Venezuela’da buğday üretimine tepki…

ABONE OL
12 Haziran 2022 10:50
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Türkiye, Venezuela’da buğday üretecek” şeklinde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye tepki gösterdi.

Türkiye’de tarımı bitirme noktasına getiren AKP iktidarının, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle on binlerce çiftçinin artık üretim yapamaz duruma geldiğini, bu nedenle ekim yapılması gereken tarlaların boş kaldığını anlatan Gürer, tepkisinde şu sözlere yer verdi:

Sudan ve Nijer’de tarım yapmak için projeler üreten Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, bu  girişimlerini defalarca kez Meclis’te gündeme getirdiğini, konuya yönelik soru önergeleri verdiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hatırlanacağı üzere, Sudan’da bu güne kadar hiçbir faaliyette bulunmayan projeler için yönetim kurulu üyelerine 417 bin lira harcama yapıldığı Sayıştay raporlarına yansımış ve biz de konuyu Meclis’te gündeme getirmiştik. Sudan ve Nijer’de tarım yapılsa bile bu iki ülkeden çıkan konteynırların ülkemize ulaşmasının 45 gün olacağı ve her bir konteynırın maliyetinin 15 bin doları aşacağı yönündeki eleştirilerimizi ortaya koymuştuk.

Sudan ve Nijer yetmiyormuş gibi şimdi de AK Parti’nin Venezuela sevdası ortaya çıktı. 2002’den bu yana ülkemizde nüfus sürekli arttı. Buğday üretimi ise yerinde saydı. 3,5 milyon hububat ekilen alan üretim dışı kaldı. Ancak AK Parti iktidarı, önce Sudan, sonra Nijer şimdi de Venezuela’da tarım projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Farklı ülkelerden insanlar ülkemize gelerek tarım arazileri satın alırken, AK Parti iktidarı verimli Anadolu topraklarında tarımı yeniden canlandırmak yerine, sorunun çözümünü yurtdışında arıyor.

Buğday, arpa, bitkisel ham yağı Ukrayna ve Rusya’dan, pamuğu Yunanistan’dan, nohudu Meksika’dan, mercimeği Kanada’dan, çerezlik ayçiçeğini Çin’den, büyükbaş hayvan ithalatını ise Arjantin, Brezilya ve Avusturalya’dan yapan ülke konuna  düşürüldük. Yem ve gübre ithali ile çiftçide, besici de zor da.

Ne yazık ki AKP iktidarı ülkemizi ithalatçı konumuna getirdi. 2023 yılında uzaya gidileceğini açıklayan AK Parti, uzayda da tarım yapacağını  ve arazi alacağını da söylerse şaşırmamak gerekir.

Bir yıl önce 7 lira 35 kuruş olan mazot bugün 28 lirayı geçmiş. Çiftçi gübre atamadan ekim yapıyor. Tarım ve Orman Bakanı ise Venezuela’da buğday üreteceklerini anlatıyor. Ağam sen bizimle dalga mı geçiyorsun? Senin o makama, ülkenin tarımsal sorunlarını çözmeye geldiğini sanıyorduk ama sen Sudan’la işe başladın, Venezuela ile devam ediyorsun. Topraktan uzaklaşan çiftçiye, gebe ineğini kestiren besiciye çözüm bu mu? Verdiğiniz taban fiyatla geçen yıl 307 litre mazot alabilen üretici bu yıl 251 litre mazot alabiliyor. Bu hesaplara bak, Venezuela’yı, Sudan’ı, Nijer’i bırak, 50 yıl önce başlayan ancak henüz tamamlanamayan GAP’ı bitirmeye bak.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP