Gelenekten Geleceğe Yerel Türlerin Yolculuğu Projesi” tanıtımı yapıldı

Gelenekten Geleceğe Yerel Türlerin Yolculuğu Projesi” tanıtımı yapıldı

ABONE OL
17 Eylül 2024 15:27
Gelenekten Geleceğe Yerel Türlerin Yolculuğu Projesi” tanıtımı yapıldı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Balıkesir/ Özgür Karasar– Burhaniye ilçesinde Kültürün ve sanatın buluştuğu Burhaniye-Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali’nde Sarıbeyler Turizm Derneğinin yürütücüsü olduğu “Gelenekten Geleceğe Yerel Türlerin Yolculuğu Projesi” Projesi tanıtıldı.

34. Burhaniye – Ören Turizm Kültür Ve Sanat Festivalinde 5 gün boyunca akşam saatlerinde Sarıbeyler Turizm Derneğinin proje kapsamında yer alan ürünleri stantta ziyaretçilere tanıtıldı.

Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu ve Savaştepe Halk Eğitim Merkezi ortaklığında; Bir Tohum Vakfı ve Savaştepe Belediyesinin iştirakçisi olduğu “Gelenekten Geleceğe Yerel Türlerin Yolculuğu” isimli proje Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı GEF- SGP fonu tarafından finansal olarak destekleniyor.

Bir buçuk yıl sürecek olan proje sayesinde bölgesel kalkınmaya destek sunulacak

Sarıbeyler Turizm Derneğinin 2023 Ekim ayında başlanan ve bir buçuk yıl sürecek olan projenin bölgedeki sosyal ekolojik bilincin güçlendirilerek ekonominin sürdürülebilirliğinin sağlanması için çalışmalarını yürütüyor.

Balıkesir’in Savaştepe İlçesinde yürütülecek olan proje ile dokumacılık ve keçecilik el sanatının  yeniden canlandırılması planlanıyor.

Projenin uygulama yeri olan  Balıkesir’in Savaştepe İlçesi Sarıbeyler Mahallesi’nin geçmişte olduğu gibi geleneksel el sanatları olan dokumacılık ve Keçeciliğin yeniden  canlandırılmasıyla hammadde kaynakları olan yerel koyun ırklarının ve pamuk çeşitlerinin üretiminin desteklenmesi amaçlanıyor.

Proje geliştirme ve yönetimini 6 kişilik bir ekiple yürüten dernek özverili çalışmalarını sürdürüyor

Sarıbeyler Turizm Derneği kurucusu ve başkanı emekli öğretmen İsmail Coskun Aydemir; Proje yürütücüsü Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Meslek Yüksekokulu Öğretim görevlisi ve dernek kurucu üyesi Meziyet Narin çalışmaları yürütmektedir. Dernek üyesi olan ve Savaştepe Belediyesi Fen İşlerinde çalışan Orman Mühendisi Selime Büber proje yürütcüsü asistanı olarak projeye katkı sağlıyor.  Sarıbeyler Turizm Derneği Kurucu üyesi olan Güler Taşköylü mekikli dokuma ustası olarak projede geleneksel yöntemlerle el sanatının yaygınlaştırılması konusunda projeye katkı sunuyor.

Uludağ Üniversitesi teknolojik tasarım Fotograf Ana Sanat Dalı Bölümü mezunu ve dernek üyesi olan Bahar Yörük; projede video-fotoğraf ve görünürlük faaliyetlerini planlayıp uyguluyor.

Kırsal kalkınma projeleri konusunda uzman, Bir Tohum Vakfı kurucularından olan Güneşin Oya Aydemir; projede geleneksel el sanatları üretiminden elde edilen ürünlerin satış ve pazarlama süreçlerinin organizasyonunda danışman desteği ile katkı sunuyor.

Resmi olarak sözkonusu projede yer alan ekibin dışında geleneksel mekikli dokuma ustası Fatma Cengiz ve Ayşe Cengiz; Sarıbeylerin son keçecisi Mustafa Gören’in unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bilgileri gelecek nesillere aktarmada yaşayan canlı hazine olarak projemize katkı sağlamaya devam etmektedirler. Proje kapsamında yerel pamuk üretiminde ve koyun yünlerinin elde edilişinde Sarıbeyler çiftçi ve çobanların da ortaya koydukları emekleri ile süreçlerin olumlu olarak yürütülmesi desteklenmektedir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP