İsveç, NATO’nun 32. üyesi…

İsveç, NATO’nun 32. üyesi…

ABONE OL
8 Mart 2024 12:35
İsveç, NATO’nun 32. üyesi…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsveç, ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen giriş protokolü kabul töreniyle NATO’nun resmen 32. üyesi oldu.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Washington’da düzenlenen törende Stockholm’ün ittifaka katılım belgesini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a teslim etti.

Böylece İsveç, İkinci Dünya Savaşı sonrası onlarca yıllık tarafsızlığını sona erdirdi.

Kristersson, “Bugün gerçekten tarihi bir gün. İsveç artık NATO’nun bir üyesi. Hem coğrafya hem de kültür ve değerler açısından bize en yakın ülkelerle birlikte özgürlüğü savunacağız” diye konuştu.

Blinken da “Bu İsveç için tarihi bir an. İttifak için tarihi bir an. Transatlantik ilişkiler için tarihi bir an. NATO ittifakımız artık daha güçlü, hiç olmadığı kadar büyük” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, “İsveçliler çok derin bir şeyin farkına vardı: Putin bir komşusunu haritadan silmeye istekliyse, o zaman orada durmayabilirdi” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de X hesabından yaptığı paylaşımda, “Pazartesi günü NATO karargahında bayraklarını göndere çekmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” sözlerini kullandı. Brüksel’deki NATO karargahında 11 Mart’ta resmi tören düzenlenecek ve İsveç bayrağı burada göndere çekilecek. İsveç, 18 Mayıs 2022’de NATO’ya üyelik başvurusu yapmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP