DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


“Pamukta destek alımı neden yapılmor?”   

“Pamukta destek alımı neden yapılmor?”  

ABONE OL
6 Kasım 2022 10:50
“Pamukta destek alımı neden yapılmor?”   
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada pamuk üreticilerinin yaşadığı ciddi zorluklara değindi.

AKP’nin uyguladığı yanlış tarım politikalarının her yıl bir üründe üreticiyi zora sürüklediğine vurgu yapan CHP’lii Gürer, ancak hasat yapıldıktan sonra pamuğun fiyatının maliyetinin altında satılması nedeniyle üreticilerin ciddi zorluklar yaşadığına değindi.

Pamuğun tüm giderleri üst üste konulduğunda 1 kilogramının maliyetinin 15 liranın üzerinde olduğunu, ancak bugün tüccarın pamuğa en fazla 13 lira veriyor olması dolayısıyla pamuk üreticilerinin sorunlar yaşadığını vurgulayan Gürer, yalnız geçen yıl 2 milyar 414 milyon dolar değerinde, 1 milyon 193 bin ton pamuğum dışalımla sağlandığını söyledi.

Hastalık, kuraklık, iklim değişikliği ile iktidarın yanlış tarım politikasının stratejik ürün olan pamukta sorunları artırdığına vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, böyle giderse çiftçinin pamuk ekmeyi bırakacağını, dışalımcı bir yaklaşımla bu işim sürekliliğinin olmayacağını, yapılması gerekenin kendi çiftçimizin desteklenerek üretimin artırılması olduğunu belirtti.

Pamuğun lifinden bez ve kumaş, çekirdeğinden yağ ve atığından da sabun ve sapından yakacak elde edildiğini, küspesinin ise hayvan yemi olarak kullanıldığını belirten CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem giydiren hem de doyuran bir ürün olan pamuğun bu duruma gelmesinin tek nedeninin AKP’nin yanlış tarım politikası olduğunu kaydetti.

Ülkemizde 2000 yılında 6 milyon 541 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılırken, bu yıl üretim yapılan alanın 4 milyon 78 bin dekara dek düştüğüne, ayrıca geçen yıl 27-28 liradan alıcı bulan pamuğun, maliyet artışlarına karşın bu yıl 13 liraya kadar düşmesinin, üreticiler üzerinde yarattığı belirten CHP’li Gürer sözlerini şöyle sürdürdü:

Beyaz altın üreticinin elinde kaldı. Çoğu üretici bizi arayarak, pamuğu maliyetine bile satamadıklarını, bu sezon 20-21 liradan açılan pamuk alım fiyatının 13 liraya kadar düşmesinden dolayı büyük mağduriyet yaşadıklarını söylüyorlar. Böyle olunca, üretici ürününü maliyetinin altında satıyor ve bu nedenle de üretimden uzaklaşmayı düşünüyor. Üretici üretimden vazgeçeceği için daha çok pamuk ithal eder duruma düşeceğiz. O nedenle bir an önce doğru ve çiftçiyi mutlu edecek destekler açıklanmalı, pamukta destek alımı yapılmalı. İktidar bu sesi duymalı, çiftçimize destek olmalı, bu mağduriyet ortadan kaldırılmalı.”  

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP