Kuraklık raflara da yansıyacak!

Kuraklık raflara da yansıyacak!

ABONE OL
26 Ocak 2023 13:29
Kuraklık raflara da yansıyacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesinde, kuraklık nedeniyle, ürünün toprağın altından yüzeye çıkamadığı çavdar ve buğday ekili tarlalarda incelemelerde bulundu.

CHP’li Gürer, kuru tarım yapılan tarlalarda üreticilerin sorunlarını dinledi. Üretici kilosunu 12 liraya aldığı çavdar tohumlarını ektiği tarlasına, tonu 19 bin liradan aldığı gübreyi attığını söyleyen üretici, kuraklık nedeniyle tohumun toprak altında kaldığını belirtti. Şu an için tarlasındaki verim kaybının yüzde 50 civarında olduğunu ifade eden üretici, bir süre daha yağış olmaması halinde, tarladan hiçbir alamayacaklarını vurguladı.

Tarlalarına buğday, arpa, çavdar ektiğini söyleyen başka bir üreticisi ise kuru tarım alanlarında yağışların olması halinde dönümünde 200-250 kilogram verim aldıklarını belirtti. Bu yıl yağmur ile kar yağmadığı için tohumların toprak altında kaldığını, tarlaların yeşillenemediğini anlatan üretici, bu durumun üreticilerin ciddi sıkıntıya sokacağını, yetkililerin tarlalarda hasar saptanıp, üreticilerin zararının karşılanması gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kuru tarım alanlarında kar, yağmur yağmadığı için kuraklığın olumsuz etkilerinin görülmeye başlandığını aktarmasının ardından şu değerlendirmede bulundu:

“Göletlerde su seviyesi düştü. Hem göletlerden su alarak tarım yapanlar hem de yağmur ve kar yağmasını bekleyenler bu yıl ciddi sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntının önemli bir yansıması da hayvancılık yapanların mera alanlarının dışında hayvan yemi olarak çavdar ve arpa üretimin düşmesi maliyet artışını getirecek. Çünkü fiyatlar yükselecek. Buğdaydaki fiyat değişikliği ekmeğin fiyatını etkileyecek, raftaki diğer ürünlere de doğrudan yansıyacak.

Çiftçinin zararı tespit edilmeli ve karşılanmalı. Zaten çiftçilik yok oluyor. Çözüm siyasi iktidar tarafından sağlanmalı. Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgedeki çiftçilerin zararı karşılanmalı.”

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP