DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Et, yem, kiralar dokunanı yakıyor!

Et, yem, kiralar dokunanı yakıyor!

ABONE OL
27 Şubat 2023 12:06
Et, yem, kiralar dokunanı yakıyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Kahramanmaraş depreminin ardından son 10 gün içinde et, et ürünlerine gelen zamlarla ilgili bilgi aktardı.

CHP’li Gürer, depremden sonra hayvan varlığındaki azalmanın et fiyatlarını artıracağını belirterek büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvan yemlerine aşırı zam geldiğine değinirken şunları söyledi:

“Mevsimsel değişimler nedeniyle mera alanları kullanılamadığı için hayvanların yeme ihtiyacı daha çor arttı. Yem fiyatlarındaki artış ise hayvancılık yapanları zora soktu. Süt ineklerine yem alamayacak duruma gelen üreticiler, süt ineklerini ve düveleri dahi kesime gönderdi. Deprem ile de çok sayıda hayvan telef oldu. Depremde göçükte kalanın dışında deprem etkisi ile oluşan hayvan stresi ile buzağı, kuzu, oğlak erken doğum yanında düşüklerle ciddi bir hayvan kaybı daha oluştu. Bölgede Yemlerde yılık altında kalmadı uzun süreli yem ihtiyacı da yarattı. Hayvancılıkta derinleşen sorunlar ithalatla da bitmeyecek. İthal et ve hayvan getirilse yurt dışından daha düşük fiyatlar ile hayvan temini de çok olası görülmüyor.

Ülkemizde yanlış tarım politikasına ek depremle oluşan sorunlar nedeni ile bu süreçte et fiyatları artış sürecek görülüyor. Dar ve sabit gelirli için et lüks gıda dönüştü.  Vatandaş et alamıyor, Kasapların, dolapları, kira ve işçilik giderlerini anlatıyor. Bu durum kasapları iş yapıp yapmama noktasında düşündürüyor. Bu işin sürdürülebilirliği kasaplar açısından da sorunlu. Vatandaş ete ulaşamaz noktaya sürükleniyor” şeklinde konuştu. Gürer kira fiyatlar artışların da kiracılar için çaresizlik içine sürüklenmeleri neden olduğunu da ifade etti. Çarşı pazar fiyatlar uçuyor. Et ve süt mamulleri zamlanıyor. Vatandaş deprem yaşamayanda çadırda yaşayacak duruma düşürülüyor. “

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP