Hollanda’da ünlenen Meriç Artaç, 13 Kasım’da Lahey’de sahneye çıkacak.
Rotterdam Klasik Türk Sanat Müziği Korosu’nu yıllarca yöneten sanatçımız, şimdilerde opera kompozitörü ve tiyatrocu olarak ününe ün katıyor.
Hollanda’da büyük başarılara imza atmış sporcu, müzisyen, tiyatrocu, yazar, sanatçı ve işadamı ve kadınlarımız arasında bir de opera ve tiyatro sanatçımız var: Meriç Artaç.
Meriç Artaç, Rotterdam Klasik Türk Sanat Müziği Korosu’nu yıllarca yönetmişti. Fotoğrafta 2016 yılında yapılan, Koronun 15’inci yılı kutlama töreninden bir estantane görülüyor.
13 Kasım Cumartesi günü Lahey kentinde yapılacak olan ‘Dalgalar Arasında Festival Günü’nde sahneye çıkacak olan Artaç, ‘Mr.Z’nin gelişi’ adlı eseri canlandıracak.
Neden yaratıldıklarını çaresizce arayan 5 karekteri canlandıracak olan sanatçı, estrümanlar ile şunları yorumlayacak:
Rudan (bariton) ile depresyon sesini, Yori (basklarnet) ile korkunun sesini, Gece (soprano) ile melankolinin sesini, Korke ( şarkı ve topdans) ile gururun sesini ve Zizos (flut) ile korumanın sesini.
Meriç Ataç’ın ‘Mr.Z’in gelişi’ sahnesinde, Sjaron Minailo rejide, Funda Müşde seste, Brigitte van Hagen soprano, Jussi Lehtipuu bariton, Felicia van den End flut, Davit Kweksilber basklarnet ve Julia Pallanch şarkı ve topdans olarak görev yapacaklar.
Hollanda medyasının sitayişle söz ettiği sanatçımız Meriç Artaç’ın opera ve tiyatroculukta, genç yetenekleri desteklemesi ile övülüyor.
Artaç’ın konseri Lahey’de saat 16.00’da Spui 175 adresindeki Nieuwe Kerk’te başlayacak.
MERİÇ ARTAÇ’I TANIYALIM
5 yaşında iken ders almaya başlayan, İstanbul’da başlattığı serüvenini Rotterdam’da sürdüren ve sahnelere Türk müziği ile çıkıp daha sonra opera ile şöhreti yakalayan Meriç Ataç’ın biyografisinde çok ilginç gelişmeler yer alıyor.
İsterseniz gelin hep birlikte Artaç’ın geçmişine bakalım.
1990 İstanbul doğumlu Meriç Artaç, müzik eğitimine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano bölümünde başladı. Mezuniyetinin ardından Codarts Rotterdam’da kompozisyon okudu, 2015 yılında aynı okulun master programından onur derecesiyle mezun oldu. 2019-2020 süresince turnede olacak olan Madam Koo operasının prömiyeri Kasım 2018’de Diamantfabriek ve AKOM Ensemble ile Amsterdam’da gerçekleşti. Kayra adlı operası ise Mart 2019’da Callejón del Ruido Festivali’nde University of Guanajuato Symphonic Orchestra (OSUG) ile Meksika prömiyerini yaptı.
Artaç, tiyatro ve opera projeleri için beste yapmaya odaklandı. Disiplinler arası parçalara olan ilgisi, Artaç’ı dans, tiyatro ve film alanlarıyla da iş birlikleri yapmaya teşvik etti. Hem akustik hem de elektronik besteleri, yarattığı hikâye ve karakterlerin müzikal temsilleri. Geniş bir karakter, manzara, resim ve duygu çeşitliliği ile özgün bir anlatı benimsiyor, bestelerinde gündelik hayatta gözden kaçan nesne ve durumlar gündeme geliyor.
Meriç Artaç, Haziran 2016’dan bu yana AKOM Ensemble’ın sanat direktörlüğünü üstleniyor. Eylül 2018’den bu yana ise Amsterdam Konservatuarı’nda kompozisyon bölümünde ders veriyor, aynı zamanda Rotterdam Konservatuarı kompozisyon bölümünün koordinatörlüğünü yürütüyor. Şu an ise Ağustos ayında Grachten Festivali’nde prömiyeri yapılacak olan operasının üzerinde çalışıyor.
Pera Müzesi‘nin koleksiyonlarını farklı ifade olanaklarıyla yeniden keşfetmeyi amaçlayan ve sanatçıların yeni üretimlerine alan açan “Yeni Sesler” projesinin son üretimini Meriç Artaç gerçekleştirdi. Müzenin Kütahya Çini ve Seramikleri koleksiyon sergisi Kahve Molası‘ndan esinlenen Artaç, kahvenin çekirdekten fincana uzanan serüvenini aktaran Rudan’ın Kahve Molası başlıklı bestesinde, izleyicileri ana karakteri Rudan’ın zihninde bir yolculuğa çıkartmayı hedefledi. Sanatçı, bestenin merkezine kahve hazırlığı ve servisinde kullanılan kahve çekirdekleri, kahve değirmeni, su ısıtıcı ve kahve fincanı gibi araçların seslerini yerleştiriyor. Parça, bu hazırlık esnasında Rudan’ın radyosundan duyulan seslerle farklı bir boyut kazanıyor.
YAZARLAR
13 saat önceEKONOMİ
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önce