“Üretim cazip hale getirilmeli”

“Üretim cazip hale getirilmeli”

ABONE OL
29 Eylül 2021 08:53
“Üretim cazip hale getirilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2021 Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan Adana Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Şahin Bilgiç, “Üretimin cazip hale getirilmesi için mazot, gübre, ilaç ve tohum girdi maliyetleri düşürülmelidir” dedi.

Bu güne değin neden üretiminden kaçıldığını, girdi fiyatlarının artmasındaki temel ekonomik etmenleri değerlendirmediği açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizde tarımsal potansiyeli çok yüksek ve dış pazara yakın bir bölgede yaşıyoruz. Tarımsal üretimdeki eksikliğimizi ithalat yoluyla karşılamaya çalışıyoruz. Bu durum Türkiye’ye yakışan bir durum değil. Daha önce de defalarca ifade ettim; tarım ürünlerinde ithalatınız arttıkça başka ülkelerin üreticilerini zengin eder, çiftçilerini kalkındırırsınız. Buna bir son vermek, olamıyorsa en aza indirmek gerekiyor. Eğer bunun üstesinden gelemezsek bu şikayetlere devam eder dururuz. Tarımdaki sürdürülebilirliğimizi de yavaş yavaş kaybederiz. Tarımda ve gıdada yanlış giden bir şeyler var! Bunda ülke olarak topyekün hemfikiriz. Hepimiz bu yanlışlığın farkındayız. Bu noktada hepimize düşen görev; bu yanlışı doğruya çevirmektir. Kaybedecek zamanımız yok. Birbirimizi suçlayarak da sorunları çözemeyiz

Tarım ve gıdayı yönetenler ve bizler gibi tarımın tüm paydaşları taşın altına elini gerektiğinde gövdesini koyarak çözüm üretme mecburiyetleri vardır. İthalata dayalı tarım politikaları yerine milli üretime dayalı bir karış toprağın bile boş bırakılmayacağı bir anlayışa sahip olunmalıdır. Tarımın girdi maliyetleri daha da aşağıya çekilmeli. Tarımsal destekler arttırılmalıdır. Kazanacaksa ülkemizin üreticisi kazanmalıdır. Borsa olarak faydalı olabileceğini düşündüğüm önerilerilerimizi burada ifade etmek istiyorum. Üreticinin desteklenmesinden bahsetmiştik. Bu destekler neler olabilir? Üreticinin kullandığı elektrik, gübre, ilaç, tohum, mazot gibi tüm girdilerin üzerindeki vergiler kaldırılabilir.

Bölgemizde narenciye ürünlerinde hasad limon kesimi ile başladı. Şuan fiyat 1.00 ile 1.30 TL arasında olmasına rağmen alım talebinin olmadığı ifade ediliyor. Önümüzdeki günlerde portakal ve mandalinada da aynı sıkıntıların yaşanacağı endişesindeyiz. Bölgenin önemli bir potansiyelini içerisinde barındıran narenciye üreticilerine emeklerinin karşılığını almalarını diliyorum. Canlı hayvan üreticiliğinde de sıkıntılar devam etmektedir. Canlı hayvan yetiştiriciliği yapan üyelerimiz yem maliyetlerinin yüksekliği ve yem hammadde artışından baş edemediklerini söylemektedirler. Hem üreticinin hem de tüketicinin menfatine olabilecek etteki KDV oranı toptanda olduğu gibi parekende satışlarda da yüzde bire indirilmelidir. Türk tarım ve hayvancılığını kurtarmanın yolu milli üretime sahip çıkmakla olur. Büyümek için her alanda üretmek lazım. Üretirsek ülkeyi zenginleştiririz.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP