“TMO bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanıltı”
  • OLAY NET
  • Gündem
  • “TMO bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanıltı”

“TMO bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanıltı”

ABONE OL
7 Temmuz 2023 12:56
“TMO bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanıltı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal üretimde yaşanan sorunların  üzerine CHP grubu adına söz alarak , özellikle buğday üretimiyle ilgili sorunlara değindi.

Tarımda planlama ile öngörü olmadan sorunların üstesinden gelinemeyeceğine değinen Gürer, AKP dönemlerinde çiftçi sayısının azaldığını, ekim alanların daraldığını, tarımda sorunların giderek katlandığını dile getirdi.

Konuşmasında buğday üretimindeki çıkmazlara vurgu yapan CHP’li Gürer, şunları söyledi:

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), geçtiğimiz yıl seçim geliyor diye buğdaya geçmişe göre iyi bir taban fiyat verdi. Çiftçi de bunu görünce, geçtiğimiz yılın sonunda ekimini yaparken daha fazla buğday ekti. Buğday ekimi yaptığı süreç sonunda ürünün hasat dönemi de mayısta Çukurova’da başladı, diğer bölgelerde devam ediyor ama Toprak Mahsulleri Ofisi bir hata yaptı, siyasi iktidarı da yanılttı. Stoklarını yeterli hâle getirmek için yurt dışından alıma girdi. Hasat yapılmadan önce alıma girdiği için de depolarını ithal buğdayla doldurdu. 6,5 milyon ton, beş ayda buğday ithal etti; 2 milyar 131 milyon dolar dövizimizi yurt dışına teslim etti.

TMO, Lisanslı depoculuk yapılan yerlerde ‘buğdayı onlara götürün’ dedi ama 42 ilde lisanslı depoculuk var, diğer illerde yok, örneğin Niğde’de lisanslı depoculuk da yok. Sonra, randevulu alım sistemi tıkanınca çiftçiyi tüccara mahkûm etti, tüccar da durumdan haberdar olunca fiyatı kırdı.

Şu anda girdi maliyetlerine göre çiftçi ürününü ürettiğinin altında fiyatla tüccara vermek zorunda kalıyor.

Bu, daha çok ithalat demek, daha çok sorun demek. Ve planlama olmadıkça da cepte para alım gücü de düştükçe gidip raftaki ürünü alacak durum  olmayacak ya da rafta ürün ortadan kalkınca açlıkla tehdit edilir duruma geleceğiz.

Orada da mı ayrım yapıyorsunuz? Orada da mı yandaşınız var da sizinkiler veriyor, bizimkiler veremiyor? Orada da mı bu olaylara bu şekilde bakıyorsunuz? Toprak Mahsulleri Ofisinin randevu sistemine girin bakalım, randevu veriyor mu?

Toprak Mahsulleri Ofisinin randevu sistemine girin bakalım, randevu veriyor mu? Otuz gün sonra ödeme, çiftçiye gerekli desteği verme, ondan sonra Türkiye’yi ithalata mahkûm et, Ukrayna’dan gelecek, Rusya’dan gelecek buğdayı gözetle, tahıl koridoru tıkanırsa buğday kaç liraya fırlayacak onu düşün. Gelin, kendi ülkemizin çiftçisine sahip çıkalım.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP