ADANA/ Olaynet– Müteahhitler Birliği Derneği, yaptığı basın açıklamasında, 6 Şubat ile 20 Şubat deprem yıkımı nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşların acı bir sonuç olduğunu vurgularken, 7+ 6+ derecedeki depremlerde yıkılmadan hasar almamış yapıların da olduğunu, bunları da yapı yüklenicilerinin yaptığını göz ardı etmemek gerektiğini belirtildi.
Yapılan basın açıklamasında, şu önerilere yer verildi:
1-Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünü disipline edecek, bir şemsiye altında toplayacak, Yapı Müteahhitlik Odasının acil olarak kurulması gerekir.
2-Herkese Yapı Müteahhitlik belgesi (Kazanılmış haklar saklı kalmak kaydı ile) verilmemeli, teknik elemanlara öncelik verilmelidir, Çevre Şehircilik ve iklimlendirme bakanlığı bu konuda Yapı Müteahhitlerinin sınıflandırılması ile ilgili ciddi adımlar atmıştır,
3- Zemin emniyet gerilmesinin tayini özel önem arz eder. Bu bakımdan sondaj raporlarının bir üst kurulcada denetlenmesi hata payını en aza indirgeyecektir.
4-İnşaatın ana teknik eleman unsuru inşaat kalfalarıdır. Belli metrekare üzerindeki inşaatlarda mutlaka teknik lise mezunu kalfa bulundurma zorunluluğu getirilmelidir. Ülkenin genelindeki inşaatlarda bu işin teknik olmayan elemanlarca yürütülür olması çok önemli bir eksikliktir. Mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu vardır ama bu konuda denetimler daha da fazlalaştırılmalıdır. Şantiyede tam gün çalışma yapacak teknik personelin yapıyı denetlemesi ve bunun devamında yapı denetimin devreye girmesi hataları hemen hemen ortadan kaldıracaktır.
5-Orta hasarlı binaların bir kere daha gözden geçirilmesi ve güçlendirilebilinenlerin güçlendirilerek milli ekonomiye kazandırılması önem arz etmektedir.
6-Gelinen aşamada; tüm ülkenin 1.sınıf deprem bölgesi olarak ilan edilip, bina statik hesaplarının buna göre yapılması önem arz etmektedir.
YAZARLAR
15 saat önceEKONOMİ
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
2 gün önceYAZARLAR
3 gün önceYAZARLAR
3 gün önce