Milli Eğitim Bakanlığı görevde yükselme yönetmeliğinde dikkat çeken değişiklikler yapıldı. 5 Mart 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile hem unvan değişikliği kadrolarında hem de bölge hizmetine bağlı yer değiştirme hükümlerinde yeni hükümler getirildi.
Yönetmeliğin 5’inci maddesiyle büro hizmetleri grubu kadrolarına “matbaacı” unvanı eklendi. Böylece bu kadroda görev yapan personel de görevde yükselme sürecine dahil oldu.
21’inci maddeye eklenen fıkra ile görevde yükselme veya unvan değişikliği kapsamında atanan personelin üç yıl boyunca tayin istemesi sınırlandırıldı. Bu süre içinde yalnızca bölge hizmetine bağlı yer değiştirme, isteğe bağlı yer değiştirme ya da belgeyle kanıtlanan mazeret halleri geçerli olacak.
23’üncü maddeyle ilçe milli eğitim müdürlüğüne atanma kriterleri genişletildi. Şube müdürlüğünde en az iki yıl, eğitim kurumu müdürlüğünde en az dört yıl asaleten görev yapanlar ile proje okulu müdürleri de bu kapsama alındı. Ayrıca 2019 öncesinde görevlendirme usulüyle müdürlük yapanlara geçiş imkanı tanındı.
29’uncu maddede yapılan değişiklikle bölge hizmetine bağlı yer değiştirme usulü yeniden düzenlendi. Yöneticilere 20 tercih hakkı verilmeye devam edilecek, tüm bölgelerde görev süresini tamamlayanlar isterlerse bulundukları yerde kalabilecek. Tercih yapmayanların atamaları ise elektronik kura ile gerçekleştirilecek.
İşte Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
MADDE 1- 12/10/2013 tarihli ve 28793 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“4) Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, veznedar, ayniyat memuru, ambar memuru, memur, usta öğretici, sekreter, şoför, matbaacı.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (ğ) bendine “usta öğretici” ibaresinden sonra gelmek üzere “, matbaacı” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(7) Bu madde kapsamında atananlar, 29 uncu ve 31 inci maddelere göre yapılacak yer değiştirmeler ile atandıkları tarihten sonra belgeyle ispatı mümkün mazeret halleri ortaya çıkanlar hariç olmak üzere üç yıl süreyle yer değişikliği talebinde bulunamaz.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde öngörülen şartlara sahip olanlar; öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak ve aşağıdaki şartlardan en az birini taşımak kaydıyla ilçe milli eğitim müdürü olarak atanabilirler:
- a) Yazılı veya yazılı ve sözlü sınavı kazanarak atanmış olmak şartıyla şube müdürü kadrosunda en az iki yıl asaleten görev yapmış olmak.
- b) Yazılı veya yazılı ve sözlü sınavı kazanarak atanmış olmak şartıyla eğitim kurumu müdürlüğü görevinde en az dört yıl asaleten görev yapmış olmak.
- c) Özel program ve proje uygulayan eğitim kurumu müdürlüğü veya doğrudan Bakanlık merkez teşkilatına bağlı kurum müdürlüğü görevinde en az dört yıl asaleten görev yapmış olmak.
ç) Bu fıkrada sayılan görev ve kadrolarda toplam en az dört yıl asaleten görev yapmış olmak.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Bölge hizmetine bağlı yer değiştirmeye tabi yöneticilere 20 tercih hakkı verilir. Halen görev yaptıkları hizmet bölgesinde bu Yönetmelikte öngörülen çalışma süresini tamamlayanlar, daha önce görev yaptıkları hizmet bölgeleri bakımından bu Yönetmelikte öngörülen çalışma sürelerini tamamladıkları hizmet bölgeleri dışında olmak üzere, iki alt ve iki üst hizmet bölgesine yer değiştirmek üzere tercihte bulunabilirler. Halen bulundukları hizmet bölgesi itibarıyla iki alt ve iki üst hizmet bölgesini tercih edemeyecek durumda olanlar, daha önce bölge hizmetini tamamlamadıkları hizmet bölgelerini tercih ederler. Bulundukları hizmet bölgesinde çalışma süresini dolduranlardan hizmet bölgelerinin tümünde bu Yönetmelikte hizmet bölgeleri için belirlenen sürelerde görev yapmış olanlar, bulunduğu yerde görev süresini uzatma talebinde bulunabilir ya da hizmet bölgelerinin tamamı için yer değiştirmek üzere tercihte bulunabilirler. Tercihlerine göre ataması yapılamayan veya tercihte bulunmayan yöneticilerden hizmet bölgelerinin tümünde görev süresini tamamlamış olanların atamaları hizmet bölgelerinin tamamına, diğerlerinin atamaları ise görev yapmadıkları hizmet bölgelerine elektronik ortamda Bakanlıkça gerçekleştirilecek kura sonucuna göre resen yapılır.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Önceki görevlendirmeler
GEÇİCİ MADDE 4- (1) İlgili mevzuatı çerçevesinde 21/4/2019 tarihinden önce eğitim kurumu müdürü olarak görevlendirilenler 657 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin (B) bendinde öngörülen şartları taşımaları kaydıyla; eğitim kurumu müdürlüğü görevinde veya yazılı ve sözlü sınavı kazanarak atanmış olmak şartıyla şube müdürlüğü görevinde toplam dört yıl görev yapmış olmaları halinde ilçe milli eğitim müdürü kadrolarına atanabilirler.”
MADDE 7- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8- Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.


