Ömer ALPDOĞAN
Yılbaşı yaklaşırken, her yılbaşı öncesinde olduğu gibi “sahte alkolden” zehirlenen ve ölenlerin haberleri ardı ardına servis edilmeye başladı..
Her nedense ve nasıl oluyorsa, “sahte alkol” ölümleri hep yılbaşı öncesine denk geliyor..
Aralık ayı gelene dek, sahte alkol öldürücü etkisini yitiriyor, aralık ayı gelince “şu insanları biraz öldüreyim” diye ortaya çıkıyor..
Her gün servis edilen sahte alkolden ölenler ve zehirlenenler haberinde yaşanan patlama akıllara bunu getiriyor..
Sahte içki haberlerinde tek gerçek bilgiler, güvenlik güçlerinden gelen bilgilerdir. Güvenlik güçleri yaptığı operasyonlar, ele geçirdiği sahte ve kaçak içkilerle ilgili miligramına, şişe adedine dek doğru bilgiler vererek, kamuoyunu aydınlatıyor.
Sahte içki olayına neşteri vuruyor.
Hem görevini yapıyor, hem halkı sahte içki konusunda bilgilendiriyor.
Emniyet ve jandarmanın dışında gerek Sağlık Bakanlığı, gerek kimi medyanın, gerek siyasetçilerin yaptığı açıklamalar, Emniyet ve Jandarmanınki gibi güvenilir bilgiler içermiyor..
Tıpkı, sahte pandemideki gibi algı amaçlı açıklamalar, konuşmalar duygusunu uyandırıyor..
Gelen bültenlerden anladığım kadarıyla CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Eczacı Burhanettin Bulut ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de, aralık ayının gelmesiyle bir anda patlayan “sahte alkol”den ölümler ve komaya girenler haberlerinin sihrine kapılmışlar.
“Sahte alkolden ölenleri” ve komaya girenleri soruyorlar.
Burhanettin Bulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “sahte içki ölümlerinin yılbaşı öncesi adeta salgına dönüştüğünü iddia etmiş ve Yılmaz’a, “2024 yılında iller ayrı ayrı belirtilmek üzere önergenin yanıtlandığı tarihe kadar yurt genelinde kaç litre sahte içki ele geçirilmiştir? Son 5 yılda metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Anılan yıllarda kaç kişi metil alkole bağlı olarak sağlık sorunları yaşamıştır? Son 5 yılda sahte içki üretimi yapan, dağıtan ve satan kişilere yönelik kaç operasyon gerçekleştirilmiştir? Avrupa ülkelerinde sahte içki nedeni ile gerçekleşen ölüm var mıdır? Sahte içkiden ölümlerin sadece Türkiye’de yaşanmasının nedenleri araştırılmış mıdır? Vatandaşın sahte içkiye yönelmesinin nedenlerine dair herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Metil alkol zehirlenmelerinin önüne geçmek için hangi önlemler alınacaktır? Sorularının yöneltmiş.
CHP Genel Başkan Yardımcısı, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un “sahte içki faciasında ölenlerin sayısının 19’a yükseldiğini, 22 kişinin ise hastanede tedavisinin sürdüğünü belirten Bulut, önlem alınmaması halinde yılbaşı öncesi bu ölümlerin daha da artacağının öngörüldüğünü biçimindeki değerlendirmesi bile belli çevrelerden yılbaşından önce artık geleneksel hale getirdikleri sahte alkol haberlerinin ne denli etkisinde kaldığının bir kanıtı.
Bence, Bulut, yılbaşı yaklaşırken ardı ardın insanları öldüren sahte içkini diğer zamanlarda tatil mi yaptığını sorması daha yerinde ve olayı gerçekten sorguladığının belgesi olurdu.
Ömer Fethi Gürer ise verdiği soru önergesinde, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na şu sorular sormuş:
“Son beş yılda sahte alkol nedeniyle yaşanan ölüm vakalarının sayısal verileri nedir? Bu veriler yıllara göre nasıl bir dağılım göstermektedir?
Sahte alkol kaynaklı ölüm vakalarının coğrafi dağılımı nasıldır? En çok hangi illerde bu tür ölümler yaşanmaktadır?
Son yıllarda sahte alkol tüketimi nedeniyle komaya giren kişilerin sayısı nedir? Bu kişilerin yaş, cinsiyet ve bölgesel dağılımı nasıldır?
Sahte alkol tüketimi sonrasında görme yetisini kaybeden kişilere dair istatistikler var mıdır? Varsa, bu kişilerin sayısı nedir?
Görme yetisi kaybına uğrayan kişilerin tedavi olanakları nelerdir? Bu kişilerin görme yetisini geri kazanma oranı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sahte alkol tüketimi sonrası kalıcı organ hasarına uğrayan (karaciğer, böbrek vb.) bireylerin sayısı nedir? Bu durumlar ne kadar yaygındır?”
Sayın Bakan, “sahte alkolden ölenlerin” sayısını vermemiş, topu TÜİK’e atmış..
“Ölüm istatistiklerini TÜİK tutuyor” demiş ve TÜİK’e sorun demeye getirmiş..
Sanki, sahte içkiden gerçekten ölen varsa, Sağlık Bakanlığı’na bağlı ve denetimi altındaki hastanelerde ölmemişler de, evlerinde, yolda sokakta ölmüşler.
Bakan Memişoğlu’nun beş yılda sahte içkiden (metil alkol/metanol) kaynaklanan zehirlenme sayısını 972 vaka olarak açıklamış..
01.*1.2020 ile31-10-.2024 arasında 972 “sahte içkiden” zehirlenme vakası meydana gelmiş.
Yılda 194, ayda sadece 16.7 “sahte alkol” zehirlemesi olmuş..
Hayret ki hayret, sadece dört günde medyaya servis edilen vaka sayısı aylık vaka sayısının yakaladı..
CHP’lilerin, büyük olasılıkla içki tekellerinin servis edilmesine yardımcı olduğu safta içkiden zehirlenme ve ölüm vakalarının sihrine kapıla dursunlar, kişisel olarak o haberlerin büyük çoğunluğunu inandırıcı bulmuyorum..
Servis edilen sahte alkol haberlerinin çoğunun görselinde ve videolarında, üzümden ve başka meyvelerden yapılmış ve fermantasyon aşamasında olan şarap fıçıları ile fermantasyonu tamamlanmış şarapların damıtılmasından elde edilmiş etil alkoller görünüyor.
Üzüm ve diğer meyvelerden elde edilen şarap ve yüksek alkollü içkilerde, haberlerde konu edilen olaylara yol açacak dek metil alkol bulunmaz..
Sahte alkolden ölümlere ve komaya girme olaylarına gelince, mutlaka her yılbaşı yaklaşırken patlayan haberlerin belki bir iki tanesinde gerçekten sahte içkiden ölen ya da hastalanan olmuştur..
CHP’li vekiller, sahte içki de soruşturacaklarsa, gerçeklerin ortaya çıkması için gerçek soruları içeren önergeler versinler.
Memişoğlu’nun selefi Fahrettin Koca, sahte pandemi de her gün “covid19” vakalarının ve ölenlerin sayısının açıklıyordu.
Sağlık Bakanlığı’nın sitesinde ili il covidden ölenlerin ve covid vakalarının sayısı yayınlanıyordu..
Sahte pandemide ölüm olaylarının büyük bir şevkle açıklayan, Sağlık Bakanlığı’nı “sahte içkiden ölenlere” gelince topu TÜİK’e atmasının sorgulasınlar. Covid (Corona) zamanında TÜİK yok muymuş ve ölüm istatistiği tutmuyormuş da görevi Sağlık Bakanlığı mı üstlenmişti.
Bu ilginç ayrıntıyı sorsunlar..
Sahte pandemide, kişisel olarak hem gazete yazılarımda, hem sosyal medya hesaplarımda yaptığım paylaşımlarda, covid 19’dan öldüğü iddia edilen bir kişinin otopsi raporunu açıklayın çağrısı yapmıştı..
Bil Gates’in sosyal mecraları o nedenle sık sık bana ceza vermiş hesaplarımı kapatmıştı.
Türkiye’de ve dünyada milyonlarca insan aynı soruyu sorunca da, Dünya Sağlık örgütü adlı küresel biyokimyasal terör örgütü, tüm ülkelerden “covid ölümlerinde” otopsi yapmamalarını ve yapılmış otopsi sonuçlarının açıklamamalarını buyurmuştu..
Aradan yıllar geçti Sağlık Bakanlığı, daha bir tane otopsi raporu açıklayamadı.
Şimdi de, Sağlık Bakanından, sahte Alkolden öldüğü iddia edilen kişilerin otopsi raporlarını açıklamalarının bekliyorum.
CHP’li Burhanettin Bulut ve Ömer Fethi Gürer’in Sağlık Bakanından, topu TÜİK’e attığı sahte içkiden ölenlerin tümünün otopsi raporlarını, hastanede tedavi gören ve yaşamlarını yitiren sahte içki kurbanlarına uygulanan tedavi yöntemlerini; verilen ilaçları sormalarının tavsiye ediyorum.
Yılbaşı yaklaşırken birden bir çoğalan sahte içkiden ölümleri ve komaya girmelere ilişkin haberlere kökten çözüm belli..
Yapılması gereken, devletin en fazla vergi geliri elde ettiği alkollü içkiler sektöründe tekeli ortadan kaldıracak ve butik içki üretim tesislerinin kurulmasına olanak verecek yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesidir..
Böyle bir uygulama, Türkiye’nin gerçek sorunu olan alkolde vergi kaybının önüne geçmeyi ve, içki üreten tesislerin daha sıkı denetlenmesinin sağlayacaktır..
Zaten ortadan içkideki tekel yasal olarak kalkınca, sahte içkiden ölüm haberlerinin servis edecek kimse de, sahte içkiden ölümler de kalmayacaktır..
YORUMLAR