Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Suay Karaman

En az ücret

2024 yılını bitirirken, ülke olarak büyük sıkıntılarla ve zorluklarla 2025 yılına gireceğiz. 24 Aralık Salı günü açıklanan en az ücret (minimum ücret) ya da Arapçasıyla asgari ücret, toplum üzerinde hayal kırıklığına neden oldu. 2025 yılı için en az ücret 22.104 TL olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 26.712 TL olduğu düşünülürse, açıklanan 2025 yılı en az ücretinin niteliği daha kolay anlaşılabilir.

2025 yılı için tüm vergi, harç ve cezalara yeniden değerleme oranı yaklaşık %44 olarak belirlenirken, resmi rakamlara göre 2024 yılı enflasyonu %47 civarındayken, yıllık kira artışı %60 olarak açıklanırken, gıda fiyatları %80 artmışken en az ücretteki artışın %30 olarak sınırlandırılması nasıl açıklanabilir?

2025 yılı için 22.104 TL olarak açıklanan en az ücret, iktidarın ve patronların istediği gibi olmuştur. Bu ücretle halkla, emeklilerle, emekçilerle, sendika üyeleriyle dalga geçer gibi bir durum söz konusudur; açlık sınırı ile yoksulluk sınırı gözetilmeden çok düşük seviyede tutulmuştur. En az ücretin 29.583 TL olması için açıklama yapan TÜRK İŞ yönetimi, son toplantıya katılmayarak masadan kalktı. TÜRK İŞ yöneticileri haklıdırlar ama nedense akıllarına genel grev ilan etmek gelmemektedir. Belki güçleri yetmiyordur, belki de aldıkları talimat gereğince tepki vermiyor olabilirler. Toplum olarak en az ücret komedisini izlemek de bizlere düşmektedir.

En az ücret zammının enflasyon üzerinde arttığını söyleyen maliye bakanı; “mevcut asgari ücret seviyemiz Romanya, Bulgaristan, Meksika, Çin, Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Rusya, Mısır ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere göre daha yüksektir” ifadelerini kullanmıştır. Beceriksizlerini, iş bilmezliklerini, ülkemize değil dışarıya hizmetlerini bu gerçekdışı sözlerle açıklayanlara da, zamanı gelince yanıt verilecektir.

En az ücretle geçinenler, emekliler, çalışanlar haklarını korumak için demokratik yol ve yöntemlerle harekete geçebilseler, örgütlenseler artış oranı enflasyonun üzerinde bile olabilirdi. En az ücreti belirleyici olan, işçilerin ve sendikaların etkin, örgütlü gücüdür. Eğer bu güç alanlara yansırsa, bütün toplumdan destek göreceği bilinmelidir. İşte o zaman en az ücret, insanların gereksinimlerine göre, bilimsel hesaplamalarla belirlenir.

İşte bu nedenle örgütlenmek çok önemlidir. Bugün ülkemizde aydınlık için tüm sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler bir araya gelerek örgütlü demokratik eylemler yapmalıdırlar. Bunlar yapılamadığı için, toplum her türlü sıkıntıyı çekmekte, büyük sorunlarla boğuşmaktadır. TBMM’de grup toplantılarıyla, basın açıklamalarıyla, tartışma programlarıyla, içi boş söylemlerle sadece havanda su dövüldüğünün farkına varmanın zamanı gelmiştir. Siyasi iktidarın ileri demokrasi adını verdiği ileri faşizm düzeninde, örgütlü ses çıkaramazsak, tepki veremezsek demokratik eylemler yapamazsak, bizleri daha kötü ve karanlık günlerin beklediğini bilmeliyiz. Örgütlenmeden başka çaremiz olmadığını anlamak zorundayız, örgütsüz toplumların hiçbir başarısı yoktur; emperyalizme ve iç destekçilerine meze olurlar. Bu yüzden kararlı ve bilinçli örgütlenme için bir araya gelinmelidir.

Ancak doğru bir örgütlenme, belirli ilkeler doğrultusunda olmalıdır. Kemalist ilke ve devrimlere sahip çıkan, ulusal değerleri koruyan, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü savunan, emperyalizm karşıtı ve tam bağımsızlık yanlısı kişi ve kuruluşlarla bir araya gelmek gerekir. Kasım 1920 tarihinde, İstanbul’dan dört edebiyatçı, Anadolu’ya geçerek, Mustafa Kemal Paşa ile görüşürler. Mustafa Kemal Paşa, Vala Nurettin ile Nazım Hikmet’i Bolu’ya öğretmen olarak gönderir. Faruk Nafiz’i, Osmanlı Mebusan Meclisi’nden madalya aldığı için, Yusuf Ziya’yı ise Ali Kemal’in gazetesinde sanat eleştirileri yazdığı için geri gönderir. Büyük zaferler, büyük işler geçmişi belirsiz ve karanlık insanlarla kazanılamaz, yapılamaz. İşte doğru örgütlenme için bu olaydan çıkaracağımız dersler vardır.

Toplum örgütsüz olduğu sürece, demokratik eylem hakkını kullanmadığı sürece daha çok olumsuzluklar ve baskılar görecektir. Bugün ülkemizde Amed, Dersim diye tutturanlarla, Şeyh Sait ve Seyit Rıza gibi hainleri sevenlerle, bunlar için devlete özür metni tasarısı verenlerle, eşit vatandaşlık, halklara özgürlük, Kürt sorunu diyen aymazlarla hatta ihanet içinde olanlarla, cumhuriyet ve laiklik düşmanlarıyla bir araya gelip, örgütlenmek yanlıştır. Çünkü emperyalizmin maşası olanlarla doğru işler başarılamaz. Böyleleri doğru bir örgütlenmeyi de yok etmekle görevlidirler. İşte bu yüzden örgütlenmelerde çok dikkatli, bilinçli ve kararlı olunmalıdır. Bugün ülkemizde vatan severler ile vatan hainleri çatışmaktadır. Tarafımızı iyice belirleyip, doğru yönü bulmalıyız.

Anlaşılıyor ki 2025 yılı, tüm çalışanlar ve emekliler açısından bir yoksullaştırma yılı yapılmak istenirken, toplumumuzu kötü ve karanlık günlere de sürükleyecektir. Siyasi iktidara geri adım attırmak için örgütlenmenin önemini kavramamız gerekmektedir. Kararlı ve bilinçli şekilde bir araya gelerek, doğru örgütlenmeden başka seçeneğimiz yoktur. 2025 yılının laik ve demokratik cumhuriyetimize, ülkemize, insanlarımıza her alanda huzur dolu aydınlık günler getirmesi dileğiyle.

Azim ve Karar, 30 Aralık 2024

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER