İstanbul Anakent Belediye Başkanı, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğuna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuruda dikkat çekici bir gelişme yaşandı.
Tutuklu avukatı Mehmet Pehlivan, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Müvekkil Ekrem İmamoğlu’nun haksız tutukluluğuna ilişkin yapmış olduğumuz AİHM başvurusunun öncelikli olarak inceleneceği kararı tarafımıza resmi olarak bildirilmiştir” sözlerini kullandı.
Pehlivan, AİHM’in bu kararının Türkiye’den yapılan başvurularda az görülen bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Öncelikli inceleme kararı, dosyanın daha hızlı gündeme alınacağı ve Türkiye’den savunma talep edilerek sürecin hızlandırılacağı anlamına geliyor.
Bu gelişme, hem İmamoğlu’nun tutukluluk sürecine dair hukuki tartışmalar hem de Türkiye’deki yargı bağımsızlığına ilişkin değerlendirmeler açısından kritik bir dönemeç olarak görülüyor.



