• OLAY NET
  • Gündem
  • “AKP çözümü ülke toprakları dışında arıyor!”

“AKP çözümü ülke toprakları dışında arıyor!”

ABONE OL
19 Haziran 2022 10:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidar olduğundan bu yana ülkeyi, tarımsal üretimde dışalıma bağımlı duruma getiren AKP iktidarlarının  gelişmenin yolunu yanlış yerlerde aradığını belirtti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji komisyonunda konuşan  Bakan Yardımcısı  Hasan Büyükdede’nin sözlerinin AKP iktidarlarının tarıma bakışının özeti olduğunu  ileri süren CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Bakan Yardımcısı konuşmasında diyor ki  ‘Türkiye 8 bin 500 dolarla fakirlik sınırı içerisinde gidip gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil.’ Bu arada, şunu da söyleyeyim: Türkiye’nin yüzde 30’u yani 230 bin kilometrekaresi tarım alanı, orman da değil; sadece tarım alanı Türkiye toplamının yüzde 30’u ve bu yüzde 30’un bize getirdiği gayrisafi millî hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım, tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar. Yani yüzde 0,36’lık bir alanla -yüzde sıfır 4’lük bir alandan- Türkiye, şu anda, sanayi olarak bu küçücük alanda gayrisafi millî hasılasının yüzde 29’unu üretiyor.

Bizim, milletvekillerimiz olarak da sanayiciler olarak da bakanlıklardaki bürokratlarımız olarak da bir şeye karar vermemiz lazım artık: Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, biz birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız; kırabilmenin yolunu bulmamız lazım” ifadeleri ile tarıma karşı ön yargılı ve tarımın çözüm değil  ayakbağı gibi nitelemesi dikkate değerdir.20 yıldır AKP yanlış politikalarının temelinde de bu bakış vardır. IMF ve Dünya Bankasının geçmiş dönemlerde yazdığı raporlarda da Türkiye için turizm ve sanayi ile büyümesi, tarımda pahalı üretim gerekçesi ile ithalata yönelmesi öğütlenmiştir. AKP iktidarlarının yaptığı da tamda budur.

Ülkemizde ithalata yönlendiren kafalar ile Rusya’dan ve Ukrayna’dan buğday, bitkisel yağ aldık. Hatta Rusya’dan kepek aldık. Yetmedi Bulgaristan’dan saman, Yunanistan’dan pamuk geldi. Amerika’dan mısır, soya geldi. Brezilya’dan, Arjantin’den canlı hayvan geldi. Taa Çin’den çerezlik ayçiçeği yağı ithal edildi. Meksika’dan nohut, Kanada’dan mercimek aldık.

Ülke toprakları verimli, çiftçiler üretken. Doğru dürüst tarım politikasıyla Türkiye ithalatçı bir anlayıştan ihracatçı bir anlayışa girebilir. Ama öyle yapmadılar. Çiftçinin sorunları, besicinin sorunları artarken, bu sorunlara çözüm üretmesi gereken Tarım  ve Orman Bakanlığı Sudan ve Nijer’den sonra Venezuela’ya gidip buğday üretmeyi planlıyor.

Türkiye’de tarımı bu hale getiren AKP iktidarları, çözümü yanlış yerde arıyor. Ülke çiftçisinin sorunlarını çözmek, girdi maliyetlerini düşürmek; tohumu, ilacı, gübreyi, mazotu sulama suyu elektrik faturalarını aşağı çekmek, çiftçinin toprakla tohumu buluşturmasını kolaylaştıracak destekler vermek yerine farklı arayışlar içinde zaman öldürüyor.

Sudan’da üretim yapılsa bile oradan buraya bir konteyner 45 günde gelir ve her bir konteynerin maliyeti sadece nakliye maliyeti 15 bin doları bulur. Çözümü ülke toprakları dışında arayan AKP iktidarları verimli ülke tarım arazileri ise betonlaşmaya açmaya ve de yabancılara satışına yol vererek tarımı riske sokuyor. Tarımda doğru planlama ile gelir de artar, ihracatta ve ülkemiz marka ürünler yaratarak  sorunlar çözülür. İşsizliğin çözümü de gıda ürünlerinde fiyatın düşmesi de  tarımdaki gelişmeye bağlıdır

Ülkemizin tarımla da kalkınması olasıdır. Cumhuriyet ilk yıllarında ayağa kalkışımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde tarımın geliştirilmesi önemli etkisi vardır. Hammaddesi ithal sanayi yerine tarıma dayalı katma değer üreten markalı ürünler ile tarımda ülkenin gelişimini sağlar.

Ülkemizde tarım arazilerinin bozla tüketildiği ve 5 milyon hektar tarım arazisi tarım dışı kaldığına dikkat çeken Gürer sanayi duşa bağlı hammadde ile büyüse de o hammadde sizde değilse bir gün gelir stop der ama Gıda. Hava su gibi olmazsa olmaz. Gıda tarım ile üretilir. Tarım alanları yok ederek geleceğin güzel gelmesi olası değildir.”

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP