DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Emeklinin “promosyon” beklentisi sevindirmedi!

Emeklinin “promosyon” beklentisi sevindirmedi!

ABONE OL
6 Nisan 2024 11:14
Emeklinin “promosyon” beklentisi sevindirmedi!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yaşamının en zor dönemini yaşayan emekliler, seçimden önce sözü edilen bankaların verdiği promosyonla sevinemedi. Bir çok emeklinin 10bin liranın bir çoğunun da 15bin liranın altında aylık aldığı düşünüldüğünde, verilen promosyonun sözü edildiği gibi 15-20bin lira değil, 5-10bin lira arasında olduğu görülüyor. Bu da emeklinin üç yıl boyunca beklentisinin karşılılığı değil.

Konu medyada pek yer almadı, ancak Evrensel’den Eylem Nazlıer’in konu irdeledi, haber şöyle:

Emekliye ‘Bütçe yok’ iddiasıyla emeklileri açlık sınırının altında bir gelire mahkum eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart’ta Kayseri’de gerçekleştirdiği seçim mitinginde bankaların vereceği promosyonları ‘müjde’ diye duyurdu. Ancak Erdoğan’ın müjdelediği emekli promosyonundan faydalanmak için bankalara başvuran milyonlarca emekli ise hayal kırıklığına uğradı.

Emekli aylığı 10 bin lira altı olan emeklilerin nakit promosyonu 5 bin lirada kalırken, emekli maaşı 10-15 bin lira olan emekliler ise 8 bin lira promosyon alabildi. Böylece emeklilerin büyük kısmı yalnızca 5-8 bin lira arası promosyon aldı. Bir de bankalar tarafından emekliden kesilen ‘cayman bedeli’ eklendiğinde cebe giren promosyon neredeyse sıfırlandı.

Emekli promosyonundan faydalanmak için başvurulan bankalardan hayal kırıklığı ile ayrılan milyonlarca emekliden sadece biri Zehra…

“EMEKLİLERİN ÇOĞU 10 BİN TL ALAMIYOR”

Zehra, ilgili şubeye gittiğinde (Ya da çağrı merkezleri arandığında) ilk öğrendiği gerçek, Erdoğan’ın dile getirdiği “Emeklilerimiz 8 ila 12 bin TL promosyon alacaklar” ifadesinin doğru olmadığı oldu. Zehra yaşadığı süreci şöyle anlattı: “8 bin TL promosyonu, emekliler havuzunun en büyük dilimini içeren 10 bin TL maaş alanlar alabiliyor ancak maaşları 10 bin TL olarak yatarsa! Çünkü hastane, aile hekimi, ilaç, kart aidatları gibi kesintiler nedeniyle emeklilerin büyük çoğunluğu maaşını 10 bin TL olarak alamıyor. Bu rakam 9 bin 900 TL olsa bile promosyon (maaşınız 10 bin TL’nin altına indiği için) 5 bin TL’ye düşüyor. Çünkü maaşı 10 bin TL’nin altında olanlar için promosyon 6 bin 250 TL! Hayal kırıklığını büyüten asıl gerçekse bundan sonra başlıyor. Bankalar, emekli maaşı almaya başladığınızda SSK’ye iletmeniz gereken banka tercihinde kendi bankalarını seçmeniz ya da daha sonra maaşınızı taşımanız karşılığında, (Bankadan bankaya değişen oranlarda) promosyon veriyorlar.”

ÖNCE CAYMA BEDELİ!

Emeklilerin neredeyse tamamının yararlandığı bu promosyonun tek şartı bankalarını seçmenin olmadığını söyleyen Zehra, “Bunun için maaşınızı tercih ettiğiniz bankadan başka bir bankaya taşımayacağınıza dair üç yıllık sözleşme de imzalıyorsunuz. Sözleşmeden caymanız veya başka bir bankaya geçmeniz halinde ‘sözleşmeden cayma bedeli’ ödemek durumunda kalıyorsunuz. Aynı bankada kalmanız veya ‘Sözleşmeyi yenile’ seçeneğini kullanmanız halinde de bu değişmiyor. ‘Ama bu devlet tarafından verilen yeni bir hak, neden yararlanamıyorum’ sorunuza, ilgili banka görevlisinden ‘Yönetmelik böyle’ dışında bir yanıt doğal olarak alamıyorsunuz. Sayılan kesintiler nedeniyle emekli maaşı 10 binin altında yatan biri olarak, benim için söz konusu cayma bedeli 5 bin 400 TL. Yani maaşım 10 binin altında yattığı için, ‘Normal şartlarda’ alacağım promosyon da 8 bin değil, 6 bin 250 TL. Bu rakamdan, (Bankada kalsam da, çıksam da) ödemek zorunda olduğum 5 bin 400 TL’lik cayma bedeli düşüldüğünde 850 TL kalıyor” ifadelerini kullandı.

EMEKLİNİN ELİ BOMBOŞ KALDI!

Erdoğan’ın her mitingde dillendirdiği büyük promosyon müjdesinden kala kala 850 TL kaldığını dile getiren Zehra, “Konuştuğum banka memuru, birkaç gün önce bankalarca yapılan ‘promosyon güncellemesi’ olmasa, alacağım tutarın bunun da altında kalacağını söyledi. Yani, başvuruyu geçtiğimiz hafta yapsaymışım, eksiye bile düşebilirmişim! Hayaller 8 bin, gerçekler bankaya üste para verme. Nereden nereye” dedi.

ÖLÜM AYLIĞINA DA KESİNTİ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ölüm aylığı alanlara da 5 bin TL promosyon verileceğini söylemişti. Ancak aldıkları destek 10 binin altında seyreden rakamlar alan bu grup için de aynı şartlar geçerli. Emekliler gibi ölüm aylığı alanlar da, bankaların promosyonlarından yararlanabilmek için seçtikleri bankalarla üç yıllık sözleşmeler imzaladı. Sözleşmelerinin yürürlükte olması halinde, Erdoğan’ın müjdesinden yararlanmak için sözleşmeden cayma, sözleşmeyi yenilemeleri halinde değil üç beş kuruş almak, eksiye düşülüyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP