“Kızıl Goncalar” dizisi tartışmaların odağı…

“Kızıl Goncalar” dizisi tartışmaların odağı…

ABONE OL
23 Aralık 2023 12:48
“Kızıl Goncalar” dizisi tartışmaların odağı…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

FOXTV’de yayımlanan ilk bölüyle birlikte tartışmanın odağı olan “Kızıl Goncalar” dizisine ilişkin Rtük’ün inceleme başlattığı belirlendi.

Konuya ilişkin Evrensel’de Gözde Tüzer’in tüm yönleriyle irdelediği haberi şöyle:

FOX TV’de geçtiğimiz pa­zartesi yayına başlayan “Kızıl Goncalar” dizisi ilk bölümüyle tartışmaları be­raberinde getirdi. RTÜK ‘Takipteyiz’ dedi, dinci Misvak der­gisi RTÜK’ü suçladı, İsmailağa Ce­maati ve KADEM açıklama yaptı, Yeni Şafak dizinin senaristinin “FE­TÖ”cü olduğunu iddia etti. Son ola­rak dizinin Şişli’deki afişine boyalı saldırı düzenlendi.

FOX TV’de pazartesi akşamı ya­yımlanmaya başlanan Kızıl Goncalar büyük tartışma yarattı. Yapımcılığını Faruk Turgut’un üstlendiği, yönetmen­liğini Ömür Atay’ın yaptığı ve senaryo­sunu Şükrü Necati Şahin’in yazdığı di­zinin resmi internet sitesinde şöyle de­niliyor: “Seküler bir Atatürkçü olan Levent (Özcan Deniz) ve mutaassıp bir tarikatın içinde yaşayan Meryem’in (Özgü Namal) kaderlerinin kesişmesi konu alınırken, inanç ve fikir ayrılıkla­rına rağmen ‘evlat’ söz konusu oldu­ğunda anneliğin/babalığın birleştirici gücüne dikkat çekiyor.”

Dizinin ilk bölümünde, tarikata mensup çocukların küçük yaşta evlen­dirilmesi, kız çocuklarının okula gön­derilmemesi, Kur’an kursundaki şid­det, tarikat-siyaset-ticaret üçgeni gibi konular ele alınıyordu.

TARTIŞMA FRAGMANLA BAŞLADI

Dizi henüz yayımlanmadan dinciler tarafından tepki toplamaya başlamıştı. Dizinin ilk fragmanında Özcan De­niz’in “Görev yaptığım yerdeki tarikat vardı ya Ahiler… Onlardan biriyle yo­lum kesişti. Bunlar yıllarca insanların inançlarını kullandılar. Korku salarak, ümit dağıtarak” dediği, babasının “Dikkat et, çok mülayim görünürler ama her şey beklenir” diye karşılık ver­diği diyaloglar yer almıştı.

Fragmandaki bu kısma dinci örgüt­ler tarafından tepki gösterilmiş ve Gold Film fragmanda geçen “Ahiler” kelimesi çıkarılmış ve “Faniler” ola­rak değiştirilmişti.

YENİ ŞAFAK VE AKİT HEDEF GÖSTERDİ

Yeni Şafak ve Yeni Akit gazeteleri ise bildiğimiz gibiydi. Dizi “İslam düş­manlığı yapıyorlar” denilerek hedef gösterildi. Yeni Akit dizi hakkında “İs­lam’a açılan savaş” ifadelerini kullanır­ken, Yeni Şafak’ta Sevda Dursun imza­lı haberde şöyle deniyordu: “FOX TV’nin yeni dizisi ‘Kızıl Goncalar’, Kı­zılcık Şerbeti’nin ardından muhafa­zakâr-seküler çatışmasını ele almaya devam ediyor. Her iki dizinin yapımcı­larının aynı olması ise dikkatlerden kaçmadı. Dizide zikir sahneleri, dindar insanların sahtekârlığı, başkasının elin­den su alamayacak kadar bağnaz tasvir edilmesi, Kur’an kursunda dayak, zen­gin sekülerler, fakir dindarlar, sırtını Atatürk’e dayayarak verilen mesaj sos­larıyla daha birinci bölümde kenarda köşede ne kadar değer kaldıysa hepsi harekete geçirildi.”

Yeni Şafak’tan Şefika Nur Çiftçi ise dizinin “Fetullahçı Terör Örgü­tü’nün propagandasını yaptığını” ve Senarist Necati Şahin’in “FETÖ”cü olduğunu yazdı. Çiftçi “Toplumsal ayrışmayı körükleyen ve dindarları ‘uç örneklerle’ düşmanlaştıran iki di­zi Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar gerçeklikten uzak sahneleriyle tepki topladı. Yapımcı Turgut’un el sıkıştığı FETÖ’cü Senarist Şahin’in yıllar ön­ce verdiği röportajda ‘dini ve dindar­lığı savunan’ ifadeleriyle, günümüzde ortaya koyduğu senaryolar arasında ise çelişki olduğu görüldü” dedi.

‘TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ’ DEDİ, ŞİDDETİ GÖRMEDİ

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KA­DEM) de sosyal medyadan yaptığı açıklamada diziyi “Dindar insanları hedef alan algı operasyonlarının en çarpıcı örneklerinden biri” olarak tanımladı.

Açıklamada şöyle denildi: “Eşine şiddet uygulayan karakterin bazı sah­nelerinde fona yerleştirilen Kâbe gör­seliyle din karşıtı mesaj destekleniyor. Kur’an kursu hocası genç kadın karak­ter ise psikolojik sorunlarını çocuklara yansıtıyor. Özetle, toplumun her kesi­minde istisnai olarak görülen bütün kötülükler, dine ve dindar insanlara fa­tura ediliyor. Türk toplumunun milli ve manevi değerlerini yıpratmaya yö­nelik dizinin bir an önce yayından kal­dırılması gerekmektedir. Zira Yeni Türkiye’nin gençleri, bu toplum mü­hendisliği çalışmalarından arınmış, öz­gür düşüncenin hakim olduğu bir gele­ceği fazlasıyla hak ediyor.”

6 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLMİŞTİ

Dinci İsmailağa Cemaati de dizinin kaldırılması için sosyal medya hesa­bından çağrı yaptı. Paylaşımda şöyle denildi: “Allah Teala’nın isimlerini, yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’i, di­ni-tasavvufi kavramlarımızı, mezhep ve tarikat gibi manevi kurumlarımızı, hacı ve hoca gibi çeşitli unvanları he­def alarak dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yayın ve yapımların günümüz medya­sında görülebilmesi asla kabul edile­mez bir durumdur.”

İsmailağa Cemaatini ise kendisine bağlı Hiranur Vakfının Kurucusu Yu­suf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşınday­ken bir tarikat üyesiyle “İmam nikahıy­la evlendirdiği” haberleri ile tanıyoruz. H.K.G’nin, yıllarca cinsel istismara uğ­radığı gerekçesiyle yürüttüğü hukuk mücadelesi de toplum tarafından ya­kından takip ediliyor.

RTÜK’TEN GÖZDAĞI

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin ise tüm bunlara tepkisiz kalmadı, dizi hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Şahin sosyal medya hesabından “FOX TV’de ya­yına giren son diziye ilişkin çağrı merkezi­miz aracılığı ile vatandaşlarımızın şikayet bildirimleri titizlikle kayıt altına alınmakta­dır. Tüm şikayetler, söz konusu yayın ku­ruluşunun denetimi ile sorumlu üst kurul uzmanlarımız tarafından incelenmekte­dir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi.

KARARLI MÜCADELE NE İÇİN?

Ancak Şahin’in bu açıklaması dinci der­gi Misvak’a yeterli gelmedi. Misvak dergisi “RTÜK! Gündüz Kuşağında aile yapısına di­namit döşeyen Müge Anlı ve Esra Erol’a ses çıkarmadın! Acun’un LGBT propagan­dasına göz yumdun! Son olarak #Kızıl­Goncalar gibi ucube bir diziyi görmezden geliyorsun!” dedi. Şahin bu açıklamaya tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı: “Milli ve manevi değerlerimizi koruma adı­na yaptığımız mücadeleyi sergilerken bir tek destek mesajınızı göremeyen biri ola­rak eleştirileri bu kadar kolay yapmanıza şaşırıyorum. Sadece eleştirmek için bak­mak yerine RTÜK olarak neler yaptığımızı, hangi kararlı mücadeleyi verdiğimizi gö­rebilseydiniz, kurumumuzu ve şahsımı he­def alan bu haksız ithamda bulunmazdınız. Bu haksız eleştiri içeren mesajınızı kabul etmiyorum ve size iade ediyorum.”

GOLD FİLMDEN AÇIKLAMA

Kızıl Goncalar dizisinin yapım şirketi Gold Film açıklama yaptı.

Kızıl Goncalar dizisinin yapım şirketi Gold Film, “Dizimiz, bu toplumun tüm farklılıklarıyla bir arada yaşamayı başaran kesime bir ayna tutması için kurgulandı. Kızıl Goncalar’ın kurgu bir hikaye olduğunu, ne bir belgesel ne de bir haber dosyası olmadığını akılda tutan, adil eleştirilerin konusu olmak isteriz. Beğenileri ve eleştirileri dikkate alarak saygıyla izliyor ve maksatlı yorumların takdirini ise değerli izleyicilerimize bırakıyoruz” açıklamasını yaptı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP