DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı

LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı

ABONE OL
18 Kasım 2021 17:52
LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Merkez Bankası’ın politika faizinin her ay düşmesiyle birlikte, LPG fiyatları da artışını sürdürürken, benzinle olan fiyat farkı kapanmaya başladı.

Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı.

Artan LPG fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi.

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu anımsatan Kadir Örücü, şunları söyledi:

“Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimizkarbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekli teşvikleri uygulamalıyız.

Türkiye yıllık 4 milyon tonluk otogaz tüketimiyle Güney Kore’yi geçerek dünya birinciliğine yükseldi. Türkiye’de 10 yılda otogaza olan talep yüzde 46 oranında arttı. 2020 yılında sıfır kilometre LPG’li araç satışları bir önceki yıla nazaran üç kat artarak rekor kırdı. Binlerce dönüşüm firması, onbinleri geçen istasyon sayısıyla otogaz sektöründe ülke liderliğimiz devam ediyor. Sektörün istihdama olan katkısı giderek büyüyor.

Benzini ülkede üretirken, otogazı ithal ediyoruz. Benzin üretimi ülke tüketiminin iki katına yakın. Bu nedenle ürettiğimiz benzinin yarısından fazlasının ihraç edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ülke içerisindeki fiyatlandırma mekanizmasının farklı çalıştırıldığını görüyoruz.

Eşel mobil sistemle yapılan zamlar ÖTV’den karşılanıyordu. Yakıtta ÖTV’nin sıfırlanmasıyla devletin elinde feda edeceği vergi kalmadı. LPG’de gördüğümüz fiyat artışlarını benzinde de görebiliriz.

Üretimde yaşanan sorunların önüne geçilmeye başlandı. Aralık ayında global fiyatların düşmesini bekliyoruz. Bu doğrudan iç piyasaya yansıyacaktır. Türk Lirası’nın geleceğini öngöremesek de LPG piyasasında fiyatların düşeceğini düşünüyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP