Avrupa Birliği (AB), Macaristan’ın çekimser kalmasının ardından Ukrayna ile katılım müzakerelerini başlatma kararı aldı.
Karar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın açık muhalefetine karşın veto hakkını kullanmaması sonucu alındı.
Üyelik müzakereleri başlatılan bir diğer ülke Moldova oldu.
Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre, AB liderleri, Gürcistan’a ise aday ülke statüsü verme kararı aldı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Brüksel’deki zirvede alınan kararı ülkesi ve Avrupa için bir “zafer” olarak niteledi.
Zelenskiy sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Bu Ukrayna için bir zafer. Tüm Avrupa için bir zafer. Motive eden, ilham veren ve güçlendiren bir zafer” ifadesini kullandı. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Bugün ve bu gece Ukrayna halkının yanında olduğumuzu ve üye devletler tarafından alınan bu kararın AB’nin güvenilirliği açısından son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Ukrayna ve Moldova, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalini başlatmasının ardından AB’ye katılmak üzere başvuruda bulundu. Her ikisine de geçtiğimiz haziran ayında adaylık statüsü verilmişti.
Orban: Tamamen mantıksız bir karar
Macaristan Başbakanı Orban, katılım müzakerelerinin başlatılması yönünde yaptıkları oylamada çekimser kalmalarını savundu.
Orban, Facebook’ta yayınladığı bir videoda, “Macaristan’ın diğer 26 ülke tarafından yapılan bu ‘anlamsız’ seçimin sorumluluğunu paylaşmak istemediğini” ve “bu nedenle çekimser kaldığını” söyledi.
Geçen yıl temmuz ayında aday ülke ilan edilmesinin ardından Ukrayna’ya müzakerelere başlaması için ön koşul olarak yedi reform verildi. Brüksel bu çalışmaların henüz tamamlanmadığını ancak süreci bir sonraki aşamaya taşımak için yeterli olduğunu söylerken Orban buna itiraz etti.
Orban, “Macaristan’ın tutumu nettir: Ukrayna AB üyeliği müzakerelerine başlamaya hazır değildir. Bu koşullar altında Ukrayna ile müzakerelere başlamak tamamen anlamsız, mantıksız ve yanlış bir karardır ve Macaristan bu tutumunu değiştirmeyecektir” dedi.
AB’nin kararı, tam üyelikten önce uzun ve son derece teknik bir sürecin ilk adımı oldu.
Bundan sonra katılım müzakereleri için bir yol haritası belirleyen müzakere çerçevesi hazırlanacak ve bu belgenin 27 üye devlet tarafından yine oybirliğiyle onaylanması gerekecek.
EKONOMİ
17 saat önceYAZARLAR
18 saat önceYAZARLAR
18 saat önceYAZARLAR
18 saat önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önce