Deutsche Bank, küresel piyasalara ilişkin değerlendirmesinde ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için faiz beklentilerini paylaştı. Bankanın Global Makro Başkan Yardımcısı Ozan Korman Tarman, Fed’in bu yıl haziran ayından itibaren üç kez faiz indirimine gidebileceğini söyledi. Resmi kurum tahminleri ise Fed’in yalnızca tek bir indirim yapacağı yönünde.
Türkiye için yapılan değerlendirmede, TCMB’nin mart ayında 100 baz puanlık faiz indirimi yapması bekleniyor. Deutsche Bank, 2026 yılı boyunca her Para Politikası Kurulu toplantısında kademeli indirimlerle politika faizinin yıl sonunda yüzde 30 seviyesine çekileceğini öngörüyor. Banka, aynı dönemde enflasyonun yüzde 24 civarında olacağını belirtti.
Bu beklentiler, küresel borç sorunu, emtia fiyatlarındaki yükseliş, jeopolitik riskler ve yapay zekâ yatırımlarının yarattığı dalgalanmalarla birlikte değerlendiriliyor. Deutsche Bank’a göre gelişmekte olan ülkeler bu süreçte öne çıkarken, ABD’de olası resesyon ve tahvil faizlerindeki yükseliş en büyük riskler arasında.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise ocak ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 9,72, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7,45 oranında kazanç sağlandı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi yüzde 9,50, devlet iç borçlanma senetleri yüzde 1,93, mevduat faizi yüzde 0,31 reel getiri sağlarken; Euro yüzde 1,18, Amerikan doları yüzde 1,39 kaybettirdi. Yıllık bazda külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 70,97, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 66,41 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan araç oldu.


