Şu Zafer Partisi ile İyi Parti’ye, Ümit Özdağ ile Müsavat Dervişoğlu, Bahçeli’nin açıklamaları olmasa siyaset yapamayacaklar..
Her iki lider de, halka projelerini anlatmak yerine MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin açıklamaları üzerinden gündemde kalmaya çalışıyorlar..
Bahçeli konuşmasa, mübareklerin halka anlatacak bir şeyleri olmayacak..
Her ikisi de Bahçeli’nin konuşmalarının eleştirerek politika yaptıklarının ve oylarının artıracaklarını sanıyorlar..
O nedenle de biri yüzde ikilerde çakılıp kalıyor, diğeri yüzde dokuzlardan başladığı oy oranının yüzde üçlere dek düşürdü..
Ancak, her iki lider de, Bahçeli üzerinden yürütmeye çalıştıkları politikanın halkta karşılık görmediğinin farkında değiller..
Müsavat Dervişoğlu neyse de bir stratejist olan Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın bu gerçeği görmemesi ve hala Bahçeli üzerinden siyasette tutunmaya çalışması anlaşılır, akıl alacak gibi değil.
Bu durum, Zafer Partisi ve İyi Parti’nin kadro ve ideolojik parti olmalarını da engelliyor..
Lider bazlı siyasal oluşumlara dönüştürüyor…
Ancak, karışlarında Erdoğan ve Bahçeli gibi güçlü figürler olunca bunda da başarı sağlayamıyorlar..
Halbuki, Zafer Partisi’nde Ülkü Ocakları eski genel başkanlarından Azmi Karamahmutoğlu gibi Türk milliyetçiliğinde değer olan bir siyasetçi var.
Azmi Karamahmutoğlu’nun yarattığı farkı ve heyecanı 31 Mart seçimlerine görmüştük. İstanbul’da seçmenlerde bir heyecan yaratmayı başarmıştı..
Zafer Partisi’nin oyu yerel seçimlerde toplamda yüzde 1.73 oy alırken, Azmi Karamahmutoğlu, Ekrem İmamoğlu rüzgarına karşın yüzde 2.12 oy almıştı. ;Ümit Özdağ, yandaş kanallarda bol gösterirken, Azmi Karamahmutoğlu ambargolarla karşılaşmış, buna karşın partisinin üstünde oy almayı başarmıştı..
14 Mayıs seçimleri, Zafer Partisi’nin Bahçeli’nin konuşmaları üzerinden yürüttüğü politikanın halkta karşılığı olmadığı net biçimde göstermişti.
Zafer Partisi yüzde 1.74 oyda kalırken, Ümit Özdağ’ın ben aday yaptım diye doğruları söylemediği Sinan Oğan cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 5.17 oy oranını ulaşmış, Zafer Partisi’ni beşe katlamıştı.
AK Parti eskilerinden “Yeni Yol” olur mu?
AK Parti’nin eskileri, yanlarına Saadet Partisini de alarak “Yeni Yol” olarak yola çıkacaklarmış..
Saadet, Gelecek ve DEVA partileri “Yen Yol Partisi” adı altında birleşeceklerini açıkladılar.
Yeni Yol’un gelen başkanı da DEVA Partisi üyesi ve eski Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı olacakmış.,
Gelecek Partisi’nden yapılan açıklamada birleşme şöyle anlatılmış:
“Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Deva Partisi olarak, ortak grup yapısıyla ilgili devam eden çalışmalar 09.01.2025 tarihi itibariyle Genel Başkanlarımızın mutabakatıyla tamamlanmıştır. Kıymetli Genel Başkanların olurlarıyla karar verilen; kurucular kurulunda yer alacak isimler, parti programı ve tüzük taslağını içeren parti kuruluş evraklarımızın resmi başvuru sürecine 10 Ocak Cuma Günü (Bugün) itibariyle geçilmiştir.
Ülkemiz demokrasisinin girdiği çıkmaz ve milletimizin her alanda yaşadığı yıkıcı sorunlar karşısında “Yeni Yol” arayışının en yüksek olduğu bu dönemde, ülkemiz siyasetinde böylesine değerli bir oluşum olan Yeni Yol’un geniş bir birliktelikle inşası, ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı ve uğurlu olsun.”
Biz de hayırlı olsun diyelim ama, seçimlere tek başına giremeyen ve oy oranları binde ikilerde olan üç partinin birleşmesinden “yeni yol” çıkması da olası değil.
AK Parti’nin kendilerine göte iyi gördükleri icraatlarına “biz yaptık” diye sahip çıkıp, halkın tepki gösterdiği icraatlarda suçu Erdoğan’a atanların siyasal İslamcılar arasında taraftar bulamadıklarını Gelecek ve DEVA’nın kurulmasından sonra net biçimde gördük..
Saadet Partisi merhum Necmettin Erbakan döneminden çok uzaklarda, CHP’nin kanatları altında ayakta kalmaya çalışan bir parti durumunda. Giderek tabela partisine dönüşüyor
Üç tabela partisinden “yeni yol” olur mu derseniz, olanaksız..
Sibirya’da hava sıcaklığının artı 30’lara çıkması kadar olanaksız..
Olsa olsa, üç tabela partisinin birleşmesinden yeni bir tabela partisi doğabilir ancak..
Ve o parti, önümüzdeki seçimlerde tek başına seçimlere girmek yerine AK Parti ya da CHP kanatları altında seçimlere girmek, o partilerin oylarıyla 1023’de olduğu gibi yirmi beş- otuz milletvekili çıkarmanın yolarının arayacaktır.
O da daha önce denenmiş bir yol olduğu için asla “yeni yol” olamayacaktır.