Biz, vitamin deposu portakalın haklı yerini ararken, anahtar deliğinden izleyenlerce alaya alınıyoruz, biliyorum.
Tam da sırasıydı ama!
Ütopik davranış içerisinde olduğumuzu bayrak sallar gibi rahat, içten, bilgisizce yaydıklarını da biliyorum.
Yaşamlarına, ilgilerine, biatlarına uygun olmayanlar hep ‘ütopik’!
Buğdayda, pamukta, mısırda olduğu gibi;
‘Portakal portakaldır, portakal olarak kalmalıdır’ kuralına uymayışımızı bile kınıyorlar, ortaya serilen projelere uzak duruyorlar onun için de…
Onu da biliyorum…
***
Oysa günlük bir gazete alma, okuma, sorma, öğrenme alışkanlıkları olsa durum daha başka olacak…
Kozan yolu üzerinde sökülen narenciye bahçelerini, çiçek dönemine gelmiş ağaçların meyvelerinin başında kaldığını gördüm!
Biraz düşünebilsek…
Biraz ‘yenilik’ sever olabilsek…
Biraz üretilen ‘bedelini’ bulmalı desek…
Bugün bile, dalında bekleyen portakal belki de en güzel şekilde değerlenecek…
Ama kime ne…
***
Değil işte! Birkaç yıl önce okuduğum bir haber ‘bize ne’ dedirtmiyor…
Bolu’nun bir ilçesi…
Geçim kaynağı başta elma.
Bir üretici olan Şükriye Hanım ürününü satamayınca ‘ne yapacağım ben, borçlarımı nasıl ödeyeceğim’ diye düşünmeye başlıyor. Eda Hanım diye bir köylüye danışıyor. O’ da ‘pekmez yapıp satalım’ diyor. Hemen elleri, kolları sıvayıp işe başlıyorlar. Kısa sürede ‘elma pekmezi’ tanınıyor. İşi biraz daha ilerletip, ‘Eda Teyze Pekmezleri’ paketlenip, şişeleniyor… Böylece elma pekmezi marka oluyor…
***
Şimdi, puf koltuklarında uyuşuk uyuşuk uzanarak, dudak aralarından çıkan yüzdeleri bedele boğanlar, ‘portakal pekmezi mi’ der gibiler. Olsun! Şu an onlara yanıt veremem, çünkü ‘portakal pekmezi’ olup-olmayacağı konusunda bilgisizim. Buna karşın, portakalın başka alanlarda değerlenebileceğini düşünüyorum.
***
Portakal yenilmeyle olmuyor.
Portakal suyu içmeyle de!
Portakalı tüketecek başka kanallar aramak gerekiyor…
Daha önce duyduğumu anımsamıyorum.
İnternet tutkunu olan bir tanıdık, üç-beş dosya kağıdıyla geldi yanıma. ‘Portakalla ilgilendiğini biliyordum. Geçenlerde internette dolaşırken gözüme takıldı. İlginç bulduğum için de bir çıkışını aldım. Yararlanırsın’ dedi.
Başlık: Portakal Şarabı Yapılışı…
Gerekli malzemeler, yapılış biçimi, bekleme süresi…
Olayı ilginç bulmadığımı söylersem yalan olur. Ben, ‘elma pekmezi’ ya da ‘portakal şarabı’ olabileceğini düşünmemiştim doğrusu.
Üstelik Çukurova Üniversitesi’nde böyle bir çalışmanın olduğunu, geçtiğimiz yıllarda satışı bile yapıldığını, Kozan yerli portakalı şırası üzerine tezler hazırlandığını da…
Tadı başlı başına bir anlam taşıyan Kozan portakalının dalında çürümeye yüz tuttuğu günümüzde, ‘Portakal Şarabı’ konusuyla ilgilenecek birileri olur kanımca; yazgısıyla baş başa bırakılmaz.
Salt bu da değil; likör, sirke, parfüm de var…
240317
YORUMLAR