DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Üretim attırılmazsa gıda da risk büyür”

“Üretim attırılmazsa gıda da risk büyür”

ABONE OL
16 Haziran 2023 11:43
“Üretim attırılmazsa gıda da risk büyür”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, dünyada  giderek artan biçimde en önemli sorunlarının başında gıdaya erişim sorunu  olduğunu ileri sürdü.

CHP’li Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Son dönemde Kuraklığın önemli etkisi yaşanan İspanya’daki duruma bakıldığında, bu ülke, Avrupa ülkelerine pirinç, hububat, zeytin ve zeytinyağı  gibi ürünler yanında sebze ihtiyaç karışlıyordu. Şimdi bu ürünleri veremeyecek duruma geldi. Avrupa bu ürünleri başka ülkelerden temin etmeye çalışacak. Rusya-Ukrayna savaşı da pek çok ülkeye hububat ihraç eden bu ülkelerin, hububat ithal etmeme noktasına geldiğinde, bu ülkelerden hububat temin eden ülkeler de başka ülkelere yöneldiğinde dünya genelinde sorun katlayacak. İster istemez bu sorunlardan ülkemiz de etkilenecek.

Yıllık ortalama 20 milyon ton buğday üretimimiz var. Nüfus artmasına rağmen, mülteci ve sığınmacıların da artmasına rağmen buğday üretimi artmadı. Yılda ortalama 10 milyon ton da dahilinde işleme rejimi kapsamında buğday ithal ediyoruz.

Akdeniz ve Karadeniz’e boş yere akan sular, Anadolu topraklarına yönlendirilerek, en azından tarımsal sulama ile ilgili sorunun kısmen çözülmesi sağlanabilir. Zira dünyada su sorunu büyüyor, Türkiye de su fakiri bir ülke konumundadır.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan buğday taban fiyatı prim dahil 9 bin 250 lira olarak belirlendi. Geçen yıla göre buğday taban fiyatında yüzde 24’lük bir artış oldu. Oysa enflasyon artışı aynı dönemde yüzde 40 oldu.

Tarım milli güvenlik kadar önemlidir. Tarımı ıskalayan ülkeler sorun yaşar. AKP 20 yıldır plansız bir tarım politikası sürdürüyor. İthalatçı bir anlayış içinde, bir zamanlar kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olan Türkiye’yi ne yazık ki samanı, buğdayı, mercimeği bile ithal eder hale getirdiler. Üretim olmaz ise yurtdışından ithal ederiz mantığı tarımı bitirir. Bunun olumsuz yansımalarını yaşamaya başladık bile.

Türkiye’nin hububatta kendi kendine yeterliliği risk altındadır. Siyasi iktidarın sanki böyle bir sorun yokmuş gibi göstererek ne elde etmeye çalıştığını anlamak mümkün değil.

Yeraltı sularının çekilmesi, önümüzdeki dönemlerde su sorununu büyütecek. Doğal olarak yüzeye çıkan suların tarım arazilerine yönlendirilmesi, modern sulama sistemine geçilmesi, yağmurlama ve dalmama sistemiyle sulama yapılması, bu konuda yaşanan sorunların kısmen giderilmesine olanak tanıyacaktır.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP