DOLAR

34,2759

-0.01%
EURO

37,0199

-0.02%
ALTIN(gr)

3.027,18

0,00%
BİST 100

8838.6

0,00%
ATO’dan “konkordato” kaygısı…

ATO’dan “konkordato” kaygısı…

ABONE OL
23 Ağustos 2024 10:51
ATO’dan “konkordato” kaygısı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, son dönemlerde artan konkordato duyurularına yönelik sistemik eleştirilerde bulundu.

Konkordatonun borçlu firmaları korurken, alacaklıları zorda bıraktığını belirten Baran, bunun küçük işletmeler için iflasa değin gittiğini belirtti.

Baran, küçük firmaların mağdur olmaması ve ticari hayatın devamlılığı açısından konkordato fonu kurulmasını önerdi.

Küresel düzeyde çalışmalar gösteren borsa şirketlerinin bile konkordatoya başvurduğunu söyleyen Gürsel Baran, bunlardan alacaklı olan şirketlerin tahsilat yapamadığı için nakit dengesini koruyamadığını bildirdi.

İş dünyasında artık ticaret yapılan şirketlere yönelik konkordato tedirginliğinin başladığını belirten Gürsel Baran, bu tedirginliğin önüne geçilmesi için konkordato sisteminin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.

Geçen yıl 1516 şirket konkordato ilan ederken, bu yıl Ocak-Temmuz döneminde 1554 şirketin konkordato duyurulduğu bilgisini veren Baran, “Konkordato borçluyu koruyor alacaklı zor durumda kalıyor” derken, “Borçlu konkordato ilan edip kurtuluyor, alacaklı küçük şirketler iflas ediyor” dedi.

Bilgi/ Konkordato nedir?

Dilimize İtalyanca’dan geçen konkordato, iflas durumunda olan şirketlerin, borçlarını belli bir oranda ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkeme tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Başka bir ifadeyle şirketlerin borçlarının yeniden yapılandırılması için başvurdukları hukuki bir yöntemdir.

Konkordato başvurusu onaylanan şirketler, geçici olarak devletin koruması altına girmiş olurlar. Konkordato ilan eden şirketlere, (mahkemenin belirlediği zaman diliminde) alacaklılar haciz işlemi yapamaz, bankalar kredi borçlarını tahsil edemez ve ipotekler satışa çıkarılamaz.

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP