Bakandan “tüzel kişilerle protokol imzalayabilirim” açıklaması
  • OLAY NET
  • Eğitim
  • Bakandan “tüzel kişilerle protokol imzalayabilirim” açıklaması

Bakandan “tüzel kişilerle protokol imzalayabilirim” açıklaması

ABONE OL
21 Eylül 2024 14:08
Bakandan “tüzel kişilerle protokol imzalayabilirim” açıklaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kamuda tasarruf gerekçesiyle temizlik personelinden yoksun açılan okullarda biriken çöp dağlarına ve sağlığı tehdit eden pisliğe karşı tepkiler artınca bakanlık adım atmak zorunda kaldı. İki haftadır veli, öğretmen ve öğrencilerin okulların hijyen sorununa ilişkin yükselttiği sesi duymak zorunda kalan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu hafta okullara 30 bin temizlik personeli istihdam hakkı tanıyacağını duyurdu. Ancak bu rakam bakanın da dile getirdiği okulların ihtiyacının çok uzağında.

GEREKENİN 4’TE 1’İ ALINACAK

CNN TÜRK’te katıldığı programda okullardaki temizlik personeli eksiği nedeniyle yaşanan temizlik sorununa ilişkin soruya yanıt veren Bakan Tekin, İşgücü Uyum Programı’na başvuruların sınırlı kaldığını belirterek “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çarşamba günü okullara 30 bin temizlik personel istihdam hakkı tanıyacak” dedi. Okullarda destek eleman ihtiyacı 120 bin olmasına rağmen bunun ancak yüzde 25’ini doldurulabildiklerini itiraf etmek zorunda kalan Tekin “Bu talep eksikliklerinden dolayı okullarımızda böyle bir sıkıntı ortaya çıktı” ifadelerini kullanarak gelecek haftalarda bu sorunu çözeceklerini ileri sürdü.

15 BİN OKULDA PERSONEL YOK

Türkiye genelinde 60 bin 600 kamuya ait okul varken bunların sadece 45 bine yakının da kadrolu temizlik elemanı olduğunu da açık eden Tekin “Kalan okullarımızla ilgili süreci taşeronlar üzerinden hallediyorduk. Bu yıl çalışma bakanlığımız bu projeyi revize etti. Haftada 5 zamanlı değil, haftada 3 gün belirledik. 120 bin personel yarı zamanlı görevlendirildi. Bu projeye başvuru çok sınırlı kaldı. Sınırlı kaldığı için sorunu çözemedik” dedi.

MÜLAKATTA ISRARA DEVAM

Öğretmen atamalarına ilişkin mülakat sonuçlarının açıklanıp yarım saat sonra sistemden kaldırılmasına ilişkin ise Bakan Tekin günler sonra şu cevabı verdi: “Bir kişi sistemden yanlışlıkla açtı, hakkında soruşturma başlattık.” Tekin, tüm tepkilere rağmen öğretmen atamalarında adaletsizliğe neden olan mülakata devam edeceklerini de söyledi.

Tarikat ve cemaatleri yine sivil toplum örgütü diye tanımlayan Bakan Tekin, “Tüzel kişilerle protokol imzalayabilirim. Bunlarla yapılan protokol bir elin parmağını geçmez” dedi.

KÖLELİĞE DAVET PROGRAMI: İUP

İş Kur üzerinden İşgücü Uyum Programı (IUP) adı altında okullarda görevlendirilecek personeller haftada 3 gün çalıştırılıp, personele çalıştığı günler için 566 TL ödenecek. 10 ay çalıştırılacağı belirtilen bu personellerin sigortaları emekliliğe de yansımayacak. Adeta kölelik koşullarında ve güvencesiz çalışmayı dayatan bu program kapsamında çalışacak eleman bulunamıyor. Öte yandan personel olsa da 5 gün eğitim veren okullarda bu program nedeniyle sadece 3 gün temizlik personeli çalıştırılacak.

haber: evrensel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP