İsveç’in NATO üyeliği Meclis’te kabul edildi 

İsveç’in NATO üyeliği Meclis’te kabul edildi 

ABONE OL
24 Ocak 2024 12:41
İsveç’in NATO üyeliği Meclis’te kabul edildi 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna ilişkin yasa önerisi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamaya 346 milletvekili katıldı. 287 milletvekili kabul oyu verirken 55 ret oyu kullanıldı.

Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, öneride AKP, CHP ve MHP evet oyu verdi. İYİP, Saadet Partisi, Yeniden Refah Partisi, Hüda-Par, TİP, Demokrat Parti ve DSP milletvekilleri hayır oyu kullandı.

İsveç, Rusya Ukrayna savaşının ardından artan savaş tehdidi yüzünden Finlandiya ile birlikte NATO’ya katılma kararı vermişti.

Ancak Türkiye her iki ülkenin de üyeliğine terör örgütleriyle ilişkileri nedeniyle itiraz etti. Terör örgütü üyelerinin iade edilmemesi ve Türkiye’ye yönelik silah ambargoları gerekçe gösterildi.

İsveç ve Finlandiya, Türkiye’ye dönük taahhütleri içeren üçlü muhtıraya imza attı. Oluşturulan daimi mekanizma çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirince, Ankara, Finlandiya’nın üyeliğine vize verdi.

İsveç’in NATO üyelik işlemleri ise hem yükümlülüklerini yerine getirmediği hem de Kuran-ı Kerim’e yönelik provokatif eylemler nedeniyle askıya alındı.

Temmuzda Vilnius’ta gerçekleşen NATO Zirvesi’nin ardından İsveç’in NATO Katılım Protokollerinin Meclis’e sevk edilmesi kararı alındı. 23 Ekim’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis’e gönderdi. Meclis’te bugün yapılan oylamada İsveç’in NATO’ya üyeliğine onay çıktı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP