İlhan KARAÇAY
Kalabalık bir Hollandalı yatırımcı grubu ile ziyaret ettiğim Mersin’de, iki gün içinde gördüklerim ve yaşadıklarım, çok sevdiğim Mersin’imizin önemini belirgin hale getirdi.
Eski zamanda, dünyaya açık olan limanı sayesinde modernleşen ve Avrupai bir yaşama sahip olan Mersin, şimdilerde daha da modernleşen teknoloji ile zirveye yükselmiştir.
Mersin, limanı, coğrafi konumu, kapasitesi, geniş tır filosu ve demiryolu ile, sadece Türkiye’nin değil, Doğu Akdeniz’in en önemli ticaret noktası olmuştur.
Mersin’in MÖ 7000’li yıllara dayanan tarihinde yer alan Hititliler, Asurlular, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçıklular, Karamanoğulları’ndan sonra Osmanlı Devleti ile Türkler’in hâkimiyetine geçmesi konularını geride bırakıp, bugünlere gelirsek, sitayişle söz edebileceğim pek çok gelişmeden söz edebilirim.
Türkiye’nin toplam yaş meyve üretiminin yüzde 15’i, muz üretiminin yüzde 72’si, çilek üretimnin yüzde 40’ı, limon üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştirerek, ülkemizin tarım ekonomisindeki gücünü gözler önüne seren Mersin, serbest bilgenin ve limanın sağladığı avantajlarla kurulan organize sanayi bölgeleri ile birlikte, Türkiye’nin önemli ve iddialı sanayi kentleri arasında yer almaktadır.
Organize sanayi bölgelerinin birlikte yürüttüğü ortak projeler ile Mersin Üniversitesi, kentin önemli teknolojik gelişimlerine öncü olmuştur. Bununla birlikte Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi de birlikte yürütülen Ar-Ge çalışmaların sayesinde, Mersin’in rekabet gücünü artırmıştır.
Mersin’in, yukarıda yazdığım avantajlarını hesaba katarak, Hollanda’dan getirilen 9 tarım yatırımcısı ile birlikte yaptığımız ziyaretler, yukarıda anlatılanların gerçekliliğini ortaya koymuştur.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan ve ekibinin, Hollandalı konuklara gösterdikleri yakın ilgi, muhtemel yatırımların perçinlenmesine yol açacaktır.
Bu arada, Tarsus Ticaret Odası Başkanı H.Ruhi Koçak’ın katıkılarını da hatırlatmak isterim.
1986 ATÖLYE
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersinliler’in teknolojiden yararlanmaları için, ‘Atölye 1986’ girişimi ile, dijital ekonominin temellerini atmıştır.
Ziyaret ettiğim bu atölyede, çalışmaları anlatan Cihat Ceylan, büyük ilgi duyulan konular hakkında çeşitli uygulamalar yaptı.
Bakınız, Cihat Ceylan yönetimindeki ‘1986 ATÖLYE’nin önemini,
‘OLAY MERSİN COM’daki dostlarım nasıl yayınlamışlar:
Mersin’de dijital ekonominin temelleri, Atölye 1886 ile atılıyor
Mersin’de dijital ekonominin temellerini ve zihniyet dönüşümlerini başlatmayı hedefleyen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), hizmet binası çatısı altında kurduğu Mersin Endüstriyel Tasarım ve Kobi Danışmanlık Merkezi’ni (Atölye 1886) Mersinli girişimcilerin ve iş dünyasının kullanımına açtı. Mersin ekonomisinde katma değer yaratacak Atölye 1886, yüksek teknolojili üretim ve hizmetleriyle kullanıcılarını bekliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) iş birliğinde, MTSO Hizmet Binası çatısı altında kurulan “Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi(Atölye 1886)” düzenlenen toplantıyla basın mensuplarına tanıtıldı.
Tanıtım toplantısına; MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge ile atölye kullanıcı firmalarından AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Aybaba katıldı. Basın mensuplarına atölyeyi gezdiren Başkan Ayhan Kızıltan, hem atölyeyi hem de AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. tarafından Atölye 1886’da geliştirilen plastik konnektör parçasını tanıttı.
“ATÖLYE 1886, HEDEFLERİMİZE DOĞRU ATILAN KOCAMAN BIR ADIMDIR”
MTSO’nun, hem Mersin ekonomisi için hem de kent için hedeflerini özetleyen bir merkezin tanıtımını yapmak için burada olduklarını belirten MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Atölye 1886, mekan olarak çok büyük bir yer olmasa da, hedeflerimize ve hayallerimize doğru atılan kocaman bir adımdır” dedi.
MTSO olarak, Mersin ekonomisinde; tasarım odaklı, markalaşma odaklı, AR-GE odaklı ve üretilen her ürün ve hizmetin ihracata entegre edebileceği bir sistem kurgulamayı planladıklarını anlatan Kızıltan, Atölye 1886’nın bu hedefleri somut hale getirecek bir yer olacağını söyledi.
“BEYİNLER DEĞİŞMEDEN YENİLİKLER GERÇEKLEŞMEZ”
Atölyenin, hazır bir eko-sistem ve bir zihin dönüşüm merkezi olduğunu kaydeden Başkan Kızıltan, “Çünkü beyinler değişmeden yenilikler gerçekleşmez” diye konuştu.
Firmaları üst lige taşıyacak olan atölyenin faaliyetlerinden de bahseden Kızıltan, şunları söyledi: “Danışmanlık, mentorlük hizmetlerini, tasarım ve ortak kullanım atölyelerini; firmalarımızın, KOBİ’lerimizin, Start-Up’ların ve gençlerin hizmetine sunan bir merkezdir. MTSO Atölye 1886’da, ortak kullanım atölyeleri ve mekanları var. Tersine mühendislik ve tasarım var. Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi (TİBİM), Mesleki Yeterlik Belgesi (MYK) verdiğimiz akredite bir sınav merkezimiz ve yatırımcı destek birimimiz var.”
“MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİN, BU MERKEZDE ZAMAN GEÇİRMELERİNİ İSTİYORUZ”
Özellikle meslek lisesi öğrencilerinin bu merkezde zaman geçirmelerini, mühendislerle, tasarımcılarla zaman geçirmelerini, projeler üretmelerini hayal ettiklerinden bahseden Kızıltan, “Start-Up denilen sermaye yapısı güçlü olmayan ama güzel projeleri olan girişimcileri melek yatırımcılarla buluşturmak istiyoruz. Genç girişimcilerin aldıkları bilgi ve danışmanlıklarla şirketlerini kurarak, şirket sahibi olarak buradan kendi yerlerine çıkmalarını diliyoruz. Bunun için her desteğe hazırız” dedi.
Atölye 1886’nın sadece Mersin ekonomisine değil, yarattığı yenilikçi vizyonla kentin tüm yaşamına dokunacağına inandığını dile getiren Kızıltan, yerel yönetimlerin öncü olduğu ‘akıllı kent’ vizyonuna, kentin ‘yeşil dönüşümüne’ önemli katkılar sunacağına inandığını sözlerine ekledi.
“TÜM FIRMALAR ATÖLYEDEN FAYDALANMALI”
Atölye kullanıcı firmalarından AYB Endüstri Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Aybaba da, otomotiv yan sanayi üretim firması olduklarını ve tersine mühendislik kullandıklarını söyledi. Daha önce bunu yurtdışında daha sonra da İstanbul’da yaptırdıklarından ancak çok zorlandıklarından bahseden Aybaba, Oda bünyesinde bu merkezin kurulmasına çok sevindiklerini ve açılır açılmaz Atölyeyi kullanmaya başladıklarını belirtti. Aktif tasarım, planlama hatta yarı seri üretim yaptıklarını anlatan Aybaba, faydalandıkları bu altyapının tüm firmalarca kullanılabileceği vurguladı.
ATÖLYE 1886 HAKKINDA
Mersin Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi (Atölye1886); Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) işbirliğinde Çukurova Kalkınma Ajansı’na sunulan projenin destek almaya hak kazanması ile MTSO Hizmet Binası çatısı altında kurulmuştur.
Mersin bölgesinde yüksek teknoloji odaklı, katma değeri yüksek ürün üretmek veya hâlihazırda var olan ürünlerini ve projelerini geliştirmek isteyen imalat ve sanayi firmalarının, akademisyenlerin ve girişimcilerin danışmanlık, eğitim, ürün tasarımı ve modelleme hizmeti alabileceği Atölye1886, yeni teknoloji makine – ekipman alt yapısına sahiptir.
Atölye1886; tasarım ve simülasyon atölyesi, fab-lab, 3D üretim atölyesi, eğitim ve toplantı salonu, etkinlik alanı, yönetim ve danışman ofisleri, ortak kullanım alanı ile sosyal alandan oluşmaktadır.
Merkezimiz aşağıdaki amaçlar doğrultusunda hizmet vermektedir:
•KOBİ’lerin yeni ürün tasarlama, geliştirme ve mevcut ürün iyileştirme ihtiyaçlarına destek olmak
•KOBİ’lerin talep ettiği mesleki niteliği yüksek, yenilikçi ve yaratıcı insan kaynaklarının gelişimine katkı sunmak
•KOBİ’lerin üretim teknikleri ve pazarlama süreçlerinde farkındalık yaratmalarına katkı sunmak
•Mersin bölgesinde yenilik algısını ve kültürünü geliştirerek yeniliğe dayalı yeni işletmelerin gelişmesini teşvik etmek
•KOBİ’ler, Start-up’lar, büyük işletmeler, mentörler, danışmanlar, yatırımcılar, STK’lar ve özel sektör kuruluşları vb. arasındaki etkileşimi arttırarak işbirliği ekosisteminin gelişimini desteklemek
•KOBİ’lere yönelik altyapı ve hizmetler sunarak ticari büyümeye, operasyonel verimliliğe ve değer zinciri faydalarına yol açan kurumsal kapasite artışına katkı sağlamak
(örn: teorik ve uygulamalı eğitim, seminer, mentörlük ve danışmanlık, yatırım destek ve yönlendirme, yurtdışı pazar araştırması, ülke masaları, firma eşleştirme, ulusal ve uluslararası hibe projelerine başvuru vb.)
•Mersin’in, özellikle metal ve makine sektörlerinde, aynı zamanda tarım, gıda, kimya, lojistik, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde yenilik üssü olmasını sağlamak
•Yaratıcı fikirleri olan bireylerin yenilikçi projelerinin hayata geçirilmesi için Mersin iş melekleri ağının oluşturulması ve aktif olarak çalışmasına katkı sunmak
•Çeşitli meslek dallarında personel sınav ve belgelendirme hizmeti ile Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin bölgede kullanımın artmasına katkı sunmak.
EKONOMİ
5 saat önceYAZARLAR
6 saat önceYAZARLAR
6 saat önceYAZARLAR
7 saat önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önceYAZARLAR
1 gün önce