Hayvancılıkta, yemde dışa bağlılık önemli bir etken!
  • OLAY NET
  • Gündem
  • Hayvancılıkta, yemde dışa bağlılık önemli bir etken!

Hayvancılıkta, yemde dışa bağlılık önemli bir etken!

ABONE OL
29 Ocak 2023 13:08
Hayvancılıkta, yemde dışa bağlılık önemli bir etken!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Olaynet– Hayvancılık yapan yetiştiricilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer besici ile süt inekçiliği yapanların ciddi sıkıntı içinde olduğunu belirtti.

Büyükbaş hayvancılık yapanlar gibi küçükbaş hayvancılıkta da yem, otlak alanı sorununun artığını belirten Gürer kırsalda küçük aile tipi denen işletmelerin çoğunda hayvancılık bitme noktasına geldiğini, büyük olarak tanımlananda ise daralmanın sürdüğünü, kredi kullanıp ciddi yatırım yapanlarda zor durumda olduğunu vurgularken şunları söyledi:

“Hayvancılık zor, meşakkatli bir iş. İthal hayvan, ithal et, ithal süt tozuna yol mu yapılıyor? Bu yolla 90 milyon nüfuslu ülkeyi bekleyemezsiniz.  İthal lobileri vurgun vurur. Vatandaş daha pahalı et ve süt mamulüne ulaşır. Mevcutta halen var olan hayvan varlığınızı keserek değil, bakıp besleyip ondan yavru ve süt sağlayarak sorun çözme yoluna gidilmelidir. İthal hayvan getirip besleyip verim alacağın ve buzağı temin edeceğin süreçte kesime göndererek gerekli fayda sağlanamazsa, bu süreç dışa bağımlılığı artırır, sorunlar katlar. İthal bağımlılığı yeni sorunları da üretir. Sonuçta bu süreç daha derinleşen krizlere yol açar. Plansız, öngörüsüz, beceriksiz ve ‘param var ithal ederim’ zihniyeti ile bugünlere geldik. İktidar sıkıntılarında dış güçleri sorumlu tutardı.  Süt ve ette sıkıntıyı dış güçler mi yaratıyor? Yem fiyatı süt fiyatına denge tutmuyorsa bunu sokaktaki vatandaşta bilir ki bu iş sürdürülemez. Yönetenler görmüyor mu? Yemde dışa bağlılık önemli bir etken. Hayvancılıkta ciddi sorun yaşanıyor. Sorun yok, demekle sorun yok olmuyor. Yem fiyatlarındaki artışı kontrol altına almadan sorun çözülmez.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP