DOLAR

30,4641

0.42%
EURO

32,9365

-0.39%
ALTIN(gr)

1.992,56

-0,58%
BİST 100

-0,58%


Dekara 4 lira destek, 370 lira zam… 

Dekara 4 lira destek, 370 lira zam… 

ABONE OL
5 Kasım 2021 12:49
Dekara 4 lira destek, 370 lira zam… 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında,Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaklaşımının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

CHP’li Gürer, Bakan Pakdemirli’nin “İhracatımız ithalatımızı geçti” sözlerinin gerçekleri yansıtmadığını belirtmesinin ardından şunları söyledi:

“Yurt dışından ithal ettiğimiz buğdayın, arpanın yani gıdayla ilgili daha sonra, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında yurt dışına sattığımız ürünlerin Türkiye’ye girişindeki gümrük sıfırlanıyor. Gümrüğün sıfırlanmasının ötesinde, yurt dışından aldığımız ürün yurt içinde sanayiciye daha düşük fiyatla veriliyor. Bunların kayıpları, Toprak Mahsulleri Ofisinin bu anlamdaki zararı, gümrük  vergi kayıpları ele alınsa ihracatımızın ithalatı geçip geçmediğini daha somut görmüş oluruz.

Ekmeklik buğdayda 2.250 lira verildi, makarnalık buğday 2.450 lira verildi, arpada da 1.750 lira taban fiyat verildi. Sayın Bakan kamuoyunun önüne çık da bir söyle, bu mutlu çiftçinin ne kadarı Toprak Mahsulleri Ofisine bu fiyattan ürün verdi? Çünkü çiftçi Toprak Mahsulleri Ofisine ürün vermediği için sürekli ithalat yapmak zorunda kalıyorsunuz. Arpada tarihin en yüksek ithalat rakamına eriştiniz. Arpa ithalatımız 2 milyon tonu geçti. Peki, arpayı yurt dışından kaçtan alıp geliyorsunuz? Yurt dışından arpaya verdiğiniz para da 3.180 lira.

16 protein değerindeki buğdayı dahi alıp gelemiyoruz. Neden? Yurt dışına, Rusya’ya buğday satan Türkiye, yurt dışından buğday almak zorunda. Yurt dışından buğday almak zorunda olan Türkiye’nin o fiyatlarla ürünü getirip piyasaya verebilme şartları yok. Örneğin, ekmeklik buğdayın dışında, makarnalık buğday ithal edemiyoruz. İthal edemememizin nedeni: Fransa’da 500 doları, Kanada’da 700 doları geçmiş, biz, çiftçiye 2.450 lira  taban fiyat verdik.

Tezelden ben, Bakana bir öneride bulunayım: Marketlerde fahiş fiyat için 2 milyar 700 milyon liralık bir ceza kesti; bunu niye kesti? Vatandaşa pahalı ürün satıldı diye kesti. O zaman devlet alıp bu parayı kendi hazinesine koymasın; ne yapsın? Çiftçiye ücretsiz tohum ve gübre parası olarak bunu dağıtsın çünkü vatandaştan geleni çiftçiye verelim, onların ekim yapmasını sağlayalım.

Önümüzdeki yıl bu nedenle rekolte düşecek, sıkıntılar daha da katlayacak. Yine, Bakanın ilginç bir açıklaması var, Bakan Bey diyor ki: “Gübrede desteği artırdık.” Ne kadar artırdın Sayın Bakan? 1 dekara 4 lira artırdın. Peki, 1 dekarda harcanan gübre ne kadar zam gördü? 370 lira zam gördü. E, senin 4 lirayla o çiftçi o gübreyi nasıl alsın? Elektriği artırıyorsunuz, mazotu artırıyorsunuz, tohumu, gübreyi, ilacı artırıyorsunuz, çiftçiye “Her yeri ek.” diyorsunuz. Bu anlayışla o çiftçi nasıl ekim yapsın? Girdi fiyatlarını bu kadar artırarak ülkenin çiftçisine “Bu işi yapma.” diyorsunuz; yetmiyor, kredi borçlarını ödeyemeyenlere haciz götürüyorsunuz, çiftçiyi o yönlü de mağdur ediyorsunuz. İçinde bulunduğumuz koşullarda tarım, tarihinin en zor sürecini geçiriyor ama unutmayın ki hava gibi, su gibi gıda da ihtiyaçtır.

Üre gübre 2020 Haziranında 1.800 liraydı, bugün 9.100 lira; DAP  gübre 2020 Haziranında 2.250 liraydı, bugün 8 bin lira; 20 -20 gübre 2020 Haziranında 1.680 liraydı, şu anda 5.570 lira; CAN gübre 2020 yılında bin liraydı, bugün 5.860 lira. Bu, girdilerden yalnızca gübre. Ya, sulama suyunu yer altından çıkarıp elektriğe para veren çiftçi ne yapsın? Gidiyorum, “Sayın Vekilim, tarladan çıkacak üründen fazla elektrik faturası geliyor; o zaman, bunu yapmazsam daha iyi.” diyor. Başka bir çiftçiyle konuşuyorum, o da diyor ki: “Bu yıl ben kendime yetecek kadar ekim yapıyorum, onun ötesine karışmam. Kendimi kurtarmanın peşindeyim.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP