciler Kurulu Başkanı seçilen Turgut Torunoğulları’yla, girişimciler ve sivil toplum alanında yeni bir hareketlilik başladı. Hollanda’dan başlayan bu hareketlilik tüm Avrupa ülkelerine yayılacak gibi görünüyor. “Gönül alıp fethetti dünyayı senin atan…” desturunca, Avrupa’da gönüller fethetmeye devam edilmeli.
Tekrar, DTİK Hollanda Buluşması’nın başta DTIK Hollanda ve Avrupa üyelerine, Türk iş dünyasına, toplumumuza ve çok yönlü Türkiye-Hollanda ilişkilerine hayırlı olmasını dilerim. Buluşmada sergilenen kucaklayıcı ruhun, Hollanda’ya Türk işgücü göçünün 60’ıncı yılı etkinliklerinin yapılacağı 2024 yılında da devam etmesini temenni ederim.
BAKAN BOLAT’IN HOLLANDA’DAKİ ÇALIŞMALARI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hollanda’ya yaptığı iki günlük ziyaret kapsamında, Hollanda Ekonomi İşleri ve İklim Politikaları Bakanı Micky Adriaansens ve Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher ile görüştü.
Türkiye Hollanda Ekonomi ve Ticaret Komisyonu 4. Dönem Toplantısı’nı gerçekleştirmek üzere, Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Liesje Schreinemacher’in daveti üzerine, Hollanda’ya resmi bir çalışma ziyareti gerçekleştiren Ticaret Bakanımız Ömer Bolat, Hollanda’ya ayak basışının akabinde, ilk iş olarak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Hollanda Sanayi ve İşveren Konfederasyonu (VNO-NCW) organizasyonunda ve VNO-NCW ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Hollanda İş İnsanları Yuvarlak Masa Toplantısına katıldı.
Yuvarlak Masa Toplantısı, iki ülke arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi bakımından, başta ticaret, finans, yatırım, turizm gibi alanlar olmak üzere pek çok konuda karşılıklı görüş alışverişine imkân sağladı.
Bakanımız, programlarının ikinci gününde, Türkiye Hollanda Ekonomi ve Ticaret Komisyonu 4. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda iki ülke arasında ekonomik ve ticari ilişkiler geniş bir perspektif ile ele alındı. Mevcut işbirliklerinin derinleştirilmesi ve yeni alanlarda geliştirilebilmesine yönelik temaslarda bulunuldu. Bu çerçevede, Türkiye Hollanda Ekonomi ve Ticaret Komisyonu 4. Dönem Protokolü, Bakan Bolat ve Hollandalı mevkidaşı arasında imza edildi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi Protokolü’ne ilişkin, “Ülkelerimizin sahip olduğu potansiyeli daha güçlü şekilde hayata geçirerek karşılıklı yeni ticaret ve yatırım fırsatları oluşturacağız” dedi.
Bolat, “Ülkelerimizin ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi kapsamında birçok konuyu masaya yatırdık. Ülkelerimizin sahip olduğu potansiyeli daha güçlü şekilde hayata geçirerek karşılıklı yeni ticaret ve yatırım fırsatları oluşturacağız. Toplantımızda, Türkiye ile Hollanda arasındaki ticaret hacminin daha da artması, özellikle döngüsel ekonomi, yeşil dönüşüm, inovasyon gibi alanlarda işbirliğimizin güçlendirilmesi için birlikte çalışmaya karar verdik.” değerlendirmesinde bulundu.
Ticaret diplomasisi faaliyetleri kapsamında Türkiye’nin gücünü, oluşturacakları işbirlikleriyle artırmaya devam edeceklerini vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:
“13 çeyrektir kesintisiz büyüyen ekonomimizde, istikrarlı, kalıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı ve Türk ekonomisinin pozitif büyümesini destekleyen çalışmaları hız kesmeden sürdüreceğiz. Bu kapsamda, ortak yatırımlar, müteahhitlik, döngüsel ekonomi, yeşil dönüşüm, enerji ve turizm konularının etraflıca ele alındığı JETCO Protokolü’nün her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum.”
YAZARLAR
2 gün önceEKONOMİ
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önceYAZARLAR
4 gün önceYAZARLAR
4 gün önce