Eğitim harcamaları artacak!

Eğitim harcamaları artacak!

ABONE OL
21 Ekim 2023 13:00
Eğitim harcamaları artacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– AKP iktidarın yazboz tahtasına dönderdiği eğitim sistemi yalnız müfredatın alt üst olmasına neden olmadı, öğrenci ile velilerin de kaygılarını artırdı. Dar gelirlilerin ilkokuldan başlayarak karşılaştıkları masraflar her geçen büyürken, öğrencilere bir öğün yemek vermenin önündeki engellerin kaldırılmaması velileri düşündürüyor.

Konuya ilişkin Evrensel ‘den Eylem Nazlıer’in haberine göre,   Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu şunları söyledi:

“Öğrencilere bir öğün yemek bile veremeyen, okul öncesindeki öğrencilerin yemeğine göz diken bir iktidarın ‘Bütçeden en çok pay eğitime ayrıldı’ diye övünmesi büyük bir çelişki.

Eğitim bütçesinde payın büyük bölümü yani yüzde 81’i personel harcamalarına gidiyor. Öğrencilere bir öğün yemek bile veremeyen, okul öncesindeki öğrencilerin yemeğine göz diken bir bakanlığın bütçeden en çok pay eğitime ayrıldı diye övünmesi büyük bir çelişki.

İlk bakışta MEB bütçesinin bir yıl içinde iki kattan fazla arttığı görülse de bu durum tamamen bir yanılsamadır. Şöyle ki, MEB bütçesi her yıl olduğu gibi rakamsal olarak artmış, ancak genel bütçe ve milli gelire oranı belirgin şekilde değişmemiştir. 2023’te MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesine oranı yüzde 9.64 iken; 2024 bütçesinde bu oran yüzde 9.85 oldu.

MEB bütçesinin büyük bölümünü personel giderleri (yüzde 72.34) ve sosyal güvenlik devlet primi giderleri (yüzde 8.63) oluşturuyor. Her yıl eğitime bütçeden en çok pay ayrıldığı iddia edilse de bu payın yüzde 81’i zorunlu personel harcamalarına ayrılıyor. 2024 MEB bütçesi içinde mal ve hizmet alım giderlerinin payı yüzde 7.30 (2023’te yüzde 8.95); sermaye giderleri yüzde 9.16; cari transferler (Aralarında dini vakıf ve derneklerin de olduğu kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler, hane halkına yapılan transferler vb.) yüzde 2.55.

Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi sonrasında zorunlu olarak kısmen de olsa artışa geçen eğitim yatırımlarına ayrılan pay, 2014 sonrasında yeniden azalmaya başladı. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay 2023’te yüzde 9.18 iken, 2024’te yüzde 9.16 oranıyla 22 yıl öncesinin çok gerisinde kaldı. Devletin eğitim harcamalarına yaptığı katkı yıllar içinde istikrarlı bir şekilde azalırken, hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamalarının payı artmaya devam ediyor. Türkiye’de kamusal eğitim yıllardır adım adım tasfiye ediliyor. Merkezi bütçeden eğitime ayrılan kamu kaynakları oransal olarak her geçen yıl azalırken, hane halkının cebinden yaptığı eğitim harcamaları artıyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP