Adana Anakent Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla eşitlik, adalet, özgürlük yolunda bir hafta sürecek büyük bir dayanışma başlattı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı haksızlıklara karşı duran etkinlikler, kadının toplumdaki sarsılmaz gücünü gözler önüne seriyor.
Mimoza kadınlarının ışığı
Kadın ile Aile Hizmetleri Dairesi’nce düzenlenen buluşmalar; kentin tek kadın fotoğrafçılar kümesi olan Mimoza Kadınlar Sergisi ile kapılarını açtı. Nuray Sönmezateş öncülüğündeki üyelerin kadrajından çıkan kareler, emeğin sanatla buluştuğu noktada sanatseverleri bekliyor. Açılışta konuşan Genel Sekreter Av. Türkan Eşli, belediyenin bu alandaki çalışmalarını aktarırken; Daire Başkanı Ayten Dolançay tüm kadınları bir arada olmaya, el ele vermeye çağırdı.

Ay ışığı altında bilgelik
Adana Tabip Odası ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğinde düzenlenen söyleşide, yazar Esin Şenol Davutoğlu, Gülşah Seydaoğlu’nun yönetiminde okurlarıyla buluştu. Davutoğlu, eserinde kadınların görünmeyen emeğini, bitmek bilmez direncini, birbirlerine kattıkları umudu paylaştı.

Özgürlüğe sürülen pedallar
Pazar günü Taş Bina önünde toplanan topluluk, “Sen de Pedallarını Özgürlüğe Çevir” diyerek yola çıktı. Bisikletliler; sağlıklı yaşam, çevre bilinci, dayanışma ilkesiyle kentin sokaklarını özgürlükle doldurdu.

Morun gücü kenti sardı
Adana’nın köklü simgeleri Büyük Saat ile Yavuzlar Köprüsü, bir hafta boyunca kadınların hak mücadelesine destek için mor ışıklarla aydınlanacak. Kentteki dijital panolarda yayımlanan “Bizim Haklarımız, Bizim Gücümüz” sözleri, eşit bir gelecek özlemini tüm Adanalılara duyuruyor.

Adana Anakent Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’ndan etkinliklerin geneliyle ilgili yapılan açıklama şöyle:
“Bu çalışmalarla kadın haklarına dikkat çekilmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi, kadınların haklarına ve eşitlik mücadelesine destek veren herkesi etkinliklere katılmaya davet etmektedir. Kadınların eşit, adil ve özgür bir yaşam sürdüğü bir toplum için dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.
Dünya Kadınlar Günü, tarih boyunca kadınların hak, eşitlik ve özgürlük mücadelesini görünür kılmak amacıyla dünyanın dört bir yanında anılan ve kutlanan önemli bir gündür. Kadınlar bu günde; kadın olmaktan kaynaklı yaşadıkları eşitsizliklere dikkat çekmek, her türlü baskı ve şiddete karşı dayanışma göstermek ve kadın emeğinin görünürlüğü ile karşılığını bulması için taleplerini dile getirmektedir.
Aradan geçen 169 yıla rağmen kadınlar hâlâ güvencesiz, esnek ve düşük ücretli çalışma koşullarında çalışmakta; kayıt dışı istihdam ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan pek çok sorunla mücadele etmektedir.”


