Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs anması…

ABONE OL
30 Nisan 2022 13:13
0

BEĞENDİM

ABONE OL

1977 1 Mayıs’ında yaşamını yitirenleri anmak için Taksim Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri saygı duruşunun ardından yokuşun başındaki anıta karanfil bıraktı.

Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelen DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcilerine; CHP, Emek Partisi, Halkevleri, HDP, TİP, TKP ve SODAP da destek verdi. “Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan”, “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür”, “Faşistlerden hesabı emekçiler soracak” ve “Gezi halkındır yargılanamaz” sloganları atıldı.

Konuya ilişkin Evrensel’in haberi şöyle:

Kazancı yokuşundaki anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kazancı yokuşunda ekmek, gül ve hürriyet günleri umudumuza saldırdılar. O günden bugüne ekmek, gül ve hürriyete düşmanlıkları bitmedi. Onlar milyonları açlık sınırına mahkum edenler, milyonlar açlık sınırının altında yaşarken bankaları milyonlarla dolduranlardır. Yandaşlarına 3-5 maaş bağlayanlar faturalara zam üstüne zam yapılırken patronların vergilerini sıfırlayanlardır. Biz kadınlar hayatın her alanında eşitsizlikle yüzyüzeyken İstanbul Sözleşmesi’nden bir gece yarısı kararıyla çıkanlardır. İşçileri açlığa mahkum edip grev yasaklarıyla övünenlerdir” dedi.

HER YERDE UMUT, HER YERDE 1 MAYIS

“Gelecek biziz” ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, “Gelecek bizlerin elinde. O yüzden bu böyle gitmez diyerek 1 Mayıs alanlarında buluşuyoruz. Gelecek biziz Hep birlikte karar verdik, 1 Mayıs meydanı Taksim  Meydanı’dır ama bu yıl İstanbul’da 1 Mayıs meydanında olmamız yine yasaklandı engellendi. Bu yıl Maltepe’de olacağız, 1 Mayıs meydanının Taksim Meydanı olduğu gerçeğinden asla vazgeçmeyeceğiz. Bizler Taksim Meydanı yasağının amacını çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs’ı kutlayacaklarını söyleyen Çerkezoğlu, “2022’de her yerde umut her yerde 1 Mayıs var” dedi. Çerkezoğlu açıklamayı Mücella Yapıcı’nın şu sözleriyle bitirdi: “Son sözüm olduğunu düşünmüyorum, hırsızlık onursuzluk uğursuzluk yapmadım yaşamından onur duydum. Aynı onuru benim yaşıma geldiğinizde sizin de duymanızı istiyorum.”

89’DA KATLEDİLEN MEHMET AKİF DALCI ANILDI

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Daha sonra 1 Mayıs komitesi ve siyasi partiler, 1989 1 Mayıs’ında Şişhane’den Taksim’e çıkarken katledilen 17 yaşındaki tekstil işçisi Mehmet Akif Dalcı’yı anmak için Şişhane’de buluştu. Taksim’den Şişhaneye yürüyen kitleyi polis engelledi.

Düzenlenen anmada konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, 17 yaşında öldüren Mehmet Akif Dalcı’nın mücadelesini sahiplendiklerini söyleyerek, “12 Eylül fasizmiyle emek örgütlerine, siyasi örgütlere, demokratik kitle örgütlerine, aydınlara, sanatçılarına akademisyenlerine çok yoğun baskı ve sindirme politikası uygulandı. 12 Eylül sonrası 1986’da faşizme karşı demokrasi eşitlik ve barış mücadelesini kolektif biçimde örgütleyerek yeniden emek mücadelesini yükselttiler. Bugün burada kendisini andığımız Mehmet Akif Dalcı da hedef gösterilerek katledilmiştir. Emekten barıştan demokrasiden yana tutum alan tüm arkadaşlarımızla birlikte Dalcı’nın mücadelesini sahiplenerek 2022 1 Mayıs’ına gideceğiz” dedi.

2022 1 Mayıs’ına bu düzeni değiştireceğiz şiarıyla katılacaklarını söyleyen Bozgeyik, “Hem Türkiye’de hem de dünyada giderek artan faşist politikalara karşı böyle bir dönemde hep birlikte hepimize sorumluluklar düşüyor. Bu ülkeye barış gelinceye kadar emeğin hakları yeniden inşa edilinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

BU DÜZENİ OMUZ OMUZA DEĞİŞTİRECEĞİZ

Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel

1996 1 Mayıs’ında Kadıköy’de katledilenleri anmak için toplanan 1 Mayıs tertip komitesi anmanın yapılacağı alana, “Gezi halktır yargılanamaz” “1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür” sloganlarıyla yürüdü. 1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de katledilen, Dursun Odabaş, Hasan Albayrak, Yalçın Levent ve Akın Rençber için saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, tertip komitesi adına açıklamayı TMMOB İstanbul İl Sekreteri Cevahir Efe Akçelik okudu. Gezi davasındaki çıkan kararları eleştiren Akçelik, “Böyle gitmez bu düzeni değiştireceğiz. Bu ülkede halkın adalete ihtiyacı var. Adaleti işçiler emekçiler sağlayacak, açlık sınırının altında ücretlere çalışanlar sağlayacak. Bu düzeni değiştireceğiz 1 Mayıs’a omuz omuza giderek değiştireceğiz” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP