Üreticide sahte gübre korkusu

Üreticide sahte gübre korkusu

ABONE OL
31 Ağustos 2022 18:42
Üreticide sahte gübre korkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

OLAYNET- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, sahte gübreleri gündeme taşıdı. Avrupa’daki doğalgaz ederlerindeki değişkenlik nedeniyle ülkemizdeki gübre fiyatlarındaki yeni dalgalanma olasılığı birlikteliğinde gübre fiyatlarının yükselmesine, gübre sahtekârlığının daha da artmasına neden olabileceğini ileri sürdü. Denetimlerin artırılmasını ve çiftçinin gübre giderinin yarısını iktidarın karşılaması gerektiğini belirtti.

Avrupa’da doğalgaz fiyatlarındaki artışın ülkemizde gübre ederlerini etkilemesinin olası olabileceğini belirten Gürer, şunları söyledi:

“Ülkemiz, Asya ülkelerinden gübre ithal etmesine rağmen gübre fiyatları Avrupa’daki fiyatlara göre ayarlandığı için gübre fiyatları da sürekli artıyor. Bakanlık soruma verdiği yanıtta, bir yıl içinde gübreye yüzde 342 zam geldiğini belirtti. Bu durumda çiftçi özellikle sonbahar aylarında ekim yaparken gübre almakta zorlanıyor. Hangi gübre çiftçi için ihtiyaç ise o gübrenin fiyatı yükseltiliyor.

Şu anda üre gübrenin tonu 13 bin lira civarında, Sonbaharda gelecek yıl için ekim yapılacak ve çiftçi verim alabilmek için taban gübre atması gerekiyor. Taban gübrenin(DAP gübre) tonu 18 bin lirayı buldu. Şubat 2022’de DAP gübrenin tonu 10200 TL’ydi. Çiftçinin hangi gübreye ihtiyacı varsa o gübre hızla artıyor. Krizle birlikte özellikle Avrupa ülkelerinde doğalgaz fiyatlarındaki artış, ülkemizde gübre fiyatlarının artmasına yol açabilir. Gübre fiyatları daha da artabilir.

Tarımdaki yanlış uygulamalar sonucu ne yazık ki gübre gibi, yem gibi çiftçiliğin sürdürülebilirliğini sağlayan girdileri de ithal etmek zorunda kalıyoruz.

Çiftçi zor şartlarda biraz daha ucuz olduğu için aldığı gübrede dolandırıldığını tarlaya attığı gübreden verim alamayınca fark edip bir kez daha yıkılıyor.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP