Şam’ın düşmesinin ardından Golan Tepeleri’ni geçerek harekete geçen İsrail ordusu, Suriye’nin iç bölgelerine doğru ilerliyor.
9 köyü daha ele geçiren İsrail, başkent Şam’a sadece 20 kilometre mesafeye ulaştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Golan Tepeleri’nin ötesinde Suriye topraklarına girmesinin, oluşan güvenlik boşluğu nedeniyle “geçici bir durum” olduğunu söyledi.
Katar, Irak ve Suudi Arabistan, İsrail ordusunun ülke genelinde hava saldırılarını ve İsrail’in işgal altındaki Golan Tepeleri yakınlarındaki Suriye’deki toprakları ele geçirmesini kınadı.
Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail müdahalesini “tehlikeli bir gelişme ve Suriye’nin egemenliğine ve birliğine yönelik açık bir saldırı ve uluslararası hukukun açık bir ihlali” olarak gördüğünü söyledi.
Suudi Arabistan, “İsrail’in uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmeye devam ettiğini ve Suriye’nin güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü yeniden sağlama şansını sabote etme kararlılığını” doğruladığını söyledi.
Krallığın Dışişleri Bakanlığı ayrıca uluslararası toplumu İsrail harekatını kınamaya çağırdı ve Golan Tepeleri’nin işgal altındaki bir Arap toprağı olduğunu vurguladı. Irak Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, “Irak, Suriye’nin egemenliğini ve bütünlüğünü koruma önemini vurguluyor ve BM Güvenlik Konseyi’ni sorumluluğunu yerine getirmeye ve bu saldırganlığı kınamaya ve buna son vermeye çağırıyor” sözleri yer aldı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise “Suriye topraklarına giren İsrail, işgalci zihniyetiyle Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almaktadır” dedi.