TMO taban fiyatı açıklasın!

ABONE OL
2 Haziran 2022 12:22
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 17 Mayıs’ta açıklanan hububat taban fiyatının bu yıl Haziran ayına girilmesine karşın açıklanmamış olmasının, üreticileri endişelendirdiğini söyledi.

Bazı bölgelerde buğday hasadına başlandığına dikkat çeken CHP’li Gürer, açıklamasında şunları söyledi:

“Geçmiş dönemlerde hasat öncesinde buğday taban fiyatı açıklanırdı. Geçen yıl 17 Mayıs’ta buğday taban fiyatı açıklanmıştı. Ancak bu yıl henüz hububatta, mercimekte ve nohutta taban fiyat açıklaması yapılmadı.

Bu yıl ton başına buğday taban fiyatı en az 7 bin lira olmalı. Çiftçi taban fiyatta memnun edilirse, ülkemiz tarımsal üretimde kendi kendine yeten ülke konumuna erer.

Ancak yerli üreticiye 2 bin 250 lira veren TMO, aynı ürünü yurtdışından 5 bin 700 liraya ithal etti. Bu yıl da aynı hataya düşülmemeli.

3,5 milyon hektar buğday ve arpa ekim alanı ne yazık ki ekim dışı kaldı. Çiftçi taban gübre atamadı. Üst gübre atamadı. Buğdayda istediği gibi verimlilik sağlayamadı. Arpa ve buğdayda verim kaybı yaşanacak. Sıkıntı var ama ortada taban fiyat yok. Çiftçinin, üreticinin sesini duymayan iktidar, henüz taban fiyat açıklayamadı. Bir an önce buğday, arpa, çavda, nohut ve mercimek fiyatları açıklanmalı. Gübre girdisinde bir yılda maliyet %342 oranında arttı. Mazot fiyatları, ilaç, elektrik, tohum, ekipman bakımı ve tarla kirası ile ortalama % 200’ü aşan fiyat artışları karşısında açıklanacak taban fiyatın çiftçinin ürettiği üründen zarar etmeyeceği şekilde olmalıdır. Ürettiği üründen zarar etmeyecek bir taban fiyat şarttır. Mercimek ve nohut için verilecek taban fiyatlar da çiftçiyi mutlu etmelidir. AKP iktidarı hasattan önce fiyat açıklamakla övünüyordu. Çukurova’da hasat başladı. Halen taban fiyat ortada yok.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP