AB için “yeni sayfa”…

AB için “yeni sayfa”…

ABONE OL
30 Kasım 2023 13:57
AB için “yeni sayfa”…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye-AB ilişkilerinin mevcut durumuna ilişkin raporunu dün Brüksel’de açıkladı. Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerde yaşanan “çıkmazı” gündemine alan rapor, 2018’den bu yana ilişkilerin donduğu Türkiye ile “yeni bir başlangıç” yapmayı salık veriyor.

Ekonomist Dergisi’nde yer alan habere göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 27 üyeli bloğun Ankara ile diyaloğu yeniden başlatması, göç, enerji, ticaret ve Türk yurttaşlarına vize verilmesi gibi “ortak çıkar” konularında iş birliğinin geliştirmesini önerdi.

Ankara ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin 200 milyar Euro’ya ulaştığı ve bunun bir “rekor” olduğunun altı çizilen raporda, vize serbestisi alanında ise Türkiye’nin kriterleri henüz tamamlamadığı anımsatıldı.

Üyelik süreci “halen kırılgan”

Özellikle iş insanları, öğrenciler, AB’de aileleri olan Türk vatandaşları için vize süreçlerinin kolaylaştırılması hedefiyle üye ülkelerle olasılıkların araştırılacağı belirtilen raporda, “Bu aynı zamanda, uzun geçerliliğe sahip çok girişli vizelerin verilmesine olanak sağlamak amacıyla Vize Kanunu’nun esnekliklerinden tam olarak faydalanmayı da içermelidir” sözleri kullanıldı.

Raporda, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin “Kıbrıs konusu, Türkiye’nin Hamas’a ilişkin görüşleri ve AİHM kararlarının uygulanmaması” nedeniyle “kırılgan olmaya devam ettiği” belirtilerek, şu saptamalara yer verildi:

“AB’nin, Türkiye ile olası tüm alanlarda, özellikle de daha geniş jeopolitik değişimlerin olduğu bir ortamda, güvene ve fikir birliği kültürüne dayalı bir ilişki geliştirme konusunda stratejik çıkarı olduğu açıktır. Ankara ile temel görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik çabalar devam etmelidir.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP